Een dag in mijn slimme huis

Ontdek hoe een dag in een slim huis eruit ziet. Het comfort, het gemak... 

25 mei 2018

Als kind droomde ik van het huis van de toekomst. Ik automatiseerde alles. Mijn robotstofzuiger zou aan het schoonmaken zijn en ik zou niet hoeven koken want hier had ik ook een robot voor. De televisie liet me altijd mijn favoriete programma’s zien en het enige wat ik hoefde te doen was genieten en ontspannen. Ik stelde me voor hoe al mijn apparaten mijn gedachten volgden en hoe ik alleen maar aan iets hoefde te denken en het zou al gedaan worden.

Nou, deze dromen lijken zowaar geen toekomstmuziek meer te zijn. De toekomst staat niet meer voor onze deur, maar ligt inmiddels midden in onze woonkamer. Met je gedachten apparaten aansturen is misschien nog een beetje verder weg..., maar ons interieur aansturen met onze smartphones? Dat kan. En ik ga je laten zien hoe!

Goedemorgen

Een drukke dag voor de boeg. Ik word wakker met de eerste noten van Ave Maria van Maria Callas. Langzaam open ik mijn ogen; ik verwacht te knipperen bij fel licht maar gelukkig heb ik een lamp met Philips White Ambience op mijn nachtkastje staan. Soms vergeet ik even hoeveel gemakkelijker opstaan is geworden met deze slimme wake-up light. Je vindt deze lampen door mijn hele huis, want ze zijn gemakkelijk te installeren en veelzijdig in gebruik. Voor ieder moment van de dag is er een ideaal type licht, en Philips weet dit als geen ander.

Slimmer opstaan, slimmer slapenIk zet mijn lamp uit door een druk op de knop van mijn BEDDI. Nog zo’n handig apparaat dat ik zelf heb geïnstalleerd; mijn ultieme wekker. Ik kijk er even naar en bedenk me wat het allemaal nog meer is voor me. Een radio, muziekstreamer, nieuwslezer, filevoorspeller of een telefoon- en tabletoplader.

Volgens de BEDDI zijn er geen files op de weg op het moment, dus ik besluit een gedegen ontbijt te nemen. Geen beter begin van de dag. 

Zo, ik ben wakker. Vanaf de trap, onderweg naar de keuken, komt de heerlijke geur van koffie me al tegemoet. De Smarter Coffee koffiezetter heeft zichzelf al aangezet en mijn kopje wacht op me. Ik heb het zo geconfigureerd met de app dat elke ochtend rond dezelfde tijd het apparaat aangaat. Een kop sterke koffie, want daar houd ik van. En gelukkig kan ik ook de sterkte van mijn koffie kiezen in de app.

Ik geniet van mijn koffie terwijl mijn vrouw Anna en onze kinderen zich bij me aan tafel scharen. Iedereen eet, drinkt en zorgt ervoor dat de dag van start kan. Het is tijd om het huis te verlaten. De kinderen naar school, mijn vrouw en ik naar mijn werk.

Vol vertrouwen trekken we de deur achter ons dicht. In onze afwezigheid zullen de Somfy Protect Intellitag sensoren ervoor waken dat er niets raars gebeurd in huis. Bij inbraak krijgen we een notificatie op onze smartphones. Zo zijn we voorzichtig, maar nooit ongerust.

One2Track KidstrackerEva en Arthur, onze twee oudsten, gaan met de fiets naar school. Zij is 10, hij is 12 jaar oud. Ik hoor wel eens dat andere ouders zich zorgen maken wanneer ze kinderen van die leeftijd alleen en op de fiets naar school sturen, maar daar maak ik me niet druk om. Ik heb een geheim wapen. Op elk moment van de dag kan ik zien waar ze zijn en hoe het met ze gaat, dankzij de One2Track Connect Touch kinderhorloges die ze kregen met kerst. Deze horloges hebben een gps-plotter of maken gebruik van wifi (ligt eraan waar ze zijn), en zo weet ik waar ze zijn, of ze al op school zijn, en of ze na school direct naar huis komen of nog een beetje rondhangen met vrienden. Bovendien kan ik ze een berichtje sturen via het horloge, en kunnen zij mij ermee bellen. In geval van gevaar of een ongeval (op de fiets kan van alles gebeuren tenslotte) kunnen Eva en Arthur op de SOS-knop drukken. Ik krijg dan direct een melding en kan zo actie ondernemen. Deze slimme horloges geven mij een gevoel van zekerheid, mijn kinderen meer veiligheid én, niet geheel onbelangrijk, onafhankelijkheid.

Petzi Treat Cam's Middags

Het is middag. Ik heb pauze en neem een paar minuten de tijd om te kijken hoe het met Couscous gaat. Couscous is onze Franse buldog. Hij was gisteren niet helemaal lekker maar ik kan niet zomaar wegblijven van mijn werk vanwege een zieke hond. Ik kijk op mijn mobiel in de Petzi app en zie met de Petzi Treat Cam in onze woonkamer dat hij komt aangehobbeld wanneer hij het belletje hoort. Daar is hij al. Hij ziet er prima uit, maar mocht ik het willen dan kon ik nu op een knop duwen waarmee de Petzi Treat Cam hem snoepjes geeft. Maar dat doe ik nu even niet. Hij moet echt een keer op dieet.

