Sluiten

Waterzijdig inregelen

Het installeren van een slimme thermostaat is een goede stap om efficiënter te verwarmen. Er zijn echter meer manieren om nóg meer te besparen op je energierekening. Een oplossing, die tegelijkertijd kan worden toegepast met de installatie van een slimme thermostaat, is het goed afstellen van je radiatoren. Hiermee voorkom je o.a. warmteverlies en koude radiatoren. Dit wordt ‘waterzijdig inregelen’ genoemd en levert minimaal 10% besparing op!

Video: wat is waterzijdig inregelen?

Bij ongeveer 85% van de huishoudens met een cv-ketel zijn de radiatoren niet goed ingesteld, waardoor deze langzaam warm worden, helemaal niet warm worden of men last heeft van suizende leidingen. Dit gaat ten koste van energie, maar ook van je comfort in huis. Als de radiatoren niet goed zijn ingesteld, is de doorstroom van water door radiatoren en leidingen niet optimaal. Het is dus belangrijk om de doorstroming goed in te (laten) stellen.

Het instellen van de radiatoren wordt ook wel ‘waterzijdig inregelen’ genoemd en kan je 10% tot 20% besparing op je gasverbruik opleveren. Bovendien is het een relatief eenvoudige ingreep.

 

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Allereerst wordt er een thermostatisch radiatorventiel geplaatst met ingebouwde drukregelaar, waarmee de waterstroom door je radiator kan worden geregeld. Uiteindelijk is het doel om ervoor te zorgen dat het temperatuurverschil tussen de aanvoer en afvoer (terug naar de CV-ketel) in verhouding 0,8 is. Dus als de aanvoertemperatuur 60 graden is, is de afvoertemperatuur idealiter 48 graden. Hoe verder je de doorstroom van water dichtdraait, hoe groter dit temperatuurverschil zal zijn. De ingebouwde drukregelaar zorgt ervoor dat de doorstroom stabiel blijft als er radiatoren geheel dicht zijn gedraaid en de waterdruk in het systeem verandert.

De voordelen van waterzijdig inregelen

Tot 20% besparing

Als je je radiatoren waterzijdig laat inregelen, is het warmteverlies minimaal en wordt het rendement van je CV-ketel hoger. Afhankelijk van je huidige gasverbruik kan waterzijdig inregelen je tot 20% besparing opleveren op je gasverbruik.

Meer comfort

Door waterzijdig in te regelen, geniet je van meer comfort. Al je radiatoren worden warm en warmen ook snel op, waardoor ruimtes sneller op temperatuur zijn. Bovendien heb je ook geen last meer van suizende leidingen.

Kleine moeite

Met name als je je CV-ketel en/of je thermostaat laat vervangen door een slimme variant, is waterzijdig inregelen een kleine stap. De monteur is dan toch al bezig. Als je je radiatorknoppen laat vervangen is het helemaal een fluitje van een cent.

Korte terugverdientijd

Omdat waterzijdig inregelen weinig tijd kost en relatief ook voordelig is om te laten doen, is de terugverdientijd ook kort. Door de besparing tot 20% op gas heb je je investering al snel terugverdient.

Waterzijdig inregelen door 50five

Laat onze experts je helpen om meer te besparen!