Sensoren

Sensoren

Sensoren maken je leven makkelijker op 3 manieren: automatische acties, efficiënter verlichten en betere beveiliging! Je hebt geen bediening meer nodig en dat is altijd handig. Of je nu ’s nachts de schakelaar niet kunt vinden of je hebt je handen vol met zware spullen, een sensor registreert je aanwezigheid, waardoor de lampen aanspringen.

Bekijk alle sensoren

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren kun je overal in huis ophangen en zijn dus perfect voor in de gang, badkamer, kelder of garage. Als je ze koppelt aan je slimme verlichting kun je instellen dat de lampen aangaan als je voorbij loopt of in de ruimte bent. Je hebt geen fysieke knop of app meer nodig om de lampen aan te laten aan. Zo struikel je nooit meer als je ’s nachts naar de wc moet. Dit werkt natuurlijk ook prima als beveiligingsoptie buiten.

Contactsensoren

Contactsensoren registreren wanneer een raam of deur wordt geopend, omdat het contact even wordt verbroken. Deze handige functie is ideaal voor je beveiligingssysteem, omdat je kunt zien welke ramen of deuren open gaan als dat niet de bedoeling is. Het is ook mogelijk om ze voor je verlichtingssysteem te gebruiken. Je kunt ze koppelen met je slimme verlichting, zodat de lampen aangaan als de deur opengaat bij binnenkomst en daarna weer uitgaan als je de ruimte weer verlaat door de deur.

Sensoren als onderdeel van je smart home

Waar installeer je sensoren?

Er zijn meerdere plaatsen in huis waar je sensoren kunt ophangen, want het is volledig afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Er zijn ook meerdere sensoren te koppelen aan één systeem, zodat ze het leven makkelijker kunnen maken in meerdere ruimtes.

De Osram SMART+ bewegingssensor, Trust ZigBee Draadloze bewegingssensor of Philips Hue Motion Sensor zijn een kleine apparaten die je kunt monteren op meerdere ondergronden. Zo kun je deze gebruiken voor de muren in je garage, in de keuken, in de badkamer en in de gang.

Hoe maak je sensoren onderdeel van je smarthome?            

Aan een sensor zelf heb je niet zoveel, de waarde wordt pas duidelijk als je het koppelt aan een smart home oplossing, zoals slimme verlichting. Dan worden er pas automatische vervolgacties mogelijk. De draadloze sensoren hebben een bridge nodig, zodat je ze kunt bedienen met de app je smartphone. Aan een bridge kun je meerdere apparaten koppelen, dus je kunt sensoren in meerdere ruimtes ophangen en ze onderdeel laten worden van je smarthome. Zo kun je op de Philips Hue bridge bijvoorbeeld tot wel 50 apparaten aansluiten.

In het geval van de lampen van Mr. Beams zijn de bewegingssensoren al geïntegreerd in de lamp zelf. Ook zijn deze lampen draadloos, dus je kunt verschillende lampen in en rondom huis plaatsen die worden geactiveerd door bewegingssensoren. Lees hier meer over Mr. Beams.

Mr. beams

Hoe breid je je bestaande verlichtingssystemen uit?

Het is aan te raden om bij slimme verlichting klein te beginnen met een starterkit en om daarna stapje voor stapje het systeem uit te breiden. Zo kun je bijvoorbeeld eerst kiezen voor slimme lampen in een bepaalde ruimte, om vervolgens te kijken naar producten voor andere ruimtes, zoals nog meer lampen en sensoren. Via de app van de leveranciers kun je eenvoudig je slimme verlichting bedienen, lampen groeperen en apparaten toevoegen.

Hoe stel je de sensoren in?

De sensoren nemen aan- en afwezigheid waar, zodat je verlichting aan en uit kan gaan. Via de apps van de lampen kun niet alleen de aan- en uitstand van je verlichting regelen, maar je kunt ook verschillende dag- en nachtinstellingen kiezen.

Zo wordt het licht ’s nachts gedimd, zodat niet iedereen wakker wordt als iemand uit bed moet. Dankzij de geïntegreerde daglichtsensor worden bijvoorbeeld de Hue lichten alleen ingeschakeld als je ze echt nodig hebt.

Via de OSRAM Lightify app of Philips Hue app kun je bepalen in welke kamer je bepaalde kleuren en kleurtemperaturen wilt zien. Dit kan verschillen per tijdsblok: in de ochtend heb je wellicht liever wat koudere, helderdere kleurtinten om wakker te worden, terwijl je in de avond meer geniet van warmere tinten. Met de sensor kun je dit allemaal instellen en pas je je slimme, automatische verlichting aan op jou specifieke woonwensen.

Hoe stel je sensoren in als beveiliging?

Bewegings- en contactsensoren zijn allebei goed te gebruiken in je beveiligingssysteem. De sensoren meten activiteit en sturen een signaal naar andere apparaten, zodat er een vervolgactie komt. Als de sensoren compatibel zijn met je verlichting, kun je dus de verlichting aan en uit laten gaan als er beweging is en je kunt een melding krijgen op je telefoon.

Ze zijn ook compatibel met beveiligingssystemen met sirenes, zodat de sirene af kan gaan als er wordt ingebroken. Sommige contactsensoren, zoals de Somfy Protect IntelliTAG, kunnen zelfs het verschil herkennen tussen een bal op de deur of een poging tot inbraak. Een andere mogelijkheid is om je slimme ip-camera’s aan te laten gaan, zodra je sensor iets opmerkt.

Bekijk hier meer beveiligingsopties met sensoren