De smarthome-ontwikkelingen volgens 50five

Onze CEO Isabella Nameche presenteerde tijdens de Vlaamse Tweakers Meet-up over de ontwikkelingen op de smarthome-markt

28 juni 2018

In 2033 is 33 procent van de Europese huizen een smarthome, terwijl dat in 2018 nog maar 2 procent is. Deze enorme groei wordt grotendeels veroorzaakt door de intrede van slimme assistenten in huis, zoals Amazon Alexa, Google Home en Apple HomePod. Door deze slimme assistenten wordt het heel eenvoudig om met je stem de apparaten in je huis te besturen.

Dat was de strekking van de presentatie van onze CEO Isabella Nameche tijdens de Tweakers Meet-up in Mechelen. De Meet-up van gisteren had Smart Solutions als overkoepelend thema en Isabella sprak over de ontwikkelingen in de smarthomemarkt, de rol van 50five en wat de toekomst voor ons in petto heeft. “Smart technology takes care of things that you like”, vertelde ze tegen een zaal van ongeveer 100 geïnteresseerde Belgen.

Slimme producten en bijbehorende diensten

Volgens Isabella bestaat een smart home vooral uit de combinatie tussen slimme producten en bijbehorende diensten. Het spreken tegen je slimme assistent is slechts een voorbeeld, want je kunt alle slimme apparaten met elkaar koppelen om geautomatiseerde acties te laten uitvoeren. Zo is het nu al mogelijk om je slimme verlichting te laten reageren op gebeurtenissen op het voetbalveld, zodat de lampen knipperen als er wordt gescoord.

Koppelen met API's

Een ander goed voorbeeld dat ze benoemde, is dat je slimme rookmelder automatisch de oven uitschakelt als er rook in huis wordt gedetecteerd. Door de technologische koppeling (API’s) met apparaten van andere leveranciers wordt nog veel meer mogelijk. Je beveiligingscamera kan de lampen en televisie laten aangaan als er beweging is. Je koolmonoxidemelder kan zorgen dat je buren of familie een waarschuwingsberichtje op hun telefoon krijgen om polshoogte te komen nemen als er een lek is.

De presentatie is gefilmd en komt binnenkort digitaal beschikbaar. Houd de site van Tweakers dus goed in de gaten. Ook de presentaties van Ordina over Internet of Things en Digipolis Antwerpen over de smart city zijn dan te bekijken.

Isabella Nameche