Inspiratie voor slimme verlichting

Inspiratie door 50five

Weet je niet zo goed hoe je slimme verlichting kan toepassen in je woning en/of tuin? Welke verlichting je daarvoor nodig hebt en wat slimme verlichting allemaal kan? Hier vind je alles over verschillende trends en ideeën met slimme verlichting. Ook laten we je zien hoe 50fivers slimme verlichting in hun woning toepassen!

Bekijk alle slimme verlichting
"

50five helpt je in je keuze

Je wil slimme verlichting aanschaffen om je huis en wellicht je tuin een unieke sfeer te geven. Je hebt echter nog geen idee waar je moet beginnen. Nou, wij zijn er om je te helpen en adviseren! We hebben twee keuzehulpen gemaakt die jou helpen in het kiezen van de meest geschikte slimme binnen- of buitenverlichting. Kies hieronder de keuzehulp voor binnen of buiten en wij helpen je verder met smart advice for every smart lighting device.

Keuzehulp binnenverlichting

Voor iedere situatie is een geschikte oplossing, vooral bij slimme verlichting. Er zijn veel producten op de markt om jou te helpen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees meer informatie over de mogelijkheden in onze keuzehulp voor binnenverlichting.

Naar keuzehulp binnenverlichting

Keuzehulp buitenverlichting

Je slimme verlichting kun je ook gebruiken om buiten de juiste sfeer te creëren. Er zijn diverse producten die specifiek voor buiten geschikt zijn. Wil je weten welke producten voor jouw buitensituatie geschikt zijn? Dat vind je in onze keuzehulp voor buitenverlichting.

Naar keuzehulp buitenverlichting

Trends en ideeën

De slimme verlichting in je huis en tuin heeft een grote invloed op de sfeer en hoe je voelt. We laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn van slimme verlichting. Hieronder volgen zes punten waar je volgens ons aan kunt denken bij het kopen of installeren van slimme verlichting.

1. Maak een lichtplan

Voordat je slimme verlichting koopt, is het een goed idee om goed na te denken over wat je nodig hebt. Maak een overzicht van de ruimtes in je huis en geef exact aan waar en hoeveel licht je nodig hebt op basis van de activiteit in die ruimte. Maak daarbij onderscheid tussen basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Houd in je lichtplan ook rekening met bestaande armaturen en stopcontacten, zodat je weet wat voor soort lampen je nodig hebt. Bekijk vooraf hoe je aankoop past in je lichtplan, zodat je zeker weet dat je het juiste koopt.

2. Houd rekening met verschillende soorten licht

De basisverlichting is het directe licht dat je als eerste aandoet als je de ruimte betreedt, zoals hanglampen, spots of plafondlampen. Je kunt deze verlichting met dimmers regelen, zodat het ook als sfeerverlichting kan dienen. De sfeerverlichting is namelijk zachter en indirect. Dit zijn bijvoorbeeld tafellampjes, wandlampjes of specifieke spotjes. Het functionele licht gaat over lampen die je gebruikt op een specifieke plek met een bepaalde functie, zoals een leeslamp of boven je werkblad in de keuken. Accentverlichting is vooral ondersteunend licht, zoals lichtgevende strips.

De trend is om de basisverlichting niet meer in het midden te hangen, zoals dat vaak bij oudere huizen nog het geval is. Er wordt tegenwoordig steeds meer gekozen voor licht aan de zijkanten van de ruimtes. Zo krijg je meer indirect licht en dat zorgt voor een betere sfeer in huis.

Producttip: slimme spots

3. Ledstrips voor binnen

We zien steeds vaker dat mensen kiezen voor accentverlichting als ondersteuning van de basis- en sfeerverlichting. Buigbare of niet-buigbare ledstrips (lichtstrips met ledlampen) zijn hiervoor ideaal. Er zijn verschillende producten op de markt die een aanvulling zijn op starterkits van slimme verlichting. Deze strips kun je op de kast, achter je televisie of onder een plint bevestigen om een warme sfeer te creëren. De flexibele strips kun je vaak ook verlengen of inkorten, zodat ze op meerdere plekken in je huis kunnen hangen. Ze zijn zelfs dimbaar als ze aan een bridge zijn gekoppeld, zodat je de juiste sfeer kunt bereiken.

Producttip: slimme ledstrips

Slimme verlichting van 50five medewerkers

4. Gebruik bewegingssensoren als bediening

Sensoren maken je leven makkelijker op 3 manieren: automatische acties, efficiënter verlichten en betere beveiliging! Je hebt geen bediening meer nodig en dat is altijd handig. Of je nu ’s nachts de schakelaar niet kunt vinden of je hebt je handen vol met zware spullen, een sensor registreert je aanwezigheid, waardoor de lampen aanspringen. Het werkt ook andersom, want de sensor merkt op dat er niemand meer is en daardoor kunnen de lampen uitschakelen. Dat voorkomt onnodig branden en scheelt in de portemonnee.

Producttip: sensoren voor verlichting

5. Wees creatief met je verlichting

De traditionele lamp heeft zijn beste tijd gehad, want de gloeilamp en de halogeenlamp mogen niet meer worden verkocht in de Europese Unie. De toekomst van lampen ligt in led en dat is helemaal niet erg. Ze zijn tot wel 85% zuiniger, gaan veel langer mee en er is veel meer mogelijk met deze verlichting.

De Nanoleaf Aurora bestaat uit lichtpanelen die je naar eigen wens kunt ophangen in huis. Deze led-panelen vormen één geheel en bevestig je met dubbelzijdige tape op de muur of zelfs op je plafond. Je kunt ze verschillende kleuren laten tonen en ze kunnen reageren op muziek in combinatie met de Nanoleaf Aurora Rythm module.

Lees meer:  iedereen is een kunstenaar met Aurora Nanoleaf

6. Maak je buitenverlichting ook slim

In de tuin of rondom je huis is er altijd behoefte aan licht. Het helpt je om te zien waar je loopt, verbetert de veiligheid en met het juiste licht kun je gezellige avondjes in de tuin beleven. Het is natuurlijk handig om je buitenverlichting te kunnen bedienen met je smartphone als ze gekoppeld zijn aan een bridge, maar de mogelijkheden gaan verder. Als ze onderdeel zijn van het slimme netwerk, kunnen ze bijvoorbeeld ook aan gaan als de bewegingsdetector iets waarneemt. Dat zorgt natuurlijk voor een betere veiligheid.

Let op: het is afgeraden om binnenverlichting buiten te plaatsen, vanwege de temperatuur en vochtigheid. Dat kan alleen met geschikte slimme verlichting voor buiten.

Producttip: slimme buitenverlichting