Wat is DAB+ Digitale Radio en wat zijn de voordelen?

Altijd kraakhelder geluid uit je radio met DAB+ digitale radio

16 november 2018

Meer zenders, betere kwaliteit, eenvoudig te bedienen en het is nog gratis ook! Dat zijn de vier grote voordelen van DAB+, de digitale radio via de ether. Het wordt gezien als de opvolger van de traditionele FM-radio die je thuis of onderweg in de auto ontvangt. Het verschilt per land wanneer dat is, maar veel landen zijn druk bezig met het ontwikkelen van landelijke dekking. Hoe werkt DAB+ en wat heb je nodig om het te kunnen ontvangen?

De kwaliteit van een cd

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen maakt. DAB+ is de verbeterde versie van deze digitale radio met nog meer voordelen voor luisteraars. Een DAB+ radio haalt in één keer alle beschikbare digitale