De 7 tips van 50five over smart homes tijdens Bright Day 2018:

Bright Day is de ideale combinatie tussen functionaliteit en fun van techniek.

26 november 2018

De ideale combinatie tussen apparaten die ons leven beter maken, slimme technieken om ons veiliger te laten voelen en gadgets om het leven leuker te maken. Dat is in het kort waar Bright Day voor staat. Dit uitverkochte evenement voor ongeveer twintigduizend tech-liefhebbers was afgelopen weekend en 50five was erbij!

Enthousiast over installatie

We werden door de organisatie gevraagd om een presentatie te komen houden over het installeren van smart home apparaten. Erwin van der Zande, bedenker en hoofdredacteur van Bright, liet onlangs iets installeren door ons en hij vond het bijzonder dat wij de enige partij zijn in Nederland met de combinatie van verkopen en installeren van slimme apparaten. Volgens hem mochten wij dus niet ontbreken als spreker op het smart home podium.

Paaldansende robot

De Expo in Haarlemmermeer was namelijk onderverdeeld in meerdere areas met diverse thema’s. Er was een plek waar kinderen kennismaakten met solderen en programmeren, jeugdidool Royalistic speelde Fortnite op een groot scherm voor honderden enthousiaste kinderen, op een andere plek vlogen de drones je om de oren, op weer een andere plek werd gestreden om e-sports kampioenschappen, er was een plek waar robots hun kunsten vertoonden (zoals een paaldansende of voetballende robot), slimme robot Sophia voerde een gesprek, defensie had een plek waar ze hun nieuwste technieken lieten zien, er was een plek waar je kon racen met elektrische steps of fietsen en dan was er de ruimte waar wij stonden: het smart home stage.

Slimme apparaten in je woning

Bij het Smart Home podium lag de nadruk op smart homes: het verbinden van je slimme apparaten in je woning, zodat je nog slimmer, veiliger en beter kunt leven. Electrostylist Rudirick de Jong hield namens Netatmo en D-Link een presentatie over hoe je slimme apparaten kunt combineren tot smart home, Samsung gaf een presentatie over hun ontwikkeling van slimme apparaten, RTL Nieuws vertelde over het aanbieden van nieuws via slimme speakers en AR Productions liet zien wat augmented reality voor je kan betekenen.

Het belang van een goede installatie

Wij gaven een presentatie over waar je aan moet denken bij het installeren van slimme apparaten in je smart home. We zien namelijk dat mensen steeds meer slimme apparaten in huis halen en dat de volgende stap is om die slimme apparaten ook met elkaar te laten praten. Productmarketeers Roy en Carlo lieten samen met installateur Roy zien waar je dan aan moet denken bij het aansluiten van die apparaten en het belang van een goede installatie.

Tips voor een goede installatie

Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn tijdens Bright Day, delen we hier de tips die ze meegaven:

  1. Zorg voor een goed en veilig wifi-netwerk, zodat je overal in huis bereik hebt.
  2. Zorg voor stroom, omdat draadloos niet betekent dat je geen stroomkabel nodig hebt.
  3. Kies voor A-merken, omdat je dan kunt terugvallen op de ondersteuning van de helpdesk en dat deze bekende merken ook beter samenwerken met andere leveranciers. Dat is handig voor het geval je meer apparaten met elkaar wilt laten samenwerken.
  4. Zorg dat je vooraf nadenkt over de opslag van je beelden als je een slimme camera of deurbel wilt kopen, omdat sommige leveranciers abonnementen aanbieden of dat een SD-kaart bijvoorbeeld slimmer is.
  5. Gebruik de app van de apparaten om de apparaten goed te installeren en met elkaar te koppelen, zodat je daarna de app bijna niet meer nodig hebt om de apparaten te bedienen.
  6. Geef de apparaten de juiste naam in je smart home, zodat je systeem weet welke apparaten je bedoelt met een bepaald stemcommando.
  7. Bedenk vooraf of je het installeren zelf kunt of dat het verstandiger is om professionele hulp in te schakelen. Veel slimme apparaten zijn plug & play, maar er zijn ook apparaten waar je wat meer technische vaardigheden voor nodig hebt. Dan gaat het bijvoorbeeld over videodeurbellen waar je de meterkast voor moet openschroeven of thermostaten waarbij je wat moet aanpassen in je ketel. In dat geval kunnen wij je prima helpen.

Deze presentatie mochten we vijf keer houden en het was mooi om te zien dat het publiek aandachtig luisterde. Sommigen kwamen na afloop nog met vragen over bijvoorbeeld de juiste koppeling tussen een slimme videodeurbel en een slim deurslot of over de juiste manier om een ruimte optimaal te verwarmen. We zagen ook veel mensen rondlopen met ons Smart Start Magazine dat we uitdeelden, zodat ze de informatie thuis nog eens rustig door konden nemen.

Wat ons betreft was het een succes om hier te mogen staan. Hopelijk staan we in 2019 weer voor jullie klaar met een mooie presentatie en enkele handige tips. Smart advice for every smart device!