Zijn slimme speakers echt toekomstmuziek

Wat zijn de mogelijkheden van voice-bediening van je slimme speakers? 

10 oktober 2018

Een digitale butler die helpt in het huishouden, antwoord geeft op je vragen en ook nog eens helpt om superschurken te verslaan. In de filmreeks Iron Man steunt hoofdrolspeler Tony Stark op Jarvis, zijn digitale assistent in huis. De naam staat voor ‘Just A Rather Very Intelligent System’ en is een computersysteem met geavanceerde kunstmatige intelligentie. Dat klinkt als sciencefiction, maar wordt realiteit met de introductie van slimme speakers in Nederland.

Toekomstmuziek

Zijn deze slimme speakers inderdaad toekomstmuziek? Verre van, want volgens onderzoeksbureau Canalys wordt eind 2018 de grens van 100 miljoen slimme speakers doorbroken. Volgens de voorspelling groeit de slimme speakermarkt daarna door tot 225 miljoen exemplaren in 2020. Diverse grote tech-bedrijven zijn namelijk hard op weg om deze digitale assistenten in de huiskamers te krijgen. Ze leveren een slimme speaker die wordt uitgevoerd met een slim besturingssysteem met kunstmatige intelligentie.

Wat maakt speakers slim?

De Google Home wordt slim door Google Assistant, Amazon Alexa is de virtuele assistent voor de Amazon Echo en Siri kan worden gebruikt voor de HomePod van Apple. De speakers kunnen dus worden bediend door er tegen te praten, ze snappen wat je zegt en koppelen vervolgens zelf een actie aan die woorden. Zo kun je informatie aan ze vragen of een bepaald commando geven om apparaten aan of uit te zetten of om bijvoorbeeld muziek af te laten spelen. Zo kun je de lampen laten aanzetten of de thermostaat bedienen met je stem.

De kracht van het netwerk

Het wordt interessant wanneer meer apparaten worden gekoppeld aan het netwerk van de slimme speaker. Met Google kun je bijvoorbeeld je Nest Hello videodeurbel laten herkennen wie er voor de deur staat en dat laten melden via de Google Home. Je kunt de opdracht geven om het beeld op je smart-televisie te laten zien met Google Chromecast, zodat je het bezoek ziet staan. Dat is slechts een voorbeeld van de kracht van een netwerk, want je slimme speaker is tot veel meer in staat in huis.

Compatibiliteit 

De werkelijke kracht van deze slimme speaker gaat dus schuil in het samenwerken met apparaten van andere leveranciers. Denk bij het aanschaffen van een slimme speaker dus vooraf goed na over wat je ermee wilt en kunt doen, want niet apparaat kan met elkaar werken. Hoe beter de compatibiliteit, hoe meer je thuis kunt bedienen met je stem en het een echt slim huis wordt.

Zo wordt het voor iedereen mogelijk om een eigen Jarvis in huis te halen, al is het natuurlijk niet te hopen dat deze slimme speakers ook gebruikt hoeven te worden tegen superschurken.