Keuzehulp slimme binnenverlichting

Keuzehulp binnenverlichting

Lampen, fittingen, kleuren, kamers, meerdere merken en andere lichtbehoeftes. Er zijn enorm veel keuzemogelijkheden als je het hebt over slimme verlichting, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Deze keuzehulp helpt je beter op weg om de juiste keuze te maken. Ben je er al uit? Bekijk dan al onze slimme verlichting.

Bekijk alle slimme verlichting

Keuzehulp slimme verlichting

Of je nu wil beginnen met slimme verlichting of al wat slimme verlichting in huis hebt, het is niet altijd gemakkelijk om de juiste slimme verlichting te kiezen. Voor welke lampen ga je? Waar plaats je de lampen? Werken ze met je bestaande slimme verlichting? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kan houden als je slimme verlichting gaat kopen.

Op deze pagina helpen we je aan de hand van verschillende eigenschappen van slimme verlichting in het maken van de juiste keuze.

Waar begin je?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk type verlichting je nodig hebt en waar je je slimme lampen gaat plaatsen. Hiervoor is het maken van een lichtplan belangrijk. Je maakt hiervoor een plattegrond van de ruimte en geeft per zone aan welke soort verlichting je daar wil. Aan de hand daarvan ga je aan de slag!

1. Functionele of sfeerverlichting?

Er bestaan verschillende doeleinden voor verlichting. Over het algemeen kun je typen verlichting indelen in twee categorieën: sfeerverlichting en functionele verlichting.

Sfeerverlichting

Het zit ‘m al in de naam, maar dit type verlichting is er voor de sfeer. In de woonkamer of slaapkamer bijvoorbeeld. Gedimd licht met een warme kleur is hier zeer geschikt voor. Ook kun je kiezen voor wat meer unieke verlichting met geïntegreerde ledverlichting. Dit zijn lampen die op zichzelf staan en overal in huis te plaatsen zijn voor net wat extra sfeer. Denk aan Philips Hue Bloom, Philips Hue Go, ledstrips of WiZ Colours Quest Projector.

Functionele verlichting

Dit is verlichting die je helpt een bepaalde taak uit te voeren. Denk aan koken of hobbyen. Hiervoor heb je voldoende, helder licht nodig. In dit geval moet je zorgen voor heldere, witte verlichting. Geen gezellig licht, maar wel functioneel dus!

2. Kies de juiste fitting

Als je bestaande lampen gaat vervangen, dan zijn dit meestal lampen met een E27 of E24 fitting. Ook slimme lampen zijn beschikbaar met deze fittingen. Heb je spots? Ook dan kun je slimme verlichting toepassen! Let er wel op dat bijvoorbeeld de Philips Hue GU10 spot niet de standaard hoogte heeft van een normale GU10 spot. Normaal is een spotje 4-5 centimeter, die van Hue is 7 centimeter hoog. Let hier dus op met je armatuur!

TIP: ga je een verlaagd plafond maken met slimme inbouwspots? Houd dan 10 centimeter ruimte, zodat je armatuur en slimme GU10 lamp erin passen.

Lamps

3. Kleur, wit of white ambiance?

Er zijn over het algemeen drie kleuren slimme lampen. Met kleurenlampen kun je kiezen tot uit wel 16 miljoen kleuren. Zo kun je kiezen uit warme kleuren voor een gezellige sfeer, koele kleuren om tot rust te komen en alles er tussenin! Kleurverlichting is niet alleen verlichting, het kan ook positieve effecten hebben op lichaam en geest!

Lees ook: kleurverlichting – méér dan alleen sfeer!

Wit of White Ambiance

Dit zijn termen die je veel ziet bij slimme verlichting. Met white wordt bedoeld dat de lamp maar één kleur wit kan aannemen. Dit is meestal geen zeer felle kleur wit, maar een wat warmere kleur. Je kan de lamp wel dimmen, dus je kun de lamp fel instellen voor veel licht en dimmen voor sfeerlicht.

Met White Ambiance wordt bedoeld dat de lamp verschillende tinten wit kan aannemen. Dit zijn kleuren die variëren van fel wit tot bijna oranje en alles ertussen. Ook kun je deze lampen dimmen. Met deze lampen heb je iets meer vrijheid in het kiezen van je kleur verlichting.

Kleurenlampen kunnen overigens ook gewoon wit en wittinten weergeven. Deze zijn alleen wat duurder. Denk dus goed na of je kleurverlichting gaat gebruiken, anders ga je geld uitgeven aan iets dat je niet nodig hebt.

