Luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit heeft een directe invloed op je gezondheid en dus is het zeer belangrijk om die kwaliteit goed in de gaten te houden. De eerste stap is daarbij het meten van de luchtkwaliteit, zodat je daarna stappen kunt ondernemen om die kwaliteit te verbeteren door de lucht te filteren. Schone lucht werkt bovendien ook energiebesparend!

Bekijk producten voor luchtkwaliteit

Kies je merk

Luchtkwaliteit monitoren

We ademen gemiddeld 16 keer per minuut en dat komt neer op 23.040 keer per dag. Als we ons druk maken, ademen we zelfs vaker. We ademen per dag 10.000 liter lucht in zonder erbij na te denken, maar eigenlijk is het heel belangrijk om er wel een keer goed over na te denken. Want wat ademen we elke keer in? 

Uit onderzoek van het Longfonds blijkt dat in 1 op de 7 woningen de luchtkwaliteit voor meer dan 12 uur niet goed is. Een van de grote boosdoeners is de keuken: tijdens het koken stijgt de fijnstof in de lucht omdat de afzuigkap te laat wordt aangezet. In één op de tien woningen is de CO2-waarde niet goed, waardoor de kans op hoofdpijn en sufheid groeit. Slechte lucht kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals allergieën, astma, COPD, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Toevoer van goede lucht is dus belangrijk, maar moderne huizen worden steeds beter geïsoleerd, waardoor het ook steeds belangrijker wordt om de ventilatie goed te regelen. De lucht kan immers moeilijker in en uit het huis. Het openzetten van een raam kan in veel gevallen al uitkomst bieden, maar is de oplossing echt zo simpel?

Bekijk ook: Luchtkwaliteit monitoren en verbeteren met smart home

Voor het antwoord op de vraag is het belangrijk om eerst goed te kijken naar waar de lucht die we ademen uit bestaat. De lucht is een mengsel van gassen zoals stikstof, zuurstof, waterdamp en koolstofdioxide. De ideale mix van deze gassen is goed om in te ademen, maar er zijn ook heel veel factoren die een negatieve invloed hebben op die kwaliteit.

Welke factoren zorgen voor slechte luchtkwaliteit?

1. Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is een belangrijke factor in luchtkwaliteit en het effect op de omgeving. Gezonde binnenlucht heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent, volgens MilieuCentraal. Maar wat als de luchtvochtigheid niet goed is?

Droge lucht is bijvoorbeeld slecht voor de longen en ogen, waardoor irritaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan droge kelen, te veel hoesten of jeukerige ogen.

Vochtige lucht stimuleert de groei van schimmels en die schimmels kunnen ook overlast veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Ongeveer 1 op de 10 woningen heeft schimmels. Voor die huizen is het belangrijk dat het teveel aan vocht wordt afgevoerd. Dat overschot kan ontstaan door de vocht die in de lucht komt door douchen, koken of schoonmaken.

Elgato Room

2. Temperatuur

De temperatuur is op twee manieren belangrijk; direct voor je lichaam en op de kwaliteit van lucht dat weer effect heeft op je lichaam. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden, dan verbruikt je lichaam het minste energie om op de juist temperatuur te blijven. Daardoor voel je je goed.

De temperatuur heeft ook weer invloed op de kwaliteit van lucht. Een te hoge temperatuur zorgt voor veel verdamping, waardoor de lucht te droog wordt. Een te lage temperatuur zorgt juist weer voor meer natte lucht en condensvorming, wat weer de groei van schimmels bevordert.

3. Schadelijke (fijn)stoffen

Naast luchtvochtigheid en temperatuur speelt ook de aanwezigheid van andere stoffen een belangrijke rol in de luchtkwaliteit. Door het roken, koken, het aansteken van de open haard of het laten branden van kaarsen zweeft er veel fijnstof in huis. De effecten zijn op korte termijn minimaal maar op lange termijn kan dat blijvende schade aan de longen veroorzaken. De hoeveelheid fijnstof kan daarnaast ook nog eens toenemen door de aanwezigheid van snelwegen, omdat uitlaatgassen dan het huis binnendringen.

Luchtmonitoring en filteren

 1. Netatmo Healthy Home Coach
  Netatmo Healthy Home Coach
  • Volledige meting
  • Handige app
  • Meet het binnenklimaat
   99,-
 2. Nokia / Withings Home monitor
  Uitverkocht
  Nokia / Withings Home monitor
  • Meer dan een camera
  • Versnelde video
  • HD-camera
   150,-
 3. EVE Room Klimaatsensor
  Uitverkocht
  EVE Room Klimaatsensor
  • Uitgebreide monitoring
  • Gezond leefklimaat
  • Compatibel met Apple Homekit
   74,99

Lucht filteren

Het is zeer belangrijk om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat je een gezonder binnenklimaat krijgt. Welke stappen kun je nemen om die kwaliteit te verbeteren?

Een plant doet al wonderen want die zetten koolstofdioxide om in zuurstof en ‘reinigen’ dus de lucht. Ze verwijderen ook de schadelijke stoffen uit de lucht en planen hepen dus op de ruimte open en luchtig te houden. Het is ook belangrijk dat lucht circuleert door het huis, want die luchtstromen voorkomen condensvorming. Bewegende lucht voelt ook nog eens koeler en dat is dus fijner als het warm buiten is.

Zorg dus voor constante luchtverversing. Slechte lucht verdwijnt moeilijk uit goed geïsoleerde huizen en dus is het verstandig om extra te ventileren. Dat kan met een luchtrooster of gewoon een raam openzetten. Dat lijkt tegenstrijdig in de winter, maar koude lucht is droger en die warmt sneller op dan vochtige lucht. Door het raam open te zetten wordt de ruimte dus sneller verwarmd en bespaar je energie. Meer van dit soort tips staan op deze pagina.

Een andere stap is om apparaten je te laten helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren door de aanwezige lucht te filteren. Een luchtreiniger zuigt vervuilde lucht aan en stoot deze na de filtering weer uit, zodat de luchtkwaliteit direct wordt verbeterd.

Dat kan bijvoorbeeld met de BRISE C2000 Luchtreiniger. Deze luchtreiniger analyseert en verbetert continu de luchtkwaliteit in huis. Het werkt op basis van kunstmatige intelligentie en dat houdt in dat de lucht wordt geanalyseerd en gezuiverd op basis van persoonlijke instellingen.

BRISE C200

Als je in de app aangeeft in welke kamer de BRISE staat, wat de grootte ervan is, of je allergieën of huisdieren hebt en of je buitenshuis een sterk verontreinigde omgeving hebt (bijvoorbeeld een snelweg of fabriek), gaat de BRISE automatisch voor je aan de slag.

Voor een gezond binnenklimaat is het dus belangrijk dat je weet wat er in de lucht hangt, zodat je concrete actie kunt ondernemen. Een raam openen kan al helpen, maar het is belangrijk om het huis goed en grondig te ventileren. Een extra steuntje in de rug kun je krijgen door slimme luchtfilters te laten plaatsen. De combinatie van al die apparaten en handelingen is natuurlijk goud waard, want goede lucht is van levensbelang.