De les van CES: “2019 wordt het jaar van je stem”

Alles wordt slim, ook de apparaten in jouw huis

11 januari 2019

Van je telefoon via een slimme speaker naar ieder apparaat dat een internetverbinding heeft. De slimme assistenten dringen door tot ieder gaatje van je huis. Dat blijkt uit de vele aankondigingen tijdens CES 2019. Google en Amazon zetten vol in op het beschikbaar maken van hun digitale assistenten op zo veel mogelijk apparaten. Wat kunnen we leren van CES? Kay, productexpert bij 50five, legt in deze blog uit wat de innovaties van deze beurs betekenen voor smart homes in 2019.

De Consumer Electronics Show stond dit jaar weer bol van nieuwe ontwikkelingen en slimme innovaties. Producenten buitelden over elkaar heen om de wereld te laten zien met wat voor bijzondere projecten zij bezig zijn. Het werd vooral duidelijk dat producenten zichzelf als innovatief wilden profileren door producten te laten zien die nog niet direct toepasbaar zijn of gewoon nu nog veel te duur zijn voor het grote publiek. In deze eerdere blog schreven we meer over de vele aankondigingen tijdens CES 2019.

Wat valt jou op tijdens deze beurs?

“Wat je vooral ziet, is een concurrentiestrijd tussen de grote merken en startups. Ze willen de innovatiefste partij zijn, maar verliezen de realiteit een beetje uit het oog. Consumenten staan natuurlijk steeds meer open voor nieuwe technieken, dat wordt ook wel de ‘adoption rate’ genoemd, maar de ontwikkelingen gaan nog veel sneller. Het is bijna niet bij te houden voor consumenten.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Kijk bijvoorbeeld naar de introductie van 8K-televisies. Dat is een interessante ontwikkeling, maar is er nog wel aan de consument gedacht? Veel mensen hebben zelfs nog geen 4K-tv thuis en er is nog helemaal geen 8K-content. Je komt dan wel een beetje in het kip-ei-verhaal, want televisieproducenten produceren niet snel 8K-content als er nog geen 8K-televisies zijn.”

Is dat zo erg? Een beurs is toch juist het moment om een kijkje in de toekomst te geven?

“Dat klopt, maar bij sommige aankondigingen twijfel ik echt of die er wel gaan komen. We zien sommige producten die pas over tien jaar voor het grote publiek beschikbaar komen, alleen als je al kijkt naar de prijzen. Er is bijvoorbeeld een slimme wc-bril aangekondigd met Amazon Alexa en die gaat 7.000 dollar kosten. Ik vraag me af of daar een markt voor is. Aan de andere kant is CES natuurlijk een goed moment voor een presentatie van verrassende ontwikkelingen, wanneer de hele wereld mee kijkt. Ieder bedrijf wil een innovatief imago en probeert consumenten te verrassen om dat te bewijzen.”

Is het gelukt om mensen te verrassen tijdens deze editie?

“Ik ben dagelijks bezig met smart home producten en zelfs ik ben verrast. Laat staan de gemiddelde consument! Denk bijvoorbeeld aan zo’n slimme kraan of douche die je met je stem kunt bedienen. Daar had ik nog nooit over nagedacht.”

Gaan de producten niet te ver met het inbouwen van deze spraakassistenten?

“CES 2019 maakt vooral duidelijk dat alles slim wordt. We zien nu zelfs stopcontacten waarin microfoons en luidsprekers worden gebouwd. Het lijkt nu misschien nog niet erg nuttig, maar wie weet hoe we dit over een paar jaar gebruiken. Dat is het mooie van deze slimme innovaties, je weet nooit waar het ophoudt. Stel je bijvoorbeeld eens een slimme vloer voor die meet waar je het vaakst loopt en die data deelt met je automatische schoonmaaksysteem. De robotstofzuiger maakt dan die plekken vaker schoon dan de andere plekken in je huis.”

Dat klinkt erg futuristisch. Kun je inschatten hoe lang het duurt voordat we daar zijn?

“We staan pas aan het begin van deze ontwikkeling, maar 2019 wordt echt het jaar van de stem-gestuurde slimme assistenten. Alles wordt slim en er worden constant nieuwe diensten bedacht. Dat proces gaat sneller dan je denkt, want de opmars van de Google Assistant is bijvoorbeeld echt indrukwekkend. Er zijn al meer dan een miljard apparaten wereldwijd met deze slimme assistent. Nederland heeft de hoogste ‘adoption rate’ van deze assistent, bleek recentelijk.”

Wanneer maken we allemaal gebruik van zo’n voice assistant?

“De producenten doen dat heel slim door de instapmodellen goedkoop in de markt te zetten, zoals een Google Home Mini. Mensen kopen dit om uit te proberen, maar denken bij een volgende grote aankoop van apparaat wel na over de mogelijkheden van een koppeling tussen dat apparaat en de slimme assistent. Hoe meer apparaten zo’n digitale assistent ondersteunen, hoe meer mogelijkheden er komen. Hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe groter de aantrekkingskracht voor consumenten. Die combinatie zorgt voor een zeer snelle ontwikkeling en dat we binnen enkele jaren allemaal onze stem en de slimme assistenten gebruiken om onze smart home producten te besturen.”

Zag je op CES nog andere zaken die ook een impact zullen hebben in ons dagelijkse leven?

“Wat opviel was de sterke focus op de gezondheid. De grote merken komen echt met medisch onderbouwde apparaten. Het is niet meer iets wat ze erbij doen, maar waar een grote focus op ligt. Zo zagen we slaapsensoren die daadwerkelijk lijken te doen wat ze beloven. Ook zagen we exoskeletten die helpen om weer te kunnen lopen, bijvoorbeeld. De slimme producten evolueren van leuke gadgets naar apparaten die daadwerkelijk bijdragen aan je gezondheid.”

Er is veel moois te zien. Was er ook iets dat ontbrak in jouw ogen?

“We zagen opvallend weinig voorbijkomen op het gebied van duurzaamheid. We zagen slimme elektrische auto’s met een groter bereik, slimme stekkers voor een beter energiebeheer en ik zag een slimme radiator van gerecyclede accu’s elektrische fietsen. In die radiator kun je de overgebleven energie opslaan voor wanneer je het nodig hebt. Toffe voorbeelden, maar wel spaarzaam.”

Je had graag meer gezien?

“Het zijn kleine projecten en ik ben juist benieuwd naar de grote duurzaamheidsoplossingen. Door apparaten slim te maken die dat eerst niet waren, ga je meer stroom verbruiken. Die apparaten staan altijd aan en dus stijgt de energieconsumptie. Dat is een nadeel, maar er zit ook een enorme kans op energiebesparing door slimmer en efficiënter om te gaan met stroom. In de hele wereld heb je een discussie over het klimaat en ik denk dat slimme apparaten in je huis zeker kunnen helpen om beter om te gaan met het energieverbruik. Er werd helaas te veel gesproken over slimme wc-potten, maar wat draagt dat nu bij in die energiediscussie?”