Wat is het verschil tussen de speakers en assistenten van Amazon en Google?

Wat is jouw favoriete assistent: Amazon Alexa of Google Assistant?

6 november 2018

Kun je beter kiezen voor Google Assistent of Amazon als digitale assistent? En welke slimme speaker is beter; de Google Home of Amazon Echo? Wat werkt beter samen in je smart home, Amazon of Google? Het zijn belangrijke vragen om te stellen als je het verschil wilt weten, omdat je wilt kiezen tussen een slimme speaker van Amazon of Google. In dit artikel leggen we de grootste verschillen uit en helpen we je kiezen, ook al zijn beide merken nog niet in alle landen en alle talen beschikbaar.

Er wordt veel geschreven en gesproken over slimme assistenten voor je slimme speaker en dat betekent dat het populaire onderwerpen zijn. Het zorgt ook vaak voor verwarring, omdat allerlei termen door elkaar worden gehaald en appels (nee, we gaan het hier niet over Siri hebben) met peren worden vergeleken om te bepalen welke het beste is. Laten we daarom weer even teruggaan naar de basis om uit te leggen waar we het over hebben.

Het verschil in digitale assistenten

Alexa is de slimme software van Amazon die je gebruikt op de smart speakers van Amazon. Deze assistent zag het licht in november 2014, terwijl Google pas in 2016 met de eigen assistent kwam. Die twee jaar leverde in Noord-Amerika een enorme voorsprong op in mogelijkheden en ondersteunde apparaten van andere bedrijven ten opzichte van Google. Alexa werkt op basis van aangeleerde ‘skills’, dat is specifieke software om te communiceren met apps van andere bedrijven om zo meer mogelijk te maken. Je activeert deze digitale assistent door een zin te beginnen met ‘Alexa’.

Google Assistant is de slimme software die je gebruikt wanneer je communiceert met je Google Home speaker of met je Android-telefoon. Je kunt de assistent activeren door een fysieke knop in te drukken of door het stemcommando ‘Hey Google’. De Google Assistant werd in 2016 geïntroduceerd in de Verenigde Staten en werd opengesteld voor ‘third party developers’ in december van dat jaar. Daardoor konden ook andere bedrijven hun software beschikbaar maken voor de Google Assistant. Een aantal maanden later werd het voor derde partijen mogelijk hun hardware uit te breiden met de Google Assistant.

De beste assistent

Er zijn veel onderzoeken die willen aantonen welke van de digitale assistenten slimmer is. Volgens het meest recente onderzoek is de Google Assistant slimmer, begrijpt Google beter wat je bedoelt en krijg je meer relevante antwoorden. Amazon Alexa verbetert zichzelf sneller en leert sneller bij, door de duizenden aangeleerde skills die continu worden verbeterd (later meer hierover).

Het verschil in slimme speakers

De meest gebruikelijke manier om je slimme assistent te gebruiken is met een slimme speaker. De slimme assistent is dus de software die draait op de slimme speakers, de hardware. In Noord-Amerika heeft bijvoorbeeld een derde van alle huishoudens een slimme speaker en volgens onderzoek heeft de Amazon Echo wereldwijd een marktaandeel van ongeveer 50 procent.

De apparaten

Amazon heeft onder meer de Amazon Echo, Amazon Echo Dot, Amazon Echo Plus en de Amazon Echo Show (met aanraakscherm). Google introduceerde de Google Home, Google Home Mini, de Google Home Max en de Google Home Hub (een speaker met aanraakscherm). De afmetingen en specificaties ontlopen elkaar niet veel en de vergelijkbare apparaten kunnen ongeveer hetzelfde.

Het is dus lastig om de verschillen tussen de speakers te benoemen, omdat er verschillende typen in meerdere prijsklassen zijn. Iedere prijsklasse heeft voor- en nadelen en dat heeft alles te maken met wat je ermee wilt doen. De speakers in de goedkopere prijsklassen, zoals de Amazon Echo Dot of Google Home Mini, hebben niet zo’n goede geluidskwaliteit ten opzichte van de duurdere opties, maar daar gebruik je ze waarschijnlijk ook niet voor. Deze kleinere apparaten worden vooral gebruikt om andere apparaten met je stem aan te kunnen sturen.

