Maak je kerstverlichting slim

Nooit meer onder de kerstboom kruipen om kerstverlichting aan of uit te zetten. Of creëer een unieke lichtshow tijdens kerst met smart home oplossingen!

5 december 2018

Als je aan Kerst denkt, denk je aan het samenzijn met familie en vrienden, kerstcadeaus, foute truien gourmetschotels, Mariah Carey en natuurlijk kerstverlichting! Dat laatste is essentieel om die gezellige en warme kerstsfeer te creëren, zowel binnen als buiten. Kerstverlichting komt in vele soorten en maten: het traditionele lichtsnoer met kleine lampjes, lichtjes in de vorm van een rendier of de arrenslee, lampen met een nepvlam erin en ga zo maar door. Een mooi verlicht huis met Kerstmis is onmisbaar. Wij laten je zien dat kerstverlichting veel slimmer kan!

Kerstverlichting kan zo veel slimmer…

Eenmaal uit de knoop gehaald en opgehangen is het slechts een kwestie van een stopcontact zoeken om alle lampjes te laten branden. Daar houdt het echter niet op. Elke dag kruip je onder de kerstboom door of hang je half over de bankleuning om stekkers in het stopcontact te steken of een knopje om te zetten. Ga je van huis of naar bed? Dan kun je weer onder de boom of achter de bank kruipen om lampjes uit te zetten, want onnodig stroom verbruiken wil je ook niet. De decembermaand is immers al duur genoeg.

We laten je zien dat kerstverlichting veel slimmer kan en je er bovendien veel meer uit kan halen door gebruik te maken van smart home producten! Wij laten je zien hoe je kerstverlichting makkelijker bedient, instelt en hoe je echt een unieke sfeer creëert met innovatieve smart home oplossingen.

Ook cabaretier Leon van der Zanden is er klaar mee!

Traditionele kerstverlichting slim maken

Er zijn twee manieren om je kerstverlichting naar een hoger niveau te tillen. Eén daarvan is door de traditionele lichtsnoeren, al dan niet in de vorm van een rendier, slim te maken. Wat je daarvoor gebruik is een slimme stekker.

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker, ook wel eens smart plug genoemd, steek je in een bestaand stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de verlichting die je slim wil maken daar weer in.

Nu kun je met behulp van een app op je tablet of smartphone je verlichting op afstand bedienen, waar je ook bent. Ook kun je schema’s instellen, die ervoor zorgen dat je verlichting automatisch aan en uit gaat. Zo kun je instellen dat de lampen om 18.00u ’s avonds aan gaan en rond 23.00u weer uit. Ook kun je alle lampen vanaf de bank of tafel bedienen en soms zelfs dimmen of feller maken.

Sommige slimme stekkers houden ook het energieverbruik van de lampen bij, zodat je weet hoeveel energie je kerstverlichting je gaat kosten. Wil je je verlichting bedienen met je stem via bijvoorbeeld Google Assistant of Amazon Alexa? Ook dat kan met bepaalde merken slimme stekkers.

Zo maak je je bestaande kerstverlichting slim en hoef je niet meer onder de kerstboom te kruipen om die stekker uit het stopcontact te trekken.

Populaire slimme stekkers

 1. TP-LINK HS110 Smart Plug
  TP-LINK HS110 Smart Plug
  • Bediening op afstand
  • Veiliger gevoel
  • Monitor energieverbruik
  € 37,00
 2. iSmartAlarm Slimme Stekker
  Uitverkocht
  iSmartAlarm Slimme Stekker
  • Maakt apparaten slim
  • Meet energieverbruik
  • Stel tijdschema's in
  € 38,45
 3. Somfy Outdoor wall plug NL
  Somfy Outdoor wall plug NL
  • Ook als timer
  • Gemakkelijke installatie
  • Slimme tuin
  € 34,99
 4. OSRAM SMART+ Plug Indoor
  OSRAM SMART+ Plug Indoor
  • Statisch naar slim
  • Plug & play
  • Werkt met Philips Hue
  € 29,99

Slimme lampen en strips in elke kleur

De slimme lampen van onder andere Philips Hue, Osram, Innr, Trust en MyStrom zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo zijn er slimme E27-, E14-, B22D-lampen en zelfs GU10 spots te verkrijgen die tot 16 miljoen kleuren kunnen aannemen. Ook kun je kiezen voor ledstrips voor zowel binnen als buiten voor extra sfeer achter een kast, in een plantenbak of onder de bank.

