Advies van 50five

Advies van 50five

Bij 50five bieden we veel slimme producten in de categorie Verwarming & Energie. Maar hoe weet je nu welk product je nodig hebt voor jouw situatie? Onze experts kennen alle ins en outs van deze slimme verwarmingsproducten. Zij helpen je met tips op basis van hun kennis en ervaring. Op deze pagina delen we deze adviezen, zodat je de beste keuze kan maken.

Bekijk alle verwarmingsoplossingen

Advies en tips

Tip 1: Houd rekening met het geleerde schema

Een thermostaat die geld bespaart, omdat de verwarming alleen aan staat wanneer dat nodig is. Dat klinkt voor heel veel mensen als muziek in de oren, want geld besparen wil natuurlijk iedereen. Er zijn thermostaten die leren van je leefritme en op basis daarvan de temperatuur regelen. Het systeem leert dus wanneer je er wel en niet bent en stuurt dan automatisch de verwarming aan. Dat is heel handig bij een vast leefpatroon, maar wat als je flexibele werktijden hebt? Dan kun je beter deze functionaliteit uitschakelen of kiezen voor een andere slimme thermostaat zonder lerend vermogen.

Producttip: Tado slimme thermostaat

Tip 2: Verwarm niet je hele huis

Traditionele thermostaten meten de temperatuur in één kamer en bepalen de temperatuur voor het hele huis. Maar wat als je bijvoorbeeld alleen de woonkamer wilt verwarmen of ’s ochtends alvast even de badkamer wilt verwarmen, voordat je onder de douche stapt? Er zijn systemen zoals de Honeywell Evohome om de verwarming in het hele huis vanaf je smartphone te regelen. Je kunt ook afzonderlijke radiatorknoppen op je bestaande radiatoren plaatsen, zonder extra thermostaat te bestellen. Die radiatorknoppen zijn dan te bedienen via de app van de leverancier, zodat je op je telefoon de temperatuur per ruimte kunt beheren.

Producttip: Honeywell Evohome Multizone systeem

Tip 3: Optimaliseer de werking je radiator

Een radiator werkt heel eenvoudig. De cv-ketel verwarmt het water en dat wordt rondgepompt door het huis naar de radiatoren. Dat warme water verwarmt de radiatoren, die op hun beurt de warmte afgeven aan de lucht. De warme lucht stijgt recht naar boven op en verspreidt zich daarna langzaam over de rest van de ruimte. Hierdoor stijgt de temperatuur van de ruimte dus ook langzaam en dat is zonde, want dat kan veel sneller. Hoe sneller de warme lucht zich over de ruimte verspreidt, hoe sneller de ruimte wordt verwarmd. Er zijn ventilatoren voor je radiator die de warme lucht door de ruimte blazen en dus ook de ruimte sneller verwarmen en zorgen voor minder temperatuurschommelingen. Dat is niet alleen goed voor je welzijn, maar ook voor je portemonnee.

Producttip: Speedcomfort radiatorventilatoren

Tip 4: Zie de slimme thermostaat als onderdeel van een groter geheel

Sommige slimme thermostaten maken onderdeel uit van een volledig ecosysteem, waardoor ook de functionaliteiten toenemen. Je kunt je slimme thermostaat laten samenwerken met rook- en koolstofmonoxide-melders: de thermostaat schakelt de cv-ketel automatisch uit als de melder alarm geeft en daardoor wordt ook de mogelijke bron van het koolstofmonoxide-lek stilgelegd. Je kunt ook camera’s koppelen, zodat ze aan gaan wanneer de thermostaat merkt dat je niet thuis bent. En met de intrede van slimme speakers kun je de slimme thermostaten zelfs bedienen met je stem!

Producttip: Nest Learning Thermostaat en Nest Protect rook- en co-melder

Tip 5: Ventileer je huis voldoende, ook in de winter

Een goed binnenklimaat is essentieel voor je gezondheid. De mate van zuurstof en CO2 hebben namelijk een directe invloed op hoe je je voelt en je concentratie. Het is dus zeer belangrijk om in de gaten te houden wat de waarden zijn in je huis, zodat je actie kunt ondernemen. Een actie zou zijn om beter te ventileren en meer schone lucht in je huis te krijgen. Die lucht is rijker aan zuurstof en dus beter voor je dan de lucht in huis die vol zit met fijnstof, rook en CO2. Een ander voordeel van koude lucht is dat het droger is en dat is sneller te verwarmen dan vochtige lucht. In de winter ventileren betekent dus een gezonder binnenklimaat en sneller een warm huis.

Producttip: Netatmo binnenmodule voor weerstation

Tip 6: Huur een installatie-expert in

Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft wel eens iets verkeerd geïnstalleerd of gemonteerd. Over het algemeen is dat geen probleem, behalve dat het wat tijd, moeite (en creatieve krachttermen) kost om die fout te herstellen. Bij sommige verwarmingsproducten ligt het wat gevoeliger, omdat er complexe producten zijn die meer handelingen vergen dan het aansluiten van een stekker. Om verwarmingssystemen optimaal te laten functioneren, is het nodig om rekening te houden met de specifieke situatie. Sommige thermostaten werken niet goed met specifieke cv-ketels en wat is er nodig als er al vloerverwarming ligt? In die gevallen is het nodig om de installatie door een expert uit te laten voeren.

Tip: Laat je producten installeren door experts van 50five