De energierekening omhoog? Tijd om te besparen!

Beter isoleren en slimmer verbruiken helpen enorm!

8 maart 2019

Een gemiddeld huishouden is in 2019 bijna 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018. In totaal komt de energierekening gemiddeld op 2100 euro per jaar of 175 euro per maand. Dat berekende het CBS recentelijk, terwijl de regering aan het einde van 2018 nog beloofde dat de rekening niet hoger zou worden. Er ontstond flinke ophef, want we blijven natuurlijk wel Nederlanders. Waarom gaan de energietarieven omhoog en wat kunnen we doen om die rekening weer omlaag te krijgen?

Volgens Milieu Centraal betaal je in 2019 gemiddeld 23 cent voor een kWh stroom en 79 cent voor een m3 gas. Daarnaast zijn ook de baste kosten aan de energieleverancier en netbeheerder omhooggegaan. Volgens de berekening bestaat de volledige rekening voor 260 euro aan de vaste kosten, ben je gemiddeld 1150 euro kwijt aan gas en 690 euro aan stroom. Aan de vaste lasten kun je niets doen, maar op dat gas- en stroombedrag (samen dus 1840 euro) kun je wel degelijk invloed hebben.

Hoe kun je op energie besparen?

Er zijn echt heel veel manieren om de energierekening omlaag te krijgen. In essentie draait het natuurlijk om minder te verbruiken. Dat kan bijvoorbeeld door beter te isoleren, zuiniger te verwarmen en energie slurpende apparaten te vervangen met moderne (zuinigere) modellen. Hieronder staan in het kort enkele mogelijkheden om energie te besparen.

Betere isolatie

Een slecht geïsoleerd huis laat heel veel warmte ontsnappen en dus moet je zelf flink bijstoken om het weer warm te krijgen. Je kunt denken aan tochtstrips bij deuren en het dichtkitten van gaten, dubbelglas in plaats van enkel glas of isolatie voor de vloer, het dak of de spouwmuur. Deze isolatie zorgt dat je de warmte beter binnen houdt in de winter of juist de warmte buiten houdt in de zomer. Lees meer over het verduurzamen van je huis.

Slimmer verwarmen

In plaats van de hele dag de verwarming vol open te zetten, kan dat slimmer en efficiënter. Een slimme thermostaat kun je bijvoorbeeld programmeren op de juiste tijden, zodat je deze ook niet vergeet uit te zetten bijvoorbeeld. In een gemiddelde woning bespaart een slimme thermostaat gemiddeld 22 procent, volgens de fabrikanten. Het helpt ook als je ’s avonds een uurtje eerder de verwarming uit zet als je naar bed gaat. Een ander slimmigheidje is het installeren van radiatorventilatoren. Die blazen de warme lucht de ruimte in, waardoor je minder lang hoeft te stoken.

Gebruik minder warm water

Volgens Milieu Centraal gaat bijna 20 procent van het gasverbruik op aan warm water voor de badkamer en keuken. Je kunt bijvoorbeeld minder lang douchen of een waterbesparende kop te gebruiken. We staan namelijk gemiddeld 9 minuten per dag onder de warme douche, maar dat kan vast korter. Het helpt ook om de kraan eerder dicht te draaien bij het afwassen of een slimme vaatwasser te kiezen.

Slimmer omgaan met elektriciteit

Het is zeer verstandig om oudere apparaten te vervangen, met moderne en slimme modellen. De nieuwste varianten hebben vaak een beter energieverbruik. Slimme apparaten staan constant ‘aan’, wees daar dus bewust van als je een smarthome maakt met meerdere apparaten. Je kunt slimme stekkers plaatsen om het energieverbruik te beheren. Daarnaast is het natuurlijk altijd een goed idee om oude lampen te vervangen door ledlampen, apparaten alleen aan te zetten als je ze echt nodig hebt en om de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje te laten staan.

Dat de energierekening omhooggaat, is helaas niet te voorkomen. Je kunt wel je best doen om die stijging zo veel mogelijk tegen te houden door bewuster om te gaan met je gas- en stroomverbruik. We gaan steeds meer naar een groene en duurzame wereld toe, waarin er kritisch wordt gekeken naar het energieverbruik. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zonnepanelen om een deel van het verbruik weer terug te verdienen. Zo ver zijn we bij 50five nog niet, maar we kunnen je natuurlijk wel helpen met slimme producten voor meer inzicht en efficiënter gebruik.