Wat is de impact van slimme apparaten op ons leven?

Expositie tijdens Dutch Design Week 2018 in Eindhoven over slimme apparaten. 

29 oktober 2018

Bij 50five willen we constant op de hoogte zijn van alle smarthome-ontwikkelingen, zodat we expert kunnen zijn en blijven. Dat betekent dat we vaak met onze leveranciers praten, dat we het nieuws blijven volgen en dat we goed kijken wat er in de markt gebeurt. Als er dan een expositie is over smarthomes in de stad van ons hoofdkantoor moeten we daar natuurlijk bij zijn! Hieronder volgt een verslag van ons bezoek aan de expositie ‘Home Smart Home’ van VPRO Medialab.

We halen veel technologie in huis en die technologie wordt steeds slimmer. Die techniek kan ons helpen om het leven makkelijker, veiliger en beter te maken. Maar wat als die techniek zelf beslissingen kan gaan nemen, wat is dan de impact op ons leven? Dat was de centrale vraag tijdens de expositie ‘Home Smart Home’ over de gevolgen van slimme techniek tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

Home Smart Home

Het statige Van Abbehuis was tijdens DDW omgetoverd tot een slim huis vol slimme apparaten, waarbij iedere kamer een ander thema had. In de eerste kamer werden verschillende voorbeelden van slimme apparaten getoond. Zo stond er een slimme tandenborstel die bijhoudt hoe je poetst en advies geeft hoe het beter kan. Er stonden ook twee slimme armbanden die je met elkaar kunt koppelen en waar je in kunt knijpen, zodat de ander voelt dat je even aan hem of haar denkt.

In het middelpunt stond de Amazon Echo met de digitale assistent Amazon Alexa. Je kon deze slimme assistent bijvoorbeeld vragen om muziek af te spelen of om de lampen aan te zetten. Die slimme assistent speelde een belangrijke rol als startpunt van deze expositie. Volgens de initiatiefnemers was de intrede van de digitale assistenten van Nederland een goed moment om na te denken over ‘hoe we dat graag willen hebben en welke gevolgen dat gaat hebben’.

De drie korte video’s in de andere kamer gingen verder in op die mogelijke gevolgen van slimme assistenten. In de film Maya vertrouwt Tom volledig op zijn slimme assistent en minder op zijn eigen gevoel. Daardoor ziet hij niet dat zijn vriendin de relatie wil beëindigen, terwijl de slimme assistent het wel al weet. 

In Rita leert een vluchtelinge Nederlands spreken door een digitale assistent, maar probeert die assistent ook meteen haar gedrag te beïnvloeden.

De laatste film Alex gaat over een slimme assistent in de jaren 70, een primitieve versie. Peter denkt een digitale assistent in huis te hebben, maar weet niet dat er een mens in zit. De assistent komt echter voor een dilemma te staan als er iets gebeurt met Peter en Alex fysiek moet ingrijpen om zijn leven te redden. Zo helpt een digitale assistent ook echt in het fysieke leven. Iedere korte film had zo een dubbele laag, die je aan het denken wil zetten over het nut en de mogelijke keerzijde van digitale assistenten.

De expositie ‘Home Smart Home’ ging dus niet zozeer over de slimme apparaten zelf, maar veel meer over wat er wel en niet mogelijk is en wordt in het dagelijks leven. En dat maakt het interessant, want het is natuurlijk goed om van beide kanten bewust te zijn. Er speelt inderdaad veel op het gebied van privacy en cybercrime, maar met de juiste kennis én techniek kun je die problemen voorkomen. Bij 50five houden we daarom de ontwikkelingen goed in de gaten, zodat we altijd het juist advies of het juiste product leveren. Het bijwonen van zo’n expositie is dus één van onze vele stappen in de juiste richting.