Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat ben je in staat om de temperatuur in je huis efficiënter te regelen en te besparen op je energiekosten. Je kunt je verwarming regelen op de thermostaat zelf, via een app of dit laten automatiseren op basis van je leefritme of je locatie. Bekijk ons uitgebreide assortiment slimme thermostaten of lees verder als je wil weten wat een slimme thermostaat voor jou kan betekenen.

Bekijk alle slimme thermostaten

Kies je merk

Single zone

Met een single zone slimme thermostaat wordt de temperatuur geregeld van één zone. In de praktijk betekent dit dat de thermostaat alle opengedraaide radiatoren aan- en uitschakelt wanneer nodig. Hiervoor heb je alleen een slimme thermostaat nodig. Wil je weten welke thermostaat past bij jouw CV? Bekijk dan onze aansluittabellen.

Ga naar 50five aansluittabellen

Multi zone

Met een thermostaat die multi-zone verwarming ondersteunt, kun je meerdere zones of kamers onafhankelijk van elkaar verwarmen. Dus je kan je badkamer bijvoorbeeld warmer maken dan je slaapkamer. Hiervoor zijn wel slimme radiatorknoppen vereist. Bij 50five kun je daarom kiezen voor complete multi-zone oplossingen.

Naar complete oplossingen

De slimme thermostaat

Een slimme thermostaat bestuurt je CV-ketel. Voor zover niks nieuws onder de zon. Wat een slimme thermostaat onderscheidt van de traditionele thermostaat is dat deze veel mogelijkheden biedt om slim en efficiënt om te gaan met het verwarmen van je huis. Zo kun je energie besparen en je stookkosten omlaag brengen.

Buiten het feit dat je energie kan besparen, verhoogt een slimme thermostaat ook het gebruiksgemak ten opzichte van een traditionele thermostaat. Je kan je slimme thermostaat namelijk van een afstand bedienen (meestal met een app) en vooraf instellen wanneer de verwarming aan moet. Handig, maar een slimme thermostaat kan nog veel meer!

Bekijk ook: keuzehulp voor een slimme thermostaat

De voordelen van een slimme thermostaat

We noemden al kort enkele voordelen van de slimme thermostaat, maar een slimme thermostaat is meer dan alleen de bijbehorende app, waarin je veel instellingen kan beheren.

Een slimme thermostaat kan namelijk zelfstandig functioneren, zonder dat je tijdschema’s hoeft in te stellen of handmatig de temperatuur instelt. De manier waarop een slimme thermostaat dit doet verschilt: de één kan door middel van een ingebouwde bewegingssensor waarnemen of je thuis bent of niet. Aan de hand daarvan wordt de verwarming geactiveerd. Handig voor als je vaak de verwarming vergeet uit te zetten. En andere slimme thermostaten zijn zelflerend – deze thermostaten ‘leren’ je huis en je leefritme kennen. Zij meten hoe lang het duurt voordat je huis verwarmd is en wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent of slaapt.

Na een bepaalde periode heeft de thermostaat alles in kaart gebracht en kiest hij het ideale moment om je huis te verwarmen. Bijvoorbeeld als je net vertrekt van je werk.

Thermostaten die niet zelflerend zijn, kunnen in sommige gevallen ook waarnemen wanneer je onderweg bent naar huis. Dus die kunnen ervoor zorgen dat je huis warm is, voordat je thuiskomt. Dit gebeurt met behulp van geo-fencing. Met deze techniek kan de slimme thermostaat ‘zien’ of je thuis bent, op basis van je locatie. Ben je op je werk en ga je onderweg naar huis? Dan gaat de verwarming automatisch aan.

Een slimme thermostaat kan de verwarming in je hele huis regelen. Het is zelfs mogelijk om de thermostaat de temperatuur per kamer te laten regelen. Dit heet multi-zone verwarming. Hiervoor moet je op radiatoren in verschillende kamers een slimme radiatorknop zetten die communiceert met je slimme thermostaat. Als dat is gebeurd kun je de temperatuur per kamer apart laten regelen. Zo kun je de badkamer bijvoorbeeld warmer maken dan de slaapkamer, zonder te hoeven rommelen met het handmatig aan- en uitzetten van radiatoren.

