Sluiten

Smart home 
platformen

Een smart home platform is een systeem dat (diverse merken) smart home apparaten met elkaar verbindt. Dit geeft je tal van mogelijkheden, zoals spraakbesturing, apparaten laten samenwerken en alles contraal aansturen vanuit één app! Lees alles over welke platformen er zijn en wat ze onderscheidt.

Over welk smart home platform wil je meer weten?


Google Assistant - alles wat je moet weten

Een inzicht in hoe Google Assistant werkt, en wat het verschil is met Google Home

Hoe werkt Apple HomeKit?

Ontdek hoe Apple HomeKit werkt en hoe je het kan instellen op je iOS apparaat.

Slimme assistenten en privacy

We leggen je uit hoe je je privacy kan waarborgen als je Google Assistant of Siri gebruikt.

Heading

Room for text room for text room for text room for text room for text room for text room for text 

Button

Heading

Room for text room for text room for text room for text room for text room for text room for text 

Button

Heading

Room for text room for text room for text room for text room for text room for text room for text 

Button

Heading

Room for text room for text room for text room for text room for text room for text room for text 

Button

Alles over smart home platformen

De term smart home platform doet je misschien niet direct een belletje rinkelen, maar als we spreken over Google Home en Apple HomeKit dan weten velen wel wat we bedoelen. Beiden zijn voorbeelden van smart home platformen. Hieronder leggen we uit wat dat precies zijn en wat je ermee kan.

Wat is een smart home platform?

Een smart home platform is een applicatie waarin je verschillende smart home apparaten van diverse merken kan koppelen (Met de voorwaarde dat deze compatibel zijn met het platform van jouw keuze). Van hieruit kun je deze apparaten centraal bedienen, schema’s aanmaken en zelfs scènes waarin je apparaten van verschillende merken kan laten samenwerken. Een functie die doorgaans niet bestaat in de app van de fabrikanten van smart home oplossingen.

Hoe werkt een smart home platform?

Je download de applicatie op je smartphone, tablet, laptop of PC. Binnen het smart home platform kun je je woning ‘inrichten’ per kamer. Vervolgens koppel je je smart home apparaten aan de app. Daarna kun je aangeven welk apparaat waar staat, zodat je een overzicht hebt van je smart home oplossingen per kamer. Ook kun je meldingen beheren, schema’s instellen en meer.

Uiteindelijk heb je een duidelijk overzicht van al je smart home apparaten in het platform en kun je ze centraal bedienen. Dat kan met de app, maar ook met bijvoorbeeld je tablet, smartwatch en je stem!

Spraakbesturing per platform

De meest bekende smart home platformen werken met slimme speakers en hebben een eigen spraakassistent. Hiermee kun je diverse apparaten gemakkelijk bedienen, zoals het licht, speakers of zelfs je automatische gordijnen.

Google Home

De Google Home speakers zijn het meest populair en beschikken over de Google Assistant. Daarmee kun je je apparaten bedienen met je stem. Zeg simpelweg “Hey Google, zet de lampen in de woonkamer aan” en alle lampen die jij in je woonkamer hebt ingesteld gaan aan. De Google Assistant is bovendien ook ingebouwd in diverse andere slimme speakers zoals die van Sonos en Harman Kardon.

Apple HomeKit

De spraakassistent van Apple heet Siri. Haar kun je ook commando’s geven door te zeggen “hey Siri” en vervolgens een opdracht mee te geven. Dit hoeft niet altijd betrekking te hebben op een apparaat. Ze kan je namelijk ook vertellen wat het weer wordt en of er file staat. Siri werkt overigens alleen op Apple-devices, dus dat maakt Apple HomeKit vooral van waarde als je een iPhone of iPad hebt.

Amazon Alexa

Een iets minder bekende assistent in Nederland is Alexa. De werking van dit platform en bijbehorende spraakassistent is hetzelfde als de twee hierboven. Het grootste verschil is dat je Alexa spullen kan laten bestellen op Amazon met één commando. Hiervoor moet je wel het een en ander instellen en de vraag is of je dit moet wilen, maar het kan.

Welk platform is geschikt voor jou?

Dit hangt af van het merk smartphone, de apparaten die je eraan wil koppelen en je voorkeuren. Google Home is in Nederland het meest populair, omdat deze met zowel iOS als Android werkt. Bovendien werken veruit de meeste smart home merken met dit platform, waardoor je alle kanten op kan. Apple HomeKit is specifiek bedoeld voor Apple-gebruikers. De app is daar helemaal voor geoptimaliseerd. HomeKit biedt ook een breed scala aan apparaten die ermee samenwerken. Niet onbelangrijk: zowel Apple HomeKit als Google Home zijn beschikbaar in het Nederlands.

Amazon Alexa wordt in Nederland (nog) niet zoveel gebruikt, omdat het productaanbod nog beperkt is en de app nog niet in het Nederlands beschikbaar is.