Rookmelders en Koolmonoxidemelders

Rook- & koolmonoxidemelders

In geval van brand of koolmonoxide in huis wil je dat je zo snel mogelijk gewaarschuwd wordt. Slimme rook- en/of koolmonoxidemelders sturen direct een signaal naar je smartphone, naast een hoorbaar en soms zelfs visueel alarm. Sommige melders zijn aan elkaar te koppelen, checken zichzelf en kunnen samenwerken met andere slimme oplossingen, zoals slimme verlichting.

Alle rook- en koolmonoxidemelders

Kies je merk

Op netstroom of op batterijen

Waar je bij de aanschaf van een slimme rook- en/of koolmonoxidemelder allereerst op moet letten is of dat deze aangesloten moet worden op netstroom of werkt op batterijen. Als je oude rookmelder is aangesloten op netstroom, is het handig om ook je nieuwe slimme rookmelder daarop aan te sluiten. Wil je de melder overal kunnen plaatsen? Dan is een variant op batterijen handig. Het nadeel is weer dat je eens in de zoveel tijd de batterijen moet vervangen.

Integratie in je smart home

Buiten het feit dat slimme rookmelders en koolmonoxidemelders je op meerdere manieren waarschuwen, kun je deze doorgaans ook laten samenwerken met andere slimme oplossingen zoals met slimme verlichting of je slimme thermostaat. Je kan de Nest Protect bijvoorbeeld laten samenwerken met Philips Hue verlichting en instellen dat de verlichting fel gaat branden als het alarm afgaat. Zo vind je gemakkelijk en snel de weg naar buiten, ondanks mogelijke rookontwikkeling.

Populaire producten

 1. Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder (batterij)
  Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder (batterij)
  • Controleert en test zelf
  • Nachtwacht en Lichtpad
  • Werkt op batterijen
   124,95
 2. Somfy IO rookmelder
  Somfy IO rookmelder
  • Autonoom of met TaHoma
  • Geïntegreerde sirene
  • Onderling te verbinden
   79,99
 3. FIBARO Smoke Sensor
  FIBARO Smoke Sensor
  • LED- en geluidsindicatoren
  • Instelbare gevoeligheid
  • Temperatuursensor
   64,95
 4. Trust Zigbee Draadloze Rookmelder ZSDR-850
  Uitverkocht
  Trust Zigbee Draadloze Rookmelder ZSDR-850
  • Stuurt pushmeldingen
  • Lage kans op vals alarm
  • Luid akoestisch alarm
   39,99

 

Slimme rookmelder of koolmonoxidemelder kopen? Hier let je op

Wil je je wat meer verdiepen in de opties die slimme rookmelders en koolmonoxidemelders met zich meebrengen om zodoende de juiste keuze te maken, lees dan verder. Wij vertellen je waar je zoals op moet letten en wat de mogelijkheden zijn van verschillende slimme rookmelders.

Rookmelder, CO-melder of beide

Je vindt bij 50five verschillende rookmelders, koolmonoxidemelders en melders die beide combineren. De rook- en koolmonoxidemelders zijn zodanig ontworpen dat zij beide gevaren al vroegtijdig signaleren. Als je op zoek bent naar een slimme rookmelder, is het dus de moeite waard om te overwegen om een rook- én CO-melder aan te schaffen. Vooral gezien het feit dat minder dan 1 op de 3 huishoudens een koolmonoxidemelder in huis heeft en koolmonoxide jaarlijks tientallen slachtoffers eist.

Op netstroom of op batterijen

Bij sommige merken heb je de keuze om een variant op batterijen of een variant die werkt op netstroom aan te schaffen. Ons advies is om eerst te bekijken waar je de melder wil hangen. Vervang je je oude rookmelder die op netstroom is aangesloten? Dan is het natuurlijk makkelijk om daar weer een variant op netstroom te hangen. Wil je de melder hangen waar (nog) geen aansluitmogelijkheid is, dan kun je ervoor kiezen om een versie op batterijen aan te schaffen. Een andere optie is om je rookmelder te laten installeren door 50five!

Lees ook: voel je extra veilig met een slimme rookmelder

Automatische statuscheck

Als je een rookmelder hebt, wil je er wel zeker van zijn dat deze naar behoren werkt. De ‘normale’ variant begint op ongelukkige momenten (’s-nachts!) ineens te piepen, omdat de batterijen bijna op zijn, maar daar houdt het meestal bij op. Sommige slimme rookmelders testen zichzelf en de batterijen meerdere malen per dag, zonder dat je er iets van hoort. Zijn de batterijen bijna op of werkt het apparaat niet zoals het hoort? Dan krijg je netjes een push-melding en kun je het oplossen. Zo weet je altijd dat je rook- en CO-melder het doet!

Vals alarm

Een aantal slimme rookmelders is in staat om stoom te onderscheiden van rook en alleen te waarschuwen als het écht nodig is. Altijd handig als je een keer een warme douche neemt en er wat stoom naar de hal drijft. Dan hoef je niet met omgeslagen handdoekje de rookmelder af te zetten.

Ook een aangebrande tosti hoeft niet per definitie een reden te zijn dat een slimme rookmelder vol alarm afgeeft, waar de oude variant enthousiast zijn piep-signalen door het huis schalmde. Nest Protect geeft bijvoorbeeld eerst een rustig gesproken melding dat er wat rook is.

Fibaro-rookmelder

Samenwerking met andere apparaten

Slimme rookmelders hebben soms ook de mogelijkheid om onderling samen te werken. Dat wil zeggen dat als er één afgaat, dat de andere slimme rookmelders in huis ook afgaan. Zo weet je zeker dat je het waarschuwingssignaal hoort.

Andere slimme rookmelders zijn niet alleen onderling te koppelen, maar ook met andere merken van smart home oplossingen. Zo kun je de Nest Protect koppelen aan de Nest thermostaat. Als er brand of koolstofmonoxide wordt waargenomen, schakelt de thermostaat de ketel uit. Ook Philips Hue kan samenwerken met de Nest Protect: zo kun je instellen dat de verlichting fel aan gaat of rood oplicht om zo een visuele waarschuwing te geven.