Energie besparen

Energie besparen

Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee: energie besparen. Twee hele goede redenen om er eens bij stil te staan hoe je het best en snelst energie kan besparen. Smart home kan je heel goed helpen te besparen, maar er zijn meer manieren om te besparen.

Bespaar met smart home oplossingen

Elektriciteit besparen

De afgelopen jaren zijn we milieubewuster gaan leven, zijn huishoudelijke apparaten zuiniger en wordt energiebesparing aangemoedigd door de overheid met subsidies en kortingen. Om je een beeld te geven van het effect ervan: het elektriciteitsverbruik tussen 2012 en 2016 daalde met 0,8% per jaar. Dat lijkt niet heel veel, maar denk er ook aan dat er meer woningen en mensen bij zijn gekomen in die jaren. De grootste besparing zit in het gebruik van energiezuinigere apparaten en verlichting: deze zorgde voor een besparing in elektriciteitsverbruik van 1,2% tussen 2012 en 2016. (CBS, 2018)

Tips om elektriciteit te besparen

Besparing op elektriciteit binnen je eigen huishouden draagt natuurlijk bij aan een betere wereld, maar je merkt het zelf ook: in je portemonnee! Hoe kun je elektriciteit besparen met behulp van smart home? Wij geven een aantal tips:

1. Slimme stekkers

Apparaten in de stand-by modus verbruiken aardig wat energie, terwijl ze niet eens worden gebruikt. Dit wordt ‘sluimerverbruik’ genoemd. Om dit te voorkomen en de kosten ervan terug te dringen, kun je slimme stekkers gebruiken.

Dit zijn stekkers die je tussen je apparaat en je stopcontact plaatst. Via een app kun je instellen wanneer het apparaat aan gaat en wanneer deze volledig uitgezet moet worden. Dit kan handmatig of volgens een vast ritme. Zo kun je een schemerlamp bijvoorbeeld elke dag om 19.00u aan laten gaan en om 23.00u uit. Ook als je niet thuis bent.

Fibaro slimme stekkers

Sluimerverbruik van bijvoorbeeld de tv kun je hier ook mee verminderen. Als je regelmatig werkt kun je de stekker om 18.00u activeren en na 1.00u weer deactiveren. Zo verbruikt je tv buiten die tijden geen stroom. Wil je toch buiten die gezette tijden tv kijken? Dan zet je de slimme stekker handmatig aan via de app.

Sommige slimme stekkers monitoren zelfs het energieverbruik van een apparaat. Zo zie je direct welke apparaten in huis de meeste stroom verbruiken en ga je daar bewuster mee om.

2. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Wasmachines, koelkasten, drogers: van oudsher zijn dit grote stroomverbruikers in een huishouden. Met de nieuwe generatie witgoed is dit echter niet meer het geval. De tip is: vervang je oude witgoed voor energiezuinige modellen! En als je dan toch bezig bent, koop dan een slimme wasmachine, droger, koelkast of vaatwasser. Deze kun je bedienen met een app, zodat je precies kan timen wanneer het programma klaar is. En ben je boodschappen aan het doen? Dan kun je tussendoor kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen via ingebouwde IP-camera’s.

3. Slimme verlichting

Eén van de grootste energieverbruikers in huis is de verlichting. Ook daar kun je veel op besparen als je nog oude gloeilampen gebruikt. Vervang deze gemakkelijk voor energiezuinige ledverlichting. Als je dat ook nog eens doet met slimme ledverlichting, dan creëer je ook nog eens de mogelijkheid om je verlichting te programmeren. Zo verbruik je nooit onnodig stroom. Je kunt slimme lampen ook gemakkelijk via de app bedienen, schema’s instellen of door een bewegingssensor laten activeren. Eén van de bekendste merken is Philips Hue, maar denk ook eens aan Innr, myStrom of de draadloze lampen met bewegingssensor van mr. Beams.

4. Plaats zonnepanelen

De beste manier om veel op je elektriciteitskosten te besparen is het zelf opwekken! De installatie van zonnepanelen op woonhuizen is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, die je vervolgens zelf kan gebruiken en zelfs kan opslaan. Je kunt zelfs slimme wasmachines alleen laten draaien als de zon volop schijnt! Zo kost het draaien van de was je eigenlijk niks. Het plaatsen ervan is een investering, maar die heb je in een aantal jaren terugverdiend.

Gas besparen

Aardgas wordt gebruikt om je water op te warmen en om op te koken. Dus als je doucht, kookt op een gasstel of je huis verwarmt verbruik je gas. Ook in het aardgasverbruik zien we de laatste jaren een dalende trend: tussen 2012 en 2016 daalde deze met 2,7% per jaar. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder gas gebruikt met behulp van (smart home) oplossingen?

1. Slim verwarmen

De verwarming is belangrijk, maar verbruikt ook veel energie. Daarom is het belangrijk om slim te verwarmen: alleen wanneer nodig in de kamers waar het nodig is. In de praktijk is dat echter moeilijk te realiseren in het huishouden. Vergeten de radiator dicht te draaien, een raam openzetten terwijl de verwarming aanstaat en hele verdiepingen die worden verwarmd als je de thermostaat hoger zet zijn factoren die zorgen dat je rekening onnodig hoog is.