4. Wifi-lampen of lampen met een bridge?

Waar je ook op moet letten is dat de meeste lampen werken op het zogenoemde Zigbee protocol. Dat is de taal waarin smart home apparaten met elkaar communiceren. Om dat mogelijk te maken hebt je een bridge of hub nodig. Deze zet je wifi-signaal om naar het Zigbee signaal, zodat je je lampen met de app kan bedienen en instellen. Een bridge is o.a. nodig voor Philips Hue, Innr en Trust. Kijk dus altijd goed of je een bridge nodig hebt.

Lees ook: wat is Zigbee?

Er zijn ook lampen waarvoor je geen bridge nodig hebt. Deze sluit je direct op je wifi-netwerk aan in de app. Omdat deze lampen niet werken met Zigbee, maar met Wifi, hoeft het signaal niet omgezet te worden en heb je geen bridge nodig. Wifi-lampen zijn o.a. van myStrom, WiZ of TP-link.

5. Welk merk kies je?

Het meest bekende merk van slimme verlichting is Philips Hue. Zij begonnen jaren geleden met het concept en zijn ook het meest vergevorderd op dit gebied. Sindsdien zijn er talloze merken bij gekomen. Hieronder een kleine selectie van deze merken, die verkrijgbaar zijn bij ons.

We kunnen niet zomaar voor je beslissen welk merk voor jou het beste is. Wat we wel kunnen vertellen is dat er verschil zit in de weergave van kleuren en de kwaliteit van de verlichting.

Leestip: 5 merken slimme lampen getest, met verrassend resultaat

Waar je ook op moet letten is of je merken met elkaar kan combineren. Er zijn bijvoorbeeld merken lampen die je aan kan sluiten op de bridge van Philips Hue, en dus ook met de Hue app kan bedienen en instellen. Denk aan Osram, Innr of TP-link.

Er zit wel aardig wat verschil in prijs tussen de merken. Philips Hue is de voorloper van slimme verlichting. Zij hebben de app ook het meest uitgebreid en gebruiksvriendelijk gemaakt. Hoef je niet per se Philips Hue, dan kun je wat euro’s besparen. Let er wel op dat je niet verschillende merken combineert in één ruimte. Dat kan verschillen in kleurweergave opleveren.

6. Wil je je lampen koppelen aan entertainment?

Als je je lampen wil laten reageren op je tv, films, muziek of games, dan raden we toch aan om te gaan voor Philips Hue. Zij hebben Hue Sync ontwikkeld, die het mogelijk maakt om je verlichting mee te laten kleuren met je laptop, TV of zelfs games. Zie het als Ambilight, maar dan door heel je kamer heen!

Wil je echt iets unieks? Dan kun je ook kiezen voor Nanoleaf Aurora. Dit zijn driehoekige ledpanelen die je in een vorm naar wens aan je muur of plafond hangt. Deze panelen kunnen los van elkaar een kleur weergeven en zo unieke lichtpatronen tonen. Voor Aurora is ook een module beschikbaar die je panelen laat reageren op muziek in de ruimte. Ook kun je Aurora koppelen aan gaming hardware van Razer om een unieke game-ervaring te creëren.

Leestip: Nanoleaf Aurora – iedereen is een kunstenaar

Lees ook: Licht als belevenis

7. Uitbreiden van je slimme verlichting

Heb je al slimme verlichting in huis? Dan kun je je systeem gaan uitbreiden. De eerste regel hier is: let goed op welke merken kunnen samenwerken met elkaar. Dus heb je Zigbee lampen in huis? Dan is het goed om Zigbee lampen bij te kopen die je op dezelfde bridge kan aansluiten. Meestal staat aangegeven of een bepaald merk kan worden aangesloten op een Zigbee bridge of met de Hue bridge.

Je kunt je slimme verlichting ook verder gaan automatiseren. Hiervoor kun je bewegings- of contactsensoren gebruiken. Deze sturen je lampen aan, zodra ze worden geactiveerd door beweging of het verbreken van het contact.

Zo kun je bijvoorbeeld een bewegingssensor in je trappengat hangen die ervoor zorgt dat de lampen bij de trap aangaan, zodra je deze oploopt. Natuurlijk kun je instellen dat dat alleen moet gebeuren na een bepaalde tijd ’s avonds.

Combineer slimme verlichting bijvoorbeeld ook met je slimme ip-camera of slimme thermostaat voor een echte smart home ervaring!

Heb je hulp nodig?

Stel een vraag

Via een contactformulier geef je gemakkelijk jouw vraag of opmerking door en deze wordt bewaard in jouw account.

Stuur een bericht

Chat met ons via Messenger

Chat met een werknemer via Facebook Messenger tijdens onze openingstijden.

50five Messenger
50five op Facebook