Advies van 50five

Advies van 50five

Omdat onze experts al onze producten door en door kennen, kunnen we je zoektocht naar slimme verlichting wat gemakkelijker maken. Op deze pagina lees je veel gestelde vragen, tips en advies over slimme verlichting in het algemeen, lampen, merken en meer. Heb je meer hulp nodig met je keuze? Lees dan onze keuzehulp voor binnenverlichting, buitenverlichting of neem contact op met ons.

Bekijk alle slimme verlichting

Advies en tips

Waar moet ik beginnen als ik slimme verlichting wil?

Het belangrijkste is om te bepalen waar je slimme verlichting wil plaatsen en welk doel de verlichting heeft. Wil je de sfeer in de huiskamer wat warmer hebben, gebruik makend van sta-lampen of tafellampen? Dan kun je kiezen voor warm witte lampen of kleurenlampen met een E27 of E14 fitting. Wil je de led-spots in de keuken slim maken, dan heb je GU10 lampen nodig.

Ook kun je kiezen voor ledstrips, die je achter een kastje, de bank of zelfs je bed kan plaatsen. Deze dienen over het algemeen als sfeerverlichting. Wil je functionele slimme lampen, die helderwit licht geven? Dan hoef je niet te kiezen voor kleurenlampen. Dat scheelt weer in de kosten.

Tip: Als je begint met slimme verlichting, koop dan een startpakket. Hier zit alles bij wat je nodig hebt om te starten met slimme verlichting. Deze kun je later uitbreiden met meerdere lampen.

Heb je altijd een bridge/hub nodig?

Nee, niet altijd. Deze heb je alleen nodig als je lampen koopt die werken op het Zigbee signaal (zoals bijvoorbeeld Philips Hue) of Z-wave. De bridge zorgt ervoor dat je wifi-signaal wordt omgezet in het signaal dat communiceert met de lampen. In het kort: als je met de app op je smartphone/tablet een commando geeft via wifi, gaat dat naar de bridge. Deze zet het commando om naar Zigbee/Z-wave en vervolgens wordt dat verzonden naar de lamp.

Als je slimme lampen koopt die direct via wifi werken, zoals myStrom of Wiz lampen, heb je geen bridge nodig. Dan gaat je commando direct vanuit de app naar de lamp via jouw wifisignaal.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van 'normale' verlichting?

Traditionele verlichting zet je aan/uit met een lichtknop, of je dimt deze met een dimmer. En daar houdt het wel op. Op zich niks mis mee, maar met slimme verlichting kun je zoveel meer dan dat!

Het belangrijkste dat slimme verlichting onderscheidt van traditionele verlichting is dat je je verlichting in huis geheel kan afstemmen op je huis, op wat je aan het doen bent en hoe je stemming is. Ook kun je slimmer verlichten en je lampen automatiseren. Zo vergeet je nooit meer een lamp uit te doen en kun je in je vakantie je lampen zodanig instellen dat het lijkt alsof je thuis bent.

Bovendien kun je slimme verlichting (in geval van Philips Hue) ook koppelen aan je entertainment, zoals muziek, films en games. Zo kleuren je lampen mee met wat je aan het kijken/luisteren bent en wordt licht steeds meer een ervaring. Ook kun je accessoires koppelen, zoals bewegingssensoren. Zo kun je de verlichting bij de trap automatisch aan laten gaan als je de trap op loopt.

Lees ook: licht als belevenis

De mogelijkheden met slimme verlichting zijn bijna eindeloos!

Kan ik mijn oude lampen zomaar vervangen door slimme lampen?

Lampen met een E14 en E27 fitting kun je zonder problemen vervangen voor slimme varianten. Bij GU10 spots is het afhankelijk van de armatuur. Sommige armaturen kun je in diepte verstellen, zodat je spotje erin past. Slimme GU10 spots zijn doorgaans namelijk iets langer dan de traditionele variant. Heb je inbouwspots? Dan moet je zorgen dat je speciale armaturen hebt waar de slimme spots in passen. Deze hebben een inbouwdiepte van ongeveer 10 centimeter. Let hier bijvoorbeeld op als je een verlaagd plafond gaat maken.

Andere veel gestelde vragen

Werken alle merken slimme lampen met elkaar samen?

Nee, niet allemaal. In feite hebben alle slimme lampen hun eigen bridge en/of app waarmee je ze bedient en kan instellen.

Er zijn echter wel meerdere merken die je kan koppelen aan de Philips Hue bridge. Deze lampen kun je vervolgens ook in de Philips Hue app bedienen. Denk aan merken als Innr, TP-Link, Osram en Trust.

Tip: combineer niet zomaar lampen of ledstrips van verschillende merken in één kamer. De kleurweergave van de lampen van verschillende merken verschilt namelijk. Soms niet zo’n beetje ook…

Lees ook: 5 slimme ledlampen getest, met verrassend resultaat

Welk merk slimme lampen is het beste?

Kunnen kleurenlampen ook wit licht geven?

Kunnen slimme lampen reageren op muziek, films of games?