Prijsverschillen

De duurdere opties van Google en Amazon ontlopen elkaar ook niet veel qua functionaliteiten. De producten van Google zijn iets goedkoper dan de duurdere opties van Amazon. Daar staat wel tegenover dat het scherm van de Amazon Echo Show groter is en betere geluidskwaliteit heeft

Ze hebben beide een oplossing om apparaten slim te maken. De Amazon Echo Input kun je aansluiten op iedere speaker om deze speaker smart te maken door Alexa toe te voegen. En met de Chromecast van Google kun je speakers of televisies slim maken en daardoor van afstand besturen.

Zoeken of shoppen

Wil je deze slimme speakers gebruiken om iets op te zoeken, dan kun je beter kiezen voor de Google Home. Wil je liever shoppen, kies dan de Amazon Echo. Google is immers goed in zoekopdrachten en Amazon komt natuurlijk vanuit de retail.

Dus, wie wint Google Home vs Amazon Echo? Daar zijn de meningen over verdeeld, als je de tech-blogs volgt. Het draait uiteindelijk om wat je ermee wilt doen en hoe het past in je ecosysteem van slimme apparaten thuis, je smart home.

Het verschil in je smart home

De keuze tussen Amazon of Google voor je smart home komt neer op wat je bent gewend en welke apparaten je al hebt gekocht óf nog gaat kopen. Het is verstandig om bij nieuwe aankopen van slimme apparaten goed te kijken of ze bijvoorbeeld Google of Amazon ondersteunen, zodat je ze onderdeel kunt maken van je smart home.

Aantal ondersteunde slimme apparaten

Amazon heeft een voorsprong op Google en dat blijkt bijvoorbeeld uit de hoeveelheid skills. Tijdens de IFA in Berlijn (september 2018) werd bekend dat er meer dan 50.000 Alexa-skills zijn en er meer dan 20.000 apparaten werken met Alexa. Begin 2018 waren dat nog 4.000 apparaten, volgens Techzine. Google Assistant werkt op meer dan 10.000 smarthome-apparaten van meer dan 1.000 leveranciers, volgens Google in november. Het gaat wel snel, want in mei 2018 waren dat nog 5.000 apparaten.

Naadloze integratie

Als je al veel gebruik maak van diverse Google-diensten (zoals Gmail met de mail en agenda), kun je beter kiezen voor een Google Home speaker en de Google Assistant. De integratie tussen die Google-diensten verloopt naadloos en de Google is echt heel erg goed in het begrijpen van wat je zegt. Het werkt bijvoorbeeld ook goed samen met de slimme thermostaten en camera’s van Nest, een dochterbedrijf van Google. 

Google heeft dus wat in te halen, maar is hard op weg door de integratie met veel smart apparaten en zet vol in op het gebruiksgemak door die integratie naadloos te laten verlopen. Amazon zet juist vol in op het produceren van meerdere Amazon-apparaten die Alexa ondersteunen, waaronder zelfs klokken en magnetrons.

De conclusie

Je kunt de keuze tussen Google en Amazon vergelijken met de aankoop van een auto. Het maakt eigenlijk niet uit of je kiest voor Audi of Mercedes, want beide auto’s zijn degelijk, brengen je van A naar B en de manier waarop is zeer comfortabel. Mercedes leek jarenlang een voorsprong te hebben, maar Audi heeft duidelijk een inhaalslag gemaakt. Kijk dus goed wat voor jou belangrijk is, hoe je de apparaten wilt gebruiken, welke apparaten je al hebt en wat je van plan bent voor in de toekomst, zodat je weet dat het goed met elkaar integreert.

Wat je ook kiest, er is geen goed of fout. Het is geen keuze tussen het apparaat of de assistent, maar hoe goed het past in je leven. Google werkt simpeler, maar Amazon werkt breder door de ondersteuning van meerdere leveranciers. Uiteindelijk werken ze allebei om jouw leven makkelijker en beter te maken.

De verschillen in een overzicht:

 

Amazon

Google

Welke assistent is slimmer?

 

+

Welke assistent werkt samen met de meeste apparaten?

+

 

Wie geeft de meest relevante antwoorden?

 

+

Wie heeft de goedkoopste speakers?

+

Wie heeft de duurste speakers?

+

Welke speaker heeft een touchscreen

+

+

Welke speaker heeft de beste geluidskwaliteit?

+

+

Is verkrijgbaar in Nederland

+

Is verkrijgbaar in België

+

Is verkrijgbaar in Verenigd Koninkrijk

+

+

Is verkrijgbaar in Frankrijk

+

+

Is verkrijgbaar in Duitsland

+

+