Sluiten

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp verwarm je je huis met minimaal of zelfs geen gasverbruik. Je bent dus niet alleen duurzaam bezig, maar je gaat het ook merken in je maandelijkse kosten voor gasverbruik.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt de warmte van een (natuurlijke) bron om die vervolgens om te zetten in warmte voor je huis. Om dat te doen, werkt je warmtepomp op elektriciteit. De bron waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt is afhankelijk van het type warmtepomp. Dit kan de buitenlucht zijn, de aarde of een ondergrondse waterbron. Daarmee wordt een proces in gang gezet waarbij een koudemiddel (een vloeistof met een heel laag kookpunt) wordt verwarmd en gecondenseerd. Deze condens wordt onder druk gezet om de temperatuur nog verder te laten oplopen. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om je water op te warmen. Op dit moment is vooral de hybride warmtepomp populair en de enige variant die wij installeren.


Waarom zou je kiezen voor een (hybride) warmtepomp?

Als je een flinke stap wil zetten naar duurzamer wonen, is een warmtepomp een goede investering waar je overigens ook nog subsidie voor kan aanvragen. In 2050 moet Nederland van het gas af zijn, dus je bent ook voorbereid op de toekomst. Bovendien wordt je huis meer waard door het plaatsen van een warmtepomp en ga je maandelijks minder uitgeven aan gasverbruik.

Wat levert het op?

Met een warmtepomp bespaar je tot wel 600 euro per jaar op energiekosten. Dat is natuurlijk voor ieder huishouden anders. Daarom hebben we een handige tool die jou (bij benadering) kan vertellen hoeveel jij kan besparen met een hybride warmtepomp.

Voordelen warmtepomp

  Duurzaam verwarmen
  Lagere energiekosten
  Waardevermeerdering voor je woning
  Subsidiemogelijkheden
  Lange levensduur
  Voorbereid op de toekomst

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp (meest gekozen)

Deze warmtepomp werkt samen met je hoogrendementsketel, waardoor je je gasverbruik flink terugdringt. De warmtepomp gebruikt voor het grootste deel van het jaar buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron om je huis te verwarmen. De cv-ketel zorgt voor warm water uit de kraan en verwarmt bij als de dagen wat kouder zijn.

Bijzonderheden:

Is geschikt voor veel type woningen en werkt met bijna elk type cv-ketel.
Altijd comfortabel in huis, ook als het extreem koud is.

Aanschafkosten: +/- €4000 - €7000

Lucht/water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, ook bij lage temperaturen. Deze lucht laat het koudemiddel condenseren. Die condens wordt onder druk nog verder verwarmd, waarna de warmte wordt overgedragen aan het afgiftesysteem. Over het algemeen zijn dat radiatoren en/of de vloerverwarming, maar je kan ook je tapwater ermee verwarmen.

Bijzonderheden:
Dit type warmtepomp kan naast buitenlucht ook ventilatielucht gebruiken. Ook in de winter kan warme lucht worden gewonnen op deze manier.


Aanschafkosten: +/- €4000 - €7000

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenmodule. Denk bijvoorbeeld aan hoe een airco werkt. De buitenmodule haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenmodule via het koudemiddel. De binnenmodule blaast vervolgens warme lucht naar binnen. Dit gebeurt via roosters in de wanden of plafonds.

Bijzonderheden:
Deze warmtepomp kan vaak ook verkoelen en kan bij een lage temperatuur warmte uit de lucht halen. Bij extreem lage temperaturen kan bijverwarming nodig zijn.

Aanschafkosten: +/- €4000 - €7000

Bodem/water warmtepomp

Dit type haalt warmte uit een bodembron. Er loopt een buizensysteem door de grond, waaruit de warmte wordt gehaald. Dit systeem kan horizonteel door de bodem lopen, maar het meest rendabel is een verticaal systeem waar de buizen 100 tot 300 meter de bodem in gaan. 

Bijzonderheden:
Een bodembron boren is een intensieve (dure) klus. Dit type warmtepomp biedt de beste prestaties.

Aanschafkosten: +/- €15000 - €25000

Subsidie voor een warmtepomp

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor een warmtepomp, die kan oplopen tot 40% van de aanschafprijs. Hier zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden:

  • De warmtepomp moet op een lijst staan om in aanmerking te komen voor subsidie. De warmtepompen waar wij mee werken staan op deze lijst.
  • De warmtepomp moet nieuw zijn, geïnstalleerd en je dient een betalingsbewijs te kunnen overleggen.
  • Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na installatie aan.
  • De warmtepomp staat in Nederland.
  • Ga voor alle voorwaarden naar www.rvo.nl/isde.

Terugverdientijd van een warmtepomp

Hoe lang duurt het voordat de besparing op je energierekening hoger is dan de investering die je hebt gedaan voor je warmtepomp? Buiten het feit dat je maandelijks minder gaat betalen, wil je natuurlijk wel je investering terugverdienen. Dit vraagastuk is erg afhankelijk van je woning, je verbruik en situatie. Onder andere de volgende factoren spelen een rol:

  • De isolatie van je huis. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe efficiënter de warmtepomp is.
  • Of je vloerverwarming hebt of gebruik maakt van radiatoren.
  • De hoeveelheid gas die je voorheen gebruikte. Hoe meer je verbruikte, hoe meer je maandelijks kan besparen.

Wil je nóg meer besparen?

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Bodem/water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt de warmte uit een bodembron door middel van een buizensysteem die daar doorheen loopt (verticaal of horizontaal). Dit is een gesloten circuit, waar antivries of gedemineraliseerd kraanwater doorheen loopt. De lage warmte uit de grond wordt opgenomen door de vloeistof en omgezet in hogere warmte.

Lucht/water warmtepomp

Evenals de lucht/lucht waterpomp haalt ook de lucht/water warmtepomp de warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens, ook via een koudemiddel, overgedragen aan het afgiftesysteem en/of aan het tapwatersysteem. Met het afgiftesysteem worden hier vaak radiatoren of de vloerverwarming bedoeld.

Lucht/lucht warmtepomp

Deze warmtepomp lijkt op een airco en bestaat uit een binnenmodule en een buitenmodule. De buitenmodule haalt warmte uit de buitenlucht en deze wordt via een koudemiddel overgedragen naar de binnenmodule. Deze blaast de warme lucht vervolgens via wand- of plafondunits de ruimtes in.

Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp, meestal een lucht-warmtepomp, werkt samen met je cv-ketel. Met deze warmtepomp dring je her gasverbruik significant terug. De warmtepomp gebruikt namelijk het vergrote deel van het jaar de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron om je huis te verwarmen. De cv-ketel zorgt voor het warme water en verwarmt bij als de dagen wat kouder zijn.