De middag is verder vrij lang, maar om vijf uur sluit ik mijn computer af en maak ik mezelf klaar om weer naar huis te gaan. Ik hoor een notificatie op mijn telefoon en kijk; Netatmo Welcome geeft een melding. Ik open de app om te zien waarom dit zo is. Ah; Eva is zojuist teruggekomen van school. Toch fijn, die gezichtsherkenning op die camera. Ik glimlach en weet dat mijn dochter veilig thuis is.

Over Arthur heb ik nog geen melding gekregen. Hij moet na school nog even met zijn vrienden zijn gaan basketballen of voetballen want de One2Track-app geeft aan dat zijn hartslag wat hoger was, zoals tijdens het sporten. Maar ik zie dat Arthur wel bijna thuis is, dus rijd ik met een gerust hart aan.

Circle met DisneyIk kom thuis aan, parkeer mijn auto en zie hoe de lichten boven op de slaapkamers branden. Ze zullen hun huiswerk aan het doen zijn. Hoewel ze internet gebruiken voor hun huiswerk, ben ik niet ongerust over wat ze allemaal zullen zien daar. Ze zijn nog jong, maar gelukkig kan ik op Circle van Disney vertrouwen zodat ik zeker weet dat ze geen ongepaste of afleidende websites bezoeken. Nou ja, de afleiding mag... Maar huiswerk komt eerst.

Het avondritueel

Anna komt ook thuis, en we eten. Na het avondeten en voor kinderbedtijd is er nog tijd om te douchen. Vroeger hadden onze twee pre-pubers nogal eens moeite hiermee, maar tegenwoordig vinden ze douchen leuk. De Hydrao douchekop verandert het water van kleur en dat is natuurlijk wel heel speciaal voor de kids. Terwijl zij grappend en grollend onder de waterstraal staan te ginnegappen zie ik aan de kleur van de straal hoeveel water ze verbruikt hebben, en of het al tijd is om af te spoelen. Kleurt het rood? Dan zeg ik ze dat het genoeg is. Spelenderwijs letten wij zo op onze energiekosten en leren we Eva en Arthur een beetje over energiezuinig omgaan met water.

De dag eindigt zoals de dag begon; met mijn vriend BEDDI. Anna maakt zich klaar voor de nacht en ik zet een ontspannen muziekje op zodat we nog even kunnen ontspannen. Even later val ik in slaap. Volmaakt, zonder zorgen, gelukkig. Bijna weekend. 

De conclusie; waar zal ik beginnen?

Als je ooit twijfelde over het automatiseren van apparaten in huis; houdt daar nu mee op. Slimme apparaten zijn gebruiksvriendelijk en helpen alleen maar bij je gevoel van comfort. Vergeet wat je denkt te weten over ingewikkelde installaties; als je een IKEA-kast in elkaar kunt zetten, dan kun je ook slimme apparaten installeren. Soms moet je apparaten aansluiten op een externe interface of een bridge (zoals bij Philips Hue, of Somfy) maar meestal heb je alleen een internetverbinding nodig. Installeren, instellen, klaar voor gebruik.

Er zit wel een verschil in prijs tussen de verschillende home automation systemen, dus dit is wel een puntje van aandacht. Overweeg of het de aanschafkosten waard is over de lange termijn. Hoeveel geld gaat de installatie van dit systeem me per jaar besparen omdat ik energiezuiniger om ga met stroom, gas, elektriciteit of water? Het is aan jou om te bedenken wat je besparing gaat zijn of hoe snel je de aankoop terugverdient. Maar meestal is dit vrij snel.

Als je je eerste stappen in de wereld van connected living en domotica wil zetten, raad ik je aan om met verlichting te beginnen. De Philips Hue producten zijn hiervoor ideaal. Allereerst omdat deze producten geschikt zijn voor (bijna) alle huizen, ten tweede omdat je altijd verlichting nodig hebt. Ten derde omdat Philips Hue met een open systeem werkt, waardoor ze goed samenwerken met een hoop andere slimme systemen. Zo kun je handmatig je lampen bedien via de Philips Hue app, maar ook besluiten om een apparaat je verlichting automatisch aan te laten doen (bijvoorbeeld knipperlicht wanneer je deurbel gaat).

Zet verlichting aan of uit, dim het, sluit het aan op een van de vele applicaties of schrijf zelfs je eigen app; met Hue kun je alle kanten op. Bovendien is Philips een merk wat echt luistert naar meningen en ideeën van klanten zodat de app steeds beter en intuïtiever doorontwikkeld wordt. Met een van de starterkits heb je een solide basis waarop je de rest van je smart home kunt bouwen.

Bij 50five vind je deze starterkits en alle andere producten uit mijn betoog tegen eerlijke prijzen. De Philips Hue Bridge, Philips Hue Tap (als je niet altijd afhankelijk wilt zijn van je smartphone om je verlichting te bedienen) en de drie dimbare lampen heb je voor nog geen 100 euro al in huis. Wil je meer? Dan is er meer. Kies voor uitbreidingen met schijnwerpers, spotlights, kleurlampen of White Ambience lampen.

Waar wacht je nog op? Meer gemak in je leven is binnen handbereik.