Met een multi-zone oplossing kunnen bepaalde thermostaten zelfs plotselinge temperatuurdalingen waarnemen in specifieke kamers. Deze komen bijvoorbeeld voor wanneer een raam of deur openstaat. Normale thermostaten zouden dan gewoon blijven verwarmen in die kamer en energie verspillen. Een slimme thermostaat zet een radiator in bepaalde ruimtes uit als een plotselinge temperatuurdaling wordt waargenomen om energieverspilling te voorkomen.

Lees ook: het dagelijks leven met een slimme thermostaat

Verschillende slimme thermostaten

We hebben verschillende merken en typen slimme thermostaten in onze webshop: grote merken als NestTado en Honeywellzelflerende thermostaten, draadloze thermostaten en complete verwarmingsoplossingen.

Populaire slimme thermostaten

 1. Honeywell Evohome Multizone Thermostaat (OpenTherm)
  Honeywell Evohome Multizone Thermostaat (OpenTherm)
  • Zoneregeling
  • Uitbreidbaar systeem
  • Voor OpenTherm ketels
   299,-
 2. Nest Learning Thermostat (3e generatie)
  Uitverkocht
  Nest Learning Thermostat (3e generatie)
  • Helpt actief met besparen
  • Zelflerend
  • Met geofencing
   238,95
 3. tado° Slimme Thermostaat Starterkit V3+
  tado° Slimme Thermostaat Starterkit V3+
  • Met Climate Assistant
  • Verwarm per kamer
  • Minder verwarmingskosten
  Speciale prijs  179,-
  Adviesprijs Normale prijs  184,- -€ 5,00 Je bespaart 3%
 4. Netatmo Thermostat
  Netatmo Thermostat
  • Elegant design
  • Voor aan/uit cv-ketel
  • Met je smartphone
   179,-

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme thermostaat?

Ben je op zoek naar een slimme thermostaat of overweeg je er een te (laten) installeren? Dan kan het lastig zijn om de juiste slimme thermostaat te kiezen. Waar moet je o.a. op letten?

Type cv-ketel

Allereerst is het erg belangrijk om na te gaan welk type cv-ketel je hebt. Er zijn twee soorten: Aan/Uit ketels en OpenTherm (modulerende) cv-ketels. Een Aan/Uit cv-ketel wordt aangezet als het in een ruimte te koud is. Als het warm genoeg is, zet de thermostaat de ketel weer uit. OpenTherm (modulerende) cv-ketels passen de vlam en watertemperatuur aan op de warmtevraag. Zo wordt geleidelijk de temperatuur geregeld.

Ga allereerst na welk type cv-ketel je hebt, want daarvan hangt af welke typen slimme thermostaten je kan kiezen.

Zelflerend of niet?

Zelflerende slimme thermostaten monitoren de momenten waarop je thuis bent, slaapt en werkt om op dit manier automatisch je temperatuur in huis te regelen. Het voordeel is dat je geen omkijken hebt naar de thermostaat, deze regelt namelijk alles zelf. Ideaal als je een vast leefpatroon hebt en regelmatige werktijden gedurende de week.

Ben je onregelmatig van huis of aan het werk? Kies dan niet voor een zelflerende slimme thermostaat, of schakel de zelflerende functie uit. De kans bestaat namelijk dat deze automatisch gaat verwarmen als je niet thuis bent, omdat je eerder wel thuis was op dat tijdstip. Een thermostaat met geo-fencing functie zou in dat geval beter zijn, omdat deze begint met verwarmen zodra je onderweg bent naar huis.

Zoneregeling

Wil je je kamers apart kunnen verwarmen? Kies dan een slimme thermostaat die multi-zone verwarming ondersteunt met slimme radiatorknoppen.