Verduurzaam je huis

Verduurzaam je huis

Energie besparen kan op vele manieren. Het gemakkelijkst is om ervoor te zorgen dat je een duurzaam huis hebt. Je huis verduurzamen zorgt er uiteindelijk voor dat je minder elektriciteit, gas en water verbruikt en zo per maand bespaart op je rekeningen. Bovendien is het nog goed voor het milieu ook! Op deze pagina lees je hoe je je huis kan verduurzamen.

Bekijk alle verwarmingsoplossingen

Wist je dat?

93

Zoveel elektronische apparaten hebben we gemiddeld in huis. Als je daarvan het stroomverbruik optelt, kom je tot een aardige som. Tip: vervang je oude apparaten in huis voor nieuwe, energiezuinige apparaten met energielabel A++ of A+++.
(Nu.nl)

700 euro

Je jaarlijks tot ongeveer 700 euro bespaart als je je dak goed isoleert en je een verwarmde zolder hebt. Met een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 370 euro.
(MilieuCentraal)

2021

Het jaar waarin geen traditionele cv-ketels meer mogen worden geplaatst. Hiervoor in de plaats komen elektrische waterpompen en hybride cv-systemen. Wil je je huis verduurzamen? Dan kun je je huidige cv-ketel al eerder vervangen voor één van deze systemen.
(Telegraaf)

85%

Zoveel zuiniger is een ledlamp t.o.v. een gloeilamp. Een ledlamp is tevens 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Zorg dus dat je je huis uitrust met ledverlichting, het liefst slimme ledverlichting. Deze kun je namelijk programmeren en van afstand aan en uit zetten.
(MilieuCentraal)

5000 kWh

Ongeveer 14% van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer dan 5000 kWh aan elektriciteit per jaar, wat neerkomt op grofweg 1000 euro. Het verduurzamen van je huis kan je veel geld schelen!
(MilieuCentraal)

28 miljard

Zoveel liter water besparen we per jaar als elke Nederlander slechts één minuut korter doucht. Bovendien besparen we ook nog eens 126 miljoen m3 aan gas.
(Water.nl)

Tips om je huis te verduurzamen

Het verduurzamen van je huis hoeft niet heel moeilijk te zijn. De meeste bespaarmethoden hebben ook te maken met het aanpassen van je gedrag in huis of het simpelweg vervangen van bepaalde apparaten. Hieronder geven we je tips hoe je je huis kun verduurzamen om uiteindelijk te besparen op de kosten.

Isoleren en ventileren

Weet jij of je dak (goed) is geventileerd? Bij vele huizen is dit namelijk niet het geval. En hoe zit het met je muren en vloeren? Als je huis niet goed is geïsoleerd, kost je dat jaarlijks onnodig veel geld om je huis warm te houden. Als je je dak goed isoleert, scheelt dat al snel 30% minder warmteverlies (als je een verwarmde zolder hebt)!

Ook met het vervangen van je traditionele dubbel glas voor hoog rendementsglas zorg je dat je minder warmteverlies hebt. Kies bijvoorbeeld voor HR++ of zelfs HR+++ glas. Dit glas isoleert 3 tot 6 keer beter dan normaal dubbel glas.

Dit klinkt misschien raar, maar ook goede ventilatie zorgt ervoor dat je zuiniger omgaat met energie. Als de lucht in huis namelijk is vervuild, wordt deze ook vochtiger. Vochtige lucht verwarmt minder snel, dus moet je langer stoken om je huis te verwarmen. Buiten het feit dat vervuilde lucht niet gezond is natuurlijk, wil je dat je schone, droge lucht in huis hebt. Zorg er dus voor dat je je huis regelmatig lucht, of een luchtreiniger aanschaft.

Lees meer: luchtkwaliteit in huis

Energielabel huis verduurzamen

Duurzame (huishoudelijke) apparatuur

De eerste en misschien wel makkelijkste stap die je kan nemen in het verduurzamen van je huis, is het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen voor ledlampen. Ledlampen zijn namelijk 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeenlampen. Bovendien gaan ze veel langer mee. Waar oude gloeilampen slechts 1.000 branduren hadden, hebben ledlampen er 35.000 tot 50.000. Daarmee gaan ze ook nog eens 3 keer langer mee dan spaarlampen. Ledlampen zijn dus een goede investering!

Heb jij nog een oude koelkast in de keuken? Of een oude wasmachine? Vervang deze dan voor energiezuinige varianten met energielabel A+++. Ga niet voor minder dan dat, want A+ is bijvoorbeeld al 2 keer minder zuinig dan A+++. Gebruik ook elk apparaat efficiënt: zet de wasmachine of vaatwasser alleen aan als deze vol is. Haal ook elk apparaat van de stroom af als je ze niet gebruikt. Om dit te vergemakkelijken kun je een slimme stekker gebruiken. 

Bekijk: slim witgoed bij 50five

Waterbesparing door te verduurzamen

Je mate van waterverbruik wordt vooral bepaald door je gedrag: douche je lang? Laat je de kraan soms onnodig lang lopen of sproei je je tuin elke week? Door slim en efficiënt met water om te gaan binnen het huishouden, kun je al veel besparen. Maar je kan ook enkele verduurzamende maatregelen nemen.

Plaats bijvoorbeeld waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers op je kranen. Dit scheelt al snel 50% in de waterafname. Door je cv-ketel terug te draaien naar 60 graden, bespaar je op gas voor warm water. Ook kun je kiezen om een HR-combiketel te nemen als je een onzuinige geiser of boiler hebt. Bijna 20% van het gasverbruik gaat op aan warm water, dus het is goed om een energiezuinige ketel te overwegen om zo duurzaam met warm water om te gaan.

Ga je je badkamer verbouwen of nog bouwen? Overweeg dan een douche-wtw (warmteterugwinning). Deze gebruikt het weggespoelde douchewater om koud water weer mee te verwarmen.

Verduurzaam met smart home oplossingen

Ook met onze smart home oplossingen kun je je huis verduurzamen. Zo kun je ervoor kiezen om slimme ledverlichting aan te schaffen. Deze kun je namelijk programmeren, zodat je lampen aan en uit gaan op een bepaalde tijd. Ook al ben je niet thuis, je huis is dan altijd verlicht op de juiste tijden. Ook kun je je lampen op afstand bedienen of zelfs uit laten gaan als je de deur uit gaat. Zo vergeet je nooit meer een lamp uit te zetten.

Ook kun je kiezen voor slimme stekkers, waarmee je je huishoudelijke apparatuur alleen van stroom kan voorzien wanneer het moet. Zo voorkom je sluipverbruik van bijvoorbeeld je wasmachine, droger, tv etc. Je bedient deze stekker gemakkelijk met een app en je kan tijdschema’s instellen.

Vervang je oude koelkast, vaatwasser, wasmachine of droger door een slimme variant van 50five. Deze hebben bijna altijd energielabel A++ of A+++ en gaan erg zuinig om met water en elektriciteit. Ook kun je slimme vaatwassers, drogers en wasmachines op afstand aanzetten, zodat ze klaar zijn als jij thuiskomt en ze niet onnodig lang aanstaan.