Slim verwarmen

Slim verwarmen

Een slimme thermostaat is slechts een van de vele manieren om slimmer om te gaan met verwarming en energie. Koppel meerdere slimme oplossingen om zo efficiënt mogelijk te verwarmen en te besparen op je stookkosten. Op deze pagina vertellen we je hoe je slimmer kan verwarmen.

Bekijk alle verwarmingsoplossingen

Het verwarmings-ecosysteem

Als je slim wil verwarmen, zijn er diverse oplossingen waar je gebruik van kan maken. Nog mooier: je kunt verschillende oplossingen met elkaar combineren en zo één ecosysteem voor slimme verwarming creëren.

Zo kun je uiteraard je oude thermostaat vervangen voor een slimme thermostaat, die je zodanig kan instellen dat je zo efficiënt mogelijk verwarmt. Slimme thermostaten zijn er in verschillende varianten, die elk hun eigen functionaliteiten hebben. Als je een slimme thermostaat als onderdeel wil opnemen van een verwarmings-ecosysteem met (slimme) oplossingen, dan is aan te raden om een thermostaat te kiezen die kan worden gebruikt in combinatie met slimme radiatorknoppen en andere smart home oplossingen.

Lees ook: keuzehulp voor een slimme thermostaat

Slimme radiatorknoppen integreer je gemakkelijk in je verwarmings-ecosysteem. Deze stellen je in staat om nóg efficiënter te verwarmen: als je alle radiatoren in huis uitrust met een slimme radiatorknop kun je de temperatuur per kamer reguleren. Zo verwarm je niet onnodig ruimtes waar niemand is, wat wel eens gebeurt als je traditionele radiatorkranen gebruikt.

Tado slim verwarmen

Andere elementen in het verwarmings-ecosysteem

Slimme thermostaten en radiatorknoppen liggen voor de hand als je nadenkt over slim verwarmen. Maar er zijn meer (slimme) oplossingen die je op kan nemen in je ecosysteem en helpen om efficiënter te verwarmen.

Radiatorventilatoren

Je hebt er wellicht al eens van gehoord. Dit zijn ventilatoren die je op je radiatoren bevestigt om de warme lucht sneller door de kamer te laten gaan. Doordat de warme lucht sneller wordt verspreid, is je kamer sneller op temperatuur en hoeft de verwarming minder lang te branden. Het resultaat: sneller aangename temperaturen en kostenbesparing!

In onze webshop vind je de slimme radiatorventilatoren van Speedcomfort. Hoe werken deze? De radiatorventilator is uitgerust met een temperatuurmeter. Als de temperatuur van je radiator boven de 33 graden komt, schakelt de ventilator in om de warme lucht te verspreiden. Is de ruimte warm genoeg en koelt de radiator af tot onder 25 graden? Dan schakelt de ventilator uit. Omdat je radiatoren minder hard hoeven te werken, kan de temperatuur van de cv-ketel worden teruggezet tot 60 graden en verbruik je minder gas. Een goede aanvulling op je verwarmings-ecosysteem dus!

Lees ook: Speedcomfort - onze favoriet in wintertijd

Luchtkwaliteit

Wist je dat ventileren en luchten helemaal niet leidt tot hogere stookkosten? Al wordt dat wel vaak beweerd. Het is juist exact andersom! Als je je huis goed ventileert en zorgt dat de lucht schoon en droog is, verwarmt je huis namelijk sneller dan als er vervuilde, vochtige lucht in huis hangt.

Maar hoe weet je wanneer je moet luchten? En hoe zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in huis optimaal is. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook om efficiënter te kunnen verwarmen. Hiervoor hebben we bij 50five verschillende slimme oplossingen.

Je kunt ervoor kiezen om een luchtkwaliteitsmonitor in huis te plaatsen, zoals de Netatmo Healthy Home coach of Elgato Eve Room klimaatsensor. Deze slimme apparaten vertellen je wat de luchtkwaliteit in huis is en wanneer je je huis moet luchten. Je krijgt hier een melding van via de app. Zo zorg je ervoor dat de lucht in huis zo schoon mogelijk is.

Een andere manier is het plaatsen van een slimme luchtreiniger, zoals de BRISE C200 luchtreiniger. Ook deze meet de luchtkwaliteit in een kamer. Als deze onvoldoende is, dan schakelt de luchtreiniger automatisch in om de lucht te reinigen. Zo worden bacteriën, stof, pollen, fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht gehaald.

Haal meer uit je slimme thermostaat

Als je bovenstaande producten en oplossingen toepast binnen je verwarmings-ecosysteem, kun je meer uit je slimme thermostaat halen. Met ondersteuning van één of meerdere (slimme) producten kun je met je slimme thermostaat meer besparen, sneller en efficiënter verwarmen.

Een slimme thermostaat is namelijk méér dan zomaar een apparaatje dat je met je app kan bedienen.

Zelflerend

De meeste slimme thermostaten kunnen zelflerend opwarmen. Dit houdt in dat zij na verloop van tijd weten hoe lang het duurt voordat je huis is opgewarmd. Op basis daarvan starten ze een bepaalde periode voordat je thuiskomt met het verwarmen van je huis (indien geo-fencing wordt gebruikt). Als je radiatorventilatoren installeert, duurt het korter om je huis om te warmen, dus hoeft zet de slimme thermostaat de cv-ketel minder snel aan het werk. Zo vullen deze twee oplossingen elkaar perfect aan.

Zoneverwarming

Combineer een slimme thermostaat met slimme radiatorknoppen en je thermostaat weet wanneer welke kamer tot welke temperatuur kan worden opgewarmd. Zo kan hij alleen je woonkamer en badkamer verwarmen, zonder dat andere kamers ook worden opgewarmd.

Er is nog een voordeel te behalen uit deze combinatie: wanneer de radiatorknop in een bepaalde kamer een plotselinge temperatuurdaling waarneemt, stopt de thermostaat het verwarmen van die kamer. Waarom? Omdat het kan zijn dat er een raam openstaat, terwijl de verwarming is aangezet. Je verwarmt tenslotte niet voor Jan met de korte achternaam.

Veiligheid

Je kunt sommige thermostaten koppelen met andere smart home oplossingen, zoals rook- en CO-melders. We nemen de Nest thermostaat als voorbeeld. Deze kan worden gekoppeld aan de Nest Protect rook- en CO-melder. Het voordeel van deze koppeling is dat als de melder een CO-melding geeft, dat de thermostaat direct de cv-ketel uitzet om verdere verspreiding te voorkomen.

Zo beveilig je je huis optimaal tegen een CO-uitbraak en de mogelijk fatale gevolgen ervan.