Slimme verlichting

Slimme verlichting

Stem je verlichting volledig af op jou! Kies je kleur, tint en helderheid voor elk moment van de dag en elke activiteit. Bedien gemakkelijk met de app, een afstandsbediening en stel tijdschema’s in. De mogelijkheden zijn eindeloos met slimme verlichting! Bij 50five vind je het ruimste assortiment slimme verlichting, voor zowel binnen- als buitenshuis.

Bekijk alle slimme verlichting

Slimme verlichting: meer dan licht alleen

Als je vroeger licht nodig had in huis ging je naar de winkel, kocht je een armatuur of lamp. Je draaide daar een E14 of E27 gloeilamp in van de lichtsterkte die je nodig had. Tegenwoordig speelt licht een veel belangrijkere rol in ons leven en in onze woonomgeving. De techniek maakt het namelijk mogelijk om meer te doen met licht dan slechts verlichten: slimme verlichting heeft zoveel mogelijkheden dat je je verlichting in en buiten huis volledig kan afstemmen aan je levensritme, je activiteiten en je stemming. Dit zorgt ervoor dat je de juiste sfeer kan creëren op elk moment van de dag.

Hoe werkt slimme verlichting?

Uiteraard begint het met een slimme lamp. Dit kan een ‘normale’ E27 lamp zijn of E14 schemerlamp, maar bijvoorbeeld ook een ledstrip, een sfeerlamp of lichtpanelen. Het ligt eraan of je directe verlichting of indirecte verlichting wil en of het voor de sfeer is of juist functioneel (om bij te werken bijvoorbeeld).

Lees ook: wat is lumen en hoeveel heb je nodig?

Wat slimme verlichting slim maakt, is dat deze in te stellen en te bedienen is met een app op je smartphone of tablet. Sommige lampen zijn daarnaast ook te bedienen met een afstandsbediening. Zo hoef je de app niet altijd te openen om je lamp aan te zetten. Echter, om de lamp met een app te bedienen, moet je je lamp aansluiten op het internet. Hiervoor is meestal een zogenoemde bridge of hub nodig: dit is een basisstation dat je wifisignaal aan de lamp koppelt. Je wifi-signaal moet namelijk worden omgezet naar een Zigbee of Z-wave signaal: dit is de taal waarin de meeste smart home apparaten met elkaar communiceren. Bij verlichting wordt meestal met Zigbee gewerkt.

Lees ook: wat is zigbee?

Er zijn ook merken slimme verlichting, zoals myStrom, die direct op je wifi-signaal werken. Hiervoor is geen bridge of hub vereist.

Oké, je hebt je slimme lampen in de armatuur gedraaid of de stekker in het stopcontact gestoken en aangesloten op internet. Nu download je de app van het merk verlichting en kun je je lampen met de app bedienen. Nog mooier: je kunt tijdschema’s instellen, bepaalde ‘scènes’ met vooraf ingestelde lichtkleuren, voor bijvoorbeeld optimale concentratie, én je kan je verlichting koppelen aan andere smart home oplossingen! Philips Hue gaat zelfs nog een stapje verder en laat je lampen reageren op de zonsondergang/-opkomst en op je entertainmentsystemen zoals films en games.

Ook kun je verschillende accessoires toevoegen, zoals sensoren, om je verlichting in huis volledig te automatiseren. Zo maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van slimme verlichting!

Wist je dat?

85%

Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Zorg dus dat je je huis uitrust met ledverlichting, het liefst slimme ledverlichting. Deze kun je namelijk programmeren en van afstand aan- en uitzetten.
(MilieuCentraal)

1

Met één druk op de knop verander je de uitstraling en sfeer in je woonkamer of slaapkamer door gebruik te maken van vooraf ingestelde scènes.
(50five experts)

50

Je kan tot wel 50 lampen aan sluiten op de Philips hue bridge: ledstrips, sfeerlampen of lampen met fitting. Ook kun je bijvoorbeeld lampen van Innr of Trust Zigbee aansluiten op de Hue bridge. Ook deze gebruiken het Zigbee-signaal.
(50five experts)

25

Wil je een ledlamp die evenveel licht opbrengt als een 25 watt gloeilamp? Dan kies je voor een ledlamp met ong. 249 lumen. Deze verbruikt echter maar 2,8W!
(50five experts)

16 miljoen

Kleurenlampen kunnen tot wel 16 miljoen kleuren en tinten aannemen. Deze zijn ook nog eens te dimmen. Zo heb je volledige controle over je verlichting in huis!
(50five experts)

10 euro

Slimme lampen zijn verkrijgbaar vanaf 10 euro. Let wel op of je hier een extra hub/bridge voor nodig hebt. Er zit verschil tussen merken qua prijs, maar ook qua kleurweergave. Combineer dus niet zomaar verschillende merken lampen.
(50five experts)