Onze tip: een slimme thermostaat met slimme radiatorknoppen. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je verwarming en ook slimmer kan verwarmen. De meeste slimme thermostaten weten namelijk wanneer je (bijna) thuis bent en schakelen alleen dan de verwarming in. Ben je van huis of slaap je? Dan gaat de verwarming automatisch omlaag. Met slimme radiatorknoppen ben je zelfs in staat om ruimtes afzonderlijk van elkaar te verwarmen. Zo kun je ervoor kiezen om 1 slaapkamer te verwarmen, zonder dat radiatoren op de hele bovenverdieping aan gaan.

Wil je meer weten over slimme thermostaten? Kijk dan even op deze pagina. Hier vind je onder andere hoe deze werken. Heb je hulp nodig in je keuze voor een slimme thermostaat, bekijk dan onze keuzehulp.

2. Radiatorventilatoren

Speedcomfort

Een ander smart home product dat je helpt om minder te verbruiken, is de radiatorventilator. Deze kun je ook gebruiken als je geen slimme thermostaat hebt overigens. De radiatorventilator plaats je onder je radiator. Als de radiator boven de 33 graden komt, gaat de ventilator aan. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht sneller over de ruimte wordt verspreid. Het resultaat: sneller een warme ruimte, waardoor de verwarming minder lang hoeft aan te staan. Direct besparing dus!

3. Isoleren en ventileren

Goede isolatie is belangrijk om de warme lucht in huis niet te verliezen. Zorg er daarom voor dat je je hele huis goed isoleert door onder andere HR++ dubbel glas te gebruiken, leidingen, vloeren, dak en (spouw)muren te isoleren.

Ook ventilatie is belangrijk. Je verwacht het misschien niet, maar schone en droge lucht verwarmt sneller dan vervuilde en vochtige lucht. Zorg er dus voor dat de lucht in huis schoon is. Hoe je dit kan doen? Begin met het meten van de luchtkwaliteit in huis met een indoor klimaatsensor, zoals bijvoorbeeld de Netatmo Healthy Home Coach. Deze laat je weten wanneer je je huis moet ventileren of luchten.

Water besparen

We verbruiken water in een huishouden voor verschillende doeleinden: verwarmen, douchen, doortrekken, afwassen, wassen en de tuin sproeien onder andere. Er is dus op veel verschillende manieren op te besparen. We verbruiken dagelijks gemiddeld ongeveer 120 liter water per persoon, waarvan een derde wordt verbruikt met douchen. Hoe kun je besparen op je waterverbruik met smart home oplossingen?

1. Slim verwarmen

Eerder op deze pagina spraken we al over slim verwarmen om gas te besparen, maar dat gaat natuurlijk ook op voor waterbesparing. Je verwarmt je woning namelijk met warm water. Het installeren van een slimme thermostaat, slimme radiatorknoppen en het gebruik van radiatorventilatoren is dus ook goed om je waterverbruik te verminderen.

2. Vervang oude wasmachine en vaatwasser

Oude wasmachines en vaatwassers verbruiken veel water en gaan daar ook niet altijd slim mee om. Vervang deze dus voor slimme wasmachines en slimme vaatwassers. Deze machines stemmen het waterverbruik namelijk automatisch af op wat nodig is om je vaat of was schoon te krijgen. Heb je je machine halfvol zitten? Dan zorgt de machine ervoor dat er ook minder water wordt gebruikt en bespaar je op je verbruik.

3. Slim sproeien

Dit zal niet voor elk huishouden gelden en we zijn in Nederland wel wat regen gewend, maar als je gaat sproeien doe dit dan slim! Hoe doe je dat? Slim sproeien doe je op basis van de waterbehoefte van je plant. Je wil het liefste niet sproeien als het niet nodig is. Onze slimme oplossingen van Gardena helpen je hierbij. Allereerst kun je een bodemsensor plaatsen die o.a. het vochtgehalte in de bodem meet. Op basis daarvan kan de Gardena smart water control worden aangestuurd om je planten automatisch water te geven, totdat zij genoeg hebben gehad. Op deze manier geef je je planten alleen water als het nodig is. En het mooiste is: je hoeft zelf niet meer te sproeien!

4. Korter douchen

Onze douchebeurten kosten ons dagelijks het meeste water. Gemiddeld staan we er 9 minuten onder en verbruiken we per douchebeurt bijna 50 liter water. Dat kan korter en bewuster. Hoe kun je dat doen? De Hydrao slimme douchekop meet hoeveel water je verbruikt en verandert elke 10 liter van kleur. Zodra de douchekop rood kleurt, weet je al dat je (te) veel water verbruikt. Zodra je over de 40 liter gaat, gaan de lampjes in de douchekop flitsen. Dit is een leuke manier om bewuster om te gaan met water.