Via de app van de door jou gekozen lampen kun je de lampen en strips geheel naar wens instellen. Je kunt zo de voor jou meest gezellige sfeer creëren voor tijdens de feestdagen. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van rood en groen of juist voor koele tinten om sneeuw en kou na te bootsen. Natuurlijk zonder de kou.

Ook kun je je verlichting gemakkelijk instellen en bedienen via de app. Stel bepaalde tijden in of bedien de lampen vanaf de bank. Je kunt zelfs extra accessoires toevoegen, zoals bewegingssensoren, om bepaalde lampen alleen aan te laten gaan als die worden geactiveerd.

Hue-apps voor tijdens de feestdagen

Ben je niet zo creatief? Dan zijn er nog apps die je kunnen helpen om een kerstsfeer in te stellen met je slimme kleurenlampen. Als je lampen werken met de Hue bridge, dus ook met de Hue app, dan is er de app Hue Christmas (iOs, Android). Hue Christmas stelt je in staat om specifieke scènes te kiezen voor je Hue lampen, begeleid door geluidseffecten. De lichten gaan twinkelen en passen zich steeds aan op de muziek en geluidseffecten.

Een andere manier om je slimme lampen (die werken met Hue) te laten reageren op jouw favoriete kersthits is met behulp van de app Hue Disco (iOs, Android). Deze app herkent je muziek en stuurt vervolgens de lampen aan voor een magische lichtshow. Zo kan het zomaar zijn dat je etentje uitloopt in een gezellige kerstavond tot in de late uurtjes!

Als klap op de vuurpijl is er nog de app Hue Fireworks (iOs, Android)! Deze app laat je slimme lampen vuurwerk nabootsen met lichtflitsen en andere gave effecten. Ook kun je een nummer kiezen uit je muziekbibliotheek om deze direct na 00.00u af te spelen en je lampen mee te laten gaan met de muziek.

Lichtpanelen met elk effect

Wil je écht unieke verlichting gebruiken tijdens de feestdagen en daarbij al je vrienden verbazen? Dan kun je gaan voor lichtpanelen van Nanoleaf of LIFX.

Nanoleaf Aurora Kerstverlichting

Met deze panelen creëer je zelf een gewenste vorm op de muur of zelfs je plafond. Vervolgens kun je via de app alle mogelijke verschillende kleurpatronen vertonen op die panelen en deze geheel naar wens aanpassen. Tover een kerstboom of een ster op je muur en laat deze stralen hoe jij wil. Uiteraard staan er scènes vooraf geprogrammeerd in de app, zodat je niet altijd alles zelf hoeft in te stellen. Wel zo handig als je je handen vrij wil houden tijdens het kerstdiner.

De panelen van Nanoleaf Aurora kunnen afzonderlijk van elkaar één kleur tegelijkertijd aannemen, waar elke LIFX Tile 64 zones heeft waarvan je de kleur en flow van licht kan bepalen. De Nanoleaf kun je daarentegen weer uitbreiden met de Nanoleaf Aurora Rhythm muziekmodule. Dit apparaatje luistert naar je muziek en zorgt dat het licht meedanst over de lichtpanelen voor een indrukwekkende lichtshow.

Populaire lichtpanelen

 1. Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit
  Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit
  • Zelf vormgeven
  • Inclusief Rhythm
  • Unieke lichtsfeer
  € 199,00
 2. LIFX Tile Modulaire White & Colour WiFi Smart LED Wandtegel (5-pack)
  LIFX Tile Modulaire White & Colour WiFi Smart LED Wandtegel (5-pack)
  • Geen hub of bridge nodig
  • Drag & drop-tool
  • Sfeervolle lichtkunst
  € 249,00
 3. Nanoleaf Aurora Smarter pack + Aurora Expension pack
  Uitverkocht
  Nanoleaf Aurora Smarter pack + Aurora Expension pack
  • Zelf vormgeven
  • Inclusief Expansion
  • Unieke lichtsfeer
  € 228,00
 4. LIFX Beam White & Colour WiFi Smart LED Wandmodules (6-pack + 1 corner kit)
  LIFX Beam White & Colour WiFi Smart LED Wandmodules (6-pack + 1 corner kit)
  • Bedien met stem of app
  • 16 miljoen kleuren
  • Meerdere kleurzones
  € 169,00