Licht als belevenis

Licht als belevenis

Het belang van licht gaat veel verder dan het aan en uitzetten van de lamp om wat te kunnen zien. Met slimme verlichting wordt licht echt een belevenis: je kunt het namelijk koppelen aan je films, muziek en zelfs games. Het helpt je tevens om te relaxen of te concentreren en ondersteunt je gezondheid. Ervaar licht als nooit tevoren!

Bekijk alle slimme verlichting

Beleef films, muziek en games nóg intenser

Je kunt slimme verlichting op vele manieren gebruiken. Wij zijn echter groot fan van het koppelen van je slimme verlichting aan verschillende entertainment-systemen!

Maak een bioscoop van je woonkamer

De kijkervaring is één van de belangrijkste redenen waarom we naar de bioscoop gaan. We genieten in een lekkere stoel van de mooie beelden en geluiden die op ons af worden gevuurd. En ook al is het niet helemaal na te bootsen, je kunt thuis ook je eigen bioscoop hebben. Hoe koppel je de slimme verlichting aan je entertainmentsysteem?

Om de bioscoop in huis te halen, heb je wel wat spullen nodig. Het begint natuurlijk bij een fijne stoel of bank waarin je lekker neer kunt ploffen. Ook heb je een Philips Ambilight tv nodig, of je moet met je laptop/tablet naar een ander merk tv streamen via HDMI, Chromecast of Airplay en daar je Hue lampen op aansluiten. Voor het perfecte geluid raden wij bijvoorbeeld Sonos aan. Sonos is het draadloze Home Sound System dat alle kamers van je huis vult met perfect klinkende muziek, films en tv.

Philips Hue Sync

De rest van de bioscoopervaring komt van je Philips Hue. Deze slimme verlichting kun je namelijk synchroniseren met wat er op je beeldscherm gebeurt met Philips Hue Sync. Dit is een aanvulling op Philips Ambilight, waarbij geïntegreerde ledlampen de kleur van het televisiebeeld ook op de muur projecteerden. Zo beleef je films en tv nóg intenser in je hele woonkamer.

Met Philips Hue Sync zet Philips de volgende stap in het intenser maken van de kijkervaring, omdat nu alle lampen kunnen reageren op het beeldscherm. Het systeem analyseert wat je kijkt en vertaalt dat meteen naar een lichtscript. In de bijbehorende app zijn er diverse beschikbare aanpassingsmogelijkheden om de beleving eenvoudig te regelen. De software van Philips Hue Sync is tevens software voor Mac en Windows-computers, waarmee je dus ook je lampen op je laptop kan laten reageren.

Maak je muziekervaring nóg beter

Ook kun je je Hue-lampen (of lampen die je op de Hue bridge kan aansluiten) mee laten kleuren met je muziek. Hiervoor heb je wel een app nodig van een derde partij, zoals Hue Disco bijvoorbeeld. Deze apps vind je door in de Hue-app naar ‘Ontdek te gaan’ en te kiezen voor ‘Favoriete apps’. Daar staan alle apps die je met Hue verlichting kan koppelen, ook apps die je muziek koppelen aan Hue.

Zodra je alles hebt ingesteld, reageren je lampen op de muziek voor een geweldige muziekervaring!

Nanoleaf Aurora

Naast de Philips Hue app, waarmee je je ‘normale’ verlichting kan laten reageren op muziek, is er ook de mogelijkheid om ledpanelen te gebruiken in je woonkamer of man cave. Maak kennis met Nanoleaf Aurora, breidt dit uit met de Nanoleaf Aurora Rythm en kijk wat voor geweldige creaties je kan maken die reageren op muziek.

Next level gaming

Ook game-liefhebbers kunnen tegenwoordig hun setup aansluiten aan slimme verlichting van Hue en Nanoleaf Aurora! Fabrikant van gaming hardware Razer is een samenwerking aangegaan en zorgt dat je verlichting mee kleurt met de geïntegreerde ledverlichting in bijvoorbeeld hun keyboards, muizen en andere gaming-producten.

Zo kun je ervoor zorgen dat je nóg meer in je games wordt gezogen en mee wordt genomen in je entertainment-ervaring!

Aurora nanoleaf gaming

Populaire producten

 1. Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit (9-pack)
  Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit (9-pack)
  • Zelf vormgeven
  • Inclusief Rhythm
  • Unieke lichtsfeer
  Speciale prijs  187,-
  Adviesprijs Normale prijs  249,- -€ 62,00 Je bespaart 25%
 2. Philips Hue Go Draadloze Smart lamp
  Philips Hue Go Draadloze Smart lamp
  • Kies uit 7 lichtscènes
  • Creëer de perfecte sfeer
  • Plaats waar je maar wilt
   69,95
 3. Philips Hue Color E27 Starter Kit met dimmer
  Uitverkocht
  Philips Hue Color E27 Starter Kit met dimmer
  • Creëer de perfecte sfeer
  • Complete starter kit
  • Uitbreidbaar
  Speciale prijs  119,-
  Adviesprijs Normale prijs  159,99 -€ 40,99 Je bespaart 26%
 4. Innr Flex Color Led-strip - FL130C
  Innr Flex Color Led-strip - FL130C
  • 4 meter kleurenled-strip
  • Knip gemakkelijk op maat
  • Werkt met Philips Hue
  Speciale prijs  53,-
  Adviesprijs Normale prijs  59,- -10% Je bespaart 10%

De effecten van licht

Licht heeft een directe invloed op de sfeer, gezondheid, productiviteit en de veiligheid. Dat heeft te maken met de sterkte van het licht (lux), de hoeveelheid licht (lumen) en de lichtkleur (Kelvin). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht. Meer informatie over die verschillen vind je in ons blog Slimme verlichting per ruimte: hoeveel lumen heb je nodig?

Licht creëert een emotie

Hoe zorgt verlichting voor een andere sfeer? Sfeer is niet echt te meten, want wanneer is iets gezellig? Het antwoord is moeilijk te geven, maar het is duidelijk dat te veel licht funest kan zijn voor de sfeer. Met licht creëren we dus vooral een emotie en wordt het een gevoelskwestie, waarbij de lux, lumen en het aantal Kelvin bepalend zijn.

Licht geef energie

De lichtsterkte, de hoeveelheid en lichtkleur zijn dus belangrijk in het creëren van de juiste sfeer dat indirect invloed heeft op je, maar licht heeft ook een direct invloed op hoe je je voelt. Je krijgt ’s ochtends energie als je wakker wordt met licht, terwijl het in de winter veel moeilijker is om wakker te worden. In de zomermaanden is de lichtsterkte bijvoorbeeld 100.000 lux, terwijl het in de wintermaanden slechts 1.000 tot 10.000 lux is.

Het menselijk lichaam is geprogrammeerd om het ritme van dag en nacht te volgen, zodat je optimaal kunt presteren. Licht geeft energie! Dat betekent ook dat het belangrijk is dat je niet wordt blootgesteld aan te veel licht als je wilt gaan slapen door je televisie of smartphone.

Licht heeft dus een invloed op je prestaties, concentratie en alertheid. Zo heb je voor iedere situatie of gelegenheid een andere verlichting nodig en dan gaat het vooral over de sterkte van het licht (lumen).

Lees ook: kleurverlichting in huis: meer dan alleen sfeer

Licht per situatie

Het is daarom belangrijk dat je de slimme verlichting kunt aanpassen naar de behoefte. In de woonkamer heb je steeds een andere lichtbehoefte; van lekker relaxen tot concentreren. Zo kan het zijn dat je op je slaapkamer soms moet concentreren en soms wilt ontspannen. In de keuken ben je vooral praktisch bezig, tenzij je een woonkeuken hebt en het ook sfeervol moet zijn. Op kantoor heb je sterker licht nodig dan op de wc, om maar wat te noemen…

Licht verbetert de veiligheid

Een andere functie van licht is het verbeteren van de veiligheid. Het verlichten van je woning helpt om inbraken te voorkomen. Je kunt je slimme verlichting koppelen aan je beveiligingscamera’s, videodeurbellen of lampen met bewegingssensoren. Zo gaan de lampen aan wanneer er ongewenst bezoek is en dat verhoogt natuurlijk de veiligheid.

Bedenk voor het aanleggen van je slimme verlichtingssysteem dus wat je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je de verlichting kunt aanpassen op de behoefte op dat moment.