Sluiten

Makkelijk overstappen, zorgeloos zonnestroom.

Met meer dan 20.000 installaties is Sungevity één van  de grootste leveranciers
van zonnesystemen in Nederland.  Hun doel? Een miljoen huishoudens volledig op
zonnestroom laten draaien. Groenopladen.nl (onderdeel van 50five) en Sungevity
werken samen om dit mogelijk te maken.

Sungevity houdt het graag makkelijk. Zo kan je gewoon online overstappen; zonder tijdrovende bezoeken, op een moment dat het jou uitkomt. Ze gebruiken geavanceerde software om tot betrouwbare ontwerpen en exacte berekeningen te komen. En bieden een totaalpakket zonder bijkomende kosten. Ze regelen alles voor je. Van het ontwerp tot installatie. En ook daarna staan de collega's van de service-afdeling voor je klaar. Bij monitoring en onderhoud, inzicht in stroomverbruik en voor al je vragen.

Ontdek Sungevity

Waarom betalen voor stroom als de zon elke dag gratis schijnt? Zonnepanelen verdienen zichzelf terug, maken je huis meer waard èn dragen bij aan een schonere wereld. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Sungevity geeft gratis en vrijblijvend advies op maat.

Zonnepanelen zonder zorgen

Met meer dan 20.000 installaties is Sungevity één van de grootste leveranciers
van zonnesystemen in Nederland. Hun doel? Zoveel mogelijk mensen helpen leven van de zon. Groenopladen.nl (onderdeel van 50five) en Sungevity werken samen om dit mogelijk te maken.

Sungevity houdt het graag makkelijk. Zo kan je gewoon online overstappen; zonder tijdrovende bezoeken, op een moment dat het jou uitkomt. Ze gebruiken geavanceerde software om tot betrouwbare ontwerpen en exacte berekeningen te komen en bieden een totaalpakket zonder bijkomende kosten. Ze regelen alles voor je, van het ontwerp tot installatie. En ook daarna staan de collega's van de service-afdeling voor je klaar. Bij monitoring en onderhoud, inzicht in stroomverbruik en voor al je vragen.

Sungevity & 50five

Elektrische auto's gaan als warme broodjes over de toonbank. Hoewel elektrisch rijden met een eigen laadpaal ruim drie keer goedkoper is dan rijden op benzine, zullen toch veel nieuwe eigenaars van een elektrische auto even slikken als de nieuwe jaarafrekening van hun energiebedrijf op de mat valt. De gemiddelde elektrische auto verbruikt per jaar namelijk net zoveel stroom als een volledig huishouden: een verdubbeling dus. Het energiebedrijf zal daarom een stevige bijbetaling vragen en het termijnbedrag fors verhogen. Al met al dus een vervelende verrassing.

Groenopladen.nl (onderdeel van 50five) en Sungevity hebben de handen ineengeslagen om dit euvel op te lossen: de plaatsing van een laadpaal voor elektrische auto’s direct combineren met zonnepanelen op het dak. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Zo stoten elektrische rijders in één klap geen gram CO2 meer uit omdat ze geen grijze stroom meer gebruiken. En het is ook financieel zeer voordelig, opladen bij een publieke laadpaal kost immers toch al snel 35 - 60 cent per kWh, terwijl het dus "gratis" kan.

Een laadpaal én zonnepanelen in één keer aanschaffen kan via de websites van zowel Groenopladen.nl als Sungevity. Ook is het mogelijk een persoonlijke vrijblijvende offerte op te vragen. Je ontvangt vervolgens twee transparante offertes.

Kopen of financieren?

Kopen

Als je zonnepanelen koopt met gespaard geld is je besparing het grootst. Vaak verdien je de investering dan binnen 6-7 jaar terug, terwijl de zonnepanelen een gemiddelde levensduur van wel 25 jaar hebben.

Financieren

Geen spaargeld? Je kunt ook een groene lening afsluiten voor je zonnepanelen. Vaak is je aflosbedrag dan ongeveer gelijk aan wat je bespaart op je energierekening. Bekijk de mogelijkheden bij Sungevity.

Rijden op zonnestroom: 3 voordelen

Elektrisch rijden is duurzaam, voordelig en wordt nóg voordeliger als je zelf de stroom opwekt waarmee de elektrische auto geladen wordt. Dat levert meerdere voordelen op:

1. Bijna gratis opladen
Als je zonnepanelen en een laadpaal hebt wordt de elektrische auto in feite gratis opgeladen met zonne-energie. De reiskosten worden betaald door de werkgever terwijl de saldering voor zonne-energie ook nog van kracht is.

2. Minder stroom terugleveren
Een bekend thema rondom zonnepanelen is stroom terugleveren. Dit houdt in dat de energie die je opwekt maar niet verbruikt, teruggeleverd wordt aan de energieleverancier. Dat is vaak niet voordelig.

3. Duurzaam
Met een elektrische auto heb je al een mooie stap gezet naar een duurzamer Nederland. Met zonnepanelen op je dak ben je helemaal klaar voor de toekomst en zeker van een laag tarief. 

En koop je nu een laadpaal via 50five, dan krijg je €150 korting op een zonnesysteem van Sungevity! Lees hier meer.

Ik wil zonnepanelen

Zonnepanelen dragen bij aan een schonere wereld en zijn een goede investering! Na de installatie begin je namelijk meteen met besparen op je energierekening. Sungevity biedt zonnepanelen van goede kwaliteit en professionele installatie, maar ook een garantie op de stroomproductie. Als de opbrengst van de zonnepanelen lager uitvalt dan voorspeld, betaalt Sungevity het verschil gewoon terug. Vraag vrijblijvend advies aan voor zonnepanelen op jouw huis.

Ik wil zonnepanelen én een laadpaal

Als je een elektrische auto gebruikt heb je vast gemerkt dat de energierekening fors gestegen is. Een elektrische auto verdubbelt al snel het stroomverbruik van je huis. Dit maakt het financieel heel aantrekkelijk om voor een laadpaal én zonnepanelen te kiezen. Zo wordt de auto opgeladen met eigen opgewekte stroom en verdien je de zonnepanelen sneller terug doordat je geen opgewekte stroom terug hoeft te leveren. Via zowel Groenopladen.nl als Sungevity.nl kan je advies aanvragen voor zonnepanelen én een laadpaal. Je ontvangt dan twee duidelijke en eerlijke offertes.

Heb je nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen op
de website van Sungevity en vind
antwoorden op alle vragen
over zonnepanelen.

Zonnestroom in drie stappen:

1. Sungevity ontwerpt

De ontwerpers van Sungevity maken op basis van jouw aanvraag drie ontwerpen voor het dak van jouw huis. Jij hoeft alleen maar te kiezen welk alles-in-één systeem het beste bij jouw situatie past.

2. Sungevity installeert

Jouw werk zit er op, maar Sungevity gaat lekker door! Sungevity heeft lokale monteurs door heel Nederland en zorgt dat jouw zonnesysteem vakkundig wordt geïnstalleerd. Sungevity zorgt dat het hele installatieproces van begin tot eind soepel verloopt.

3. Jij geniet

Tijd om te genieten van jouw nieuwe zonnesysteem en de stroom die jouw huishouden vanaf nu opwekt! Via online monitoring kan je in de gaten houden hoeveel je opwekt en hoeveel je bespaart. Is de opbrengst lager dan Sungevity heeft voorspeld? Dan betalen zij het verschil gewoon terug!

Wat kosten zonnepanelen?
De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal en type panelen, het type omvormer, installatie, materialen en extra diensten hebben allemaal een invloed op de prijs. Omdat goedkopere zonnepanelen vaak een lagere productiecapaciteit hebben, is het dat lange termijn niet altijd voordeliger.

Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 12 panelen. De prijs van een dergelijk compleet zonnepanelen systeem ligt tussen de €4.500,- en €5.500,- (incl. btw, waarvan je de btw kunt terugvragen). Hiermee wek je als gemiddeld huishouden genoeg op om rond de 80% van het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het rendement op een dergelijk systeem is rond de 13%.


Wat is het rendement en de opbrengst van zonnepanelen?
Het financiële rendement wordt uitgedrukt als een percentage. Het laat zien hoe voordelig het is om te investeren in een zonnesysteem. Het rendement van een gemiddeld zonnesysteem ligt tussen de 8% en 14%, over de gehele levensduur van het systeem. Dat maakt een investering in zonnepanelen een stuk gunstiger dan de spaarrente van de bank!


Hoe werkt salderen en terugleveren?
De Nederlandse overheid moedigt mensen aan om over te stappen op zonne-energie. Dit doet ze onder andere door middel van de salderingsregeling. De salderingsregeling maakt het voordeliger om over te stappen op zonnestroom. Je mag namelijk aan het eind van het jaar de energie die je hebt verbruikt één-op-één verrekenen met de energie die je hebt opgewekt. Dit betekent dat je dus dezelfde prijs per kWh ontvangt voor de stroom die je zelf hebt opgewekt met je zonnepanelen als wat je betaalt voor stroom uit het net.


Is er subsidie voor zonnepanelen?
De overheid heeft de landelijke subsidie, de SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) stopgezet voor particulieren. De heeft de overheid gedaan omdat de kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Met als gevolg: een korte terugverdientijd. Zonnepanelen zijn daardoor ook zonder subsidie een slimme investering met een hoog rendement.


Hoe werkt de btw-teruggave voor zonnepanelen?
Als particulier kun je de btw terugvragen over je investering in zonnepanelen. Het gaat dan om de materiaal- en installatiekosten. Kort gezegd kan je dus 21% van het totale aankoopbedrag terugkrijgen. Daardoor is het kopen van zonnepanelen financieel nog aantrekkelijker: dat verhoogt namelijk het rendement. Doordat je minder investeert, verdien je het sneller terug. Dat is mooi meegenomen!


Zonnepanelen plaatsen; hoe zit dat?
De handige doe-het-zelver heeft het zichzelf vast al een keertje afgevraagd: die zonnepanelen, kan ik die niet zelf installeren? En zo ja, wat komt daar allemaal bij kijken?

1. Het is het gunstigst om zonnepanelen op het zuiden gericht te plaatsen. Oost of west opstellingen komen ook vaak voor, deze leveren in de meeste gevallen nog steeds een mooie opbrengst op. Ook schaduw kan een flinke invloed hebben op de opbrengst van de panelen.

2. Verder is het belangrijk om rekening te houden met een veiligheidsmarge vanaf het rand van het dak. Voor schuine daken is deze minstens 20 cm. Op platte daken mag een zonnepaneel niet dichter bij de rand van het dak liggen dan dat het paneel omhoog steekt, vaak tussen de 50-100 cm.

Als je handig bent, wilt investeren in de koop of huur van gereedschap en veiligheidsmateriaal en je geen zorgen maakt om garanties, kun je de zonnepanelen zelf installeren. Maar zonnepanelen installeren is niet hetzelfde als het ophangen van een schilderijtje. Het is een stuk ingewikkelder. Ervaring en expertise in het leggen van zonnepanelen heeft daarin echt een meerwaarde.


Hoeveel zonnepanelen voor mijn huis?
Het beste scenario is dat je panelen evenveel zonne-energie opwekken, als dat jij gemiddeld verbruikt. Dit kun je vinden op het jaarafschrift van jouw energieleverancier. Als je weet hoeveel elektriciteit je verbruikt, kun je gaan kijken hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt. Vergeet niet vooruit te kijken: ga je binnenkort elektrisch rijden? Of gaan je kinderen het huis uit? Handig om alvast rekening mee te houden, een set zonnepanelen ligt immers 25 jaar op je dak!

Bij je dak telt eerst je dakoppervlakte: hoeveel panelen passen überhaupt op je dak? Eén zonnepaneel meet vaak 1.65 bij 1 meter. Aan de randen moet je ook nog rekening houden met een veiligheidsmarge. Een zonnepaneel op een schuin dak neemt ongeveer 1,65 m2 van het dak in beslag. Op een plat dak neemt een systeem meer ruimte in beslag, omdat de zonnepanelen niet direct naast elkaar gelegd kunnen worden in verband met schaduwvorming.


Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Blauw, zwart, transparant. Indak, glas-glas, dunne film. Zodra je de zonnepanelen markt betreedt vliegen alle verschillende soorten zonnepanelen je om de oren. De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijne (blauwe) en monokristallijne (zwarte) zonnepanelen. Dit zijn de zonnepanelen die je in Nederland op de daken ziet liggen. Beide zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, maar door een verschil in het productieproces verschillen de panelen van kleur. In poly-panelen staan de silicium kristallen uit als een soort waaier, hierdoor worden de zonnepanelen blauw van kleur. Bij monokristallijne panelen staan de kristallen één kant op, wat resulteert in een zwarte kleur. De blauwe panelen presteren beter bij indirect zonlicht, terwijl de zwarte panelen betere prestaties leveren bij direct zonlicht.


Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen wekken stroom op uit zonne-energie: de omzetting van licht naar stroom. Zonnecellen zetten het zonlicht om in gelijkstroom. Om te begrijpen hoe ze dit doen heb je enige kennis over de werking van elektronen nodig. Elektronen zijn negatief geladen elementaire deeltjes, die of vast kunnen zitten in een atoom, of los kunnen bewegen. De meeste zonnecellen bestaan uit twee dunne laagjes silicium. Door een kleine hoeveelheid andere elementen aan het silicium toe te voegen heeft de ene laag een teveel aan elektronen, terwijl de andere laag er juist te weinig heeft. De elektronen willen graag van de laag met een overschot naar de laag met het tekort bewegen, maar hebben niet genoeg energie om zich helemaal los te maken. Wanneer er zonlicht op het paneel valt wordt de energie uit het licht geabsorbeerd door de overtollige elektronen, waardoor deze vrij raken. Deze vrije elektronen stromen dan in snelle vaart naar de silicium-laag met een tekort aan elektronen. Via elektronische geleiders vinden de elektronen vervolgens hun weg naar de omvormer in de vorm van gelijkstroom.


Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. De meeste fabrikanten geven bovenop een productgarantie van 12 jaar daarom ook nog eens een vermogensgarantie van 25 jaar. Dit is een garantie op de degradatie van de zonnecellen, dus hoeveel stroom de zonnecellen na 25 jaar nog produceren. Hoe lang zonnepanelen exact meegaan? Vaak langer dan 25 jaar.


Hoe groot zijn zonnepanelen?
Vraag je je af hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Dan is het handig om te weten wat de afmetingen van zonnepanelen zijn. Er zijn verschillende standaard afmetingen voor zonnepanelen.

De meeste mono- en polykristallijne zonnepanelen die op de markt zijn, hebben een standaard formaat. Een standaard zonnepaneel is 1,65 bij 1 meter groot. Voor snelle berekeningen kun je dus uitgaan van 1,65 m2 per zonnepaneel. De dikte van een zonnepaneel varieert tussen de 35 en 50 mm.

Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen genoemd, hebben een afwijkende afmeting. De meeste dunne film zonnepanelen hebben een kleinere afmeting dan kristallijne zonnepanelen. Ze zijn vaak wat vierkanter dan kristallijne zonnepanelen: wel ongeveer even breed, maar een stuk korter. Dunne film zonnepanelen worden niet aangeboden door Sungevity.


Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een goede investering. Niet voor niets dat ze al op menig Nederlands dak liggen te stralen. Met zonnepanelen ga je fors besparen op je energierekening; binnen gemiddeld 6-7 jaar heb je daardoor je investering al terugverdiend.

Als je overstapt op eigen én schone zonnestroom, doe je een initiële investering: de kosten van de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Daarna ga je jaarlijks besparen. Als je de jaarlijkse besparing optelt en dit afzet tegen de initiële investering kom je op een gegeven moment op een punt waarbij je evenveel hebt bespaard als hebt geïnvesteerd: het aantal jaar om dit punt te bereiken is de terugverdientijd. Ook wel het break even point genoemd. Na dit punt is elke euro die jij bespaart met het opwekken van schone zonnestroom pure winst. En daar profiteer je vaak nog minimaal 18 jaar lang van.


Moet ik zonnepanelen onderhouden?
Als zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn heb je er bijna geen omkijken meer naar. Zonnepanelen hebben namelijk niet veel onderhoud nodig. Toch is het goed om je zonnepanelen eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt te geven. Zo zorg je ervoor dat ze optimaal blijven werken en waarborg je de hoogst mogelijke opbrengst. Sungevity raadt bijvoorbeeld aan om zonnepanelen eens in de 2-3 jaar schoon te maken.


Is een plat dak geschikt voor zonnepanelen?
Een plat dak lijkt bij uitstek geschikt voor het plaatsen van een set zonnepanelen. Op een plat dak komt bijna altijd wel een zonnestraal terecht. Dat is waar. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Allereerst moet er natuurlijk voldoende zon op vallen. Net als bij schuine daken vermindert schaduw de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk. Ook wanneer slechts éé̩̩n paneel (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of komt, heeft dit gevolgen voor de totale productie. Daarnaast moet het platte dak en de dakbedekking stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen, het ondersteunende frame en de ballast te kunnen dragen. Tot slot moet een plat dak lang en breed genoeg zijn om er een systeem van ten minste 4 zonnepanelen op te kunnen plaatsen. De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op jouw platte dak hangt onder meer af van de hoogte van het dak, de vereiste veiligheidsmarges vanaf de dakrand en eventueel aanwezige obstakels, zoals een lichtkoepel of schoorsteen.


Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?
Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Je kan namelijk niet op elk dak zonnestroom opwekken. In eerste instantie is het soort dakbedekking bepalend. Bitumen daken, schuine pannendaken, PVC, golfplaat en stalen daken zijn geschikt voor panelen van Sungevity. Bovendien spelen de ligging van het dak en obstakels ook een rol. Denk bij obstakels aan een dakkapel of schoorsteen.


Goedkope zonnepanelen kopen; een slimme keuze?
De markt voor zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Hartstikke mooi natuurlijk, want dat betekent dat steeds meer huishoudens hun eigen schone stroom opwekken. Helaas gaat deze snel groeiende en concurrerende markt soms ook hand in hand met het aanbod van kwalitatief slechte zonnepanelen.

Er is niet per se iets mis met goedkope zonnepanelen, laten we dat vooropstellen. Kwaliteits panelen leveren echter meer plezier op dan de goedkoopste panelen. Er is namelijk wel wat mis met zonnepanelen die zo goedkoop zijn dat de kwaliteit in het geding komt. én van de meest voorkomende problemen met kwalitatief slechte zonnepanelen is het niet halen van het beloofde vermogen. Ook de afwerking van de zonnepanelen heeft invloed op de kwaliteit. Zo worden goedkope panelen bijvoorbeeld sneller gelamineerd om de productieprijs te drukken. Hierdoor kunnen er luchtbelletjes tussen de lagen van het zonnepaneel blijven zitten of kan er vocht in het paneel komen.


Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen ga kopen?
Het beste moment om zonnepanelen te kopen is nu. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Een investering in een zonnesysteem is binnen een overzienbare tijd terug te verdienen. Staar je bij het vergelijken van aanbieders niet blind op de prijs van de zonnepanelen alleen. Voor een werkend zonnesysteem heb je namelijk ook een omvormer nodig en alles moet netjes geïnstalleerd worden. Leveranciers bieden ook verschillende garanties aan: deze garanties zijn vaak in de prijs inbegrepen, waardoor het lastig is om prijzen te vergelijken. Let altijd goed op wat er bij de prijs inbegrepen zit.


Hoe vergelijk ik zonnepanelen?
Poly, mono, blauw, zwart: er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Dit maakt het behoorlijk lastig om zonnepanelen te vergelijken. Want waar moet je op letten? De prijs, jazeker. Maar dat geeft nog geen volledig beeld.

Ook het vermogen en de werkelijke opbrengst zijn belangrijk om mee te nemen tijdens het vergelijken van zonnepanelen. En wat denk je van een verschil in esthetiek, kleur, gewicht of de grootte van een zonnepaneel. Daarnaast kunnen de voordelen van zonnepanelen ook afhangen van de keuze voor de aanbieder zoals garanties, keurmerken en extra services.


Waar bestaat een zonnesysteem uit?

1. Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom.

2. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom - de elektriciteit die je gebruikt in huis.

3. De groepenkast verdeelt de stroom over jouw apparaten.

4. Jouw apparaten gebruiken de stroom van jouw systeem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij.

5. Overige stroom die je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel salderen genoemd. 


Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?
Het vermogen van zonnepanelen wordt door de zonnepanelenfabrikant aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale testcondities.

Als je het vermogen van een zonnepaneel in Wp weet kun je dit eenvoudig omrekenen naar kWh door gebruik te maken van een omrekenfactor. Deze omrekenfactor is gebaseerd op de aantal zonuren en lichtintensiteit. In Nederland is de omrekenfactor 0,85. Heb je dus een paneel met een vermogen van 300 Wp, dan is de verwachte opbrengst 300 x 0,85 = 255 kWh per jaar.

Een zonnepaneel van 300 Wp levert zo’n 182 Wp per vierkante meter. Vermenigvuldig je dit met de omrekenfactor van 0,85 dan blijft daar een opbrengst van 156 kWh per jaar per vierkante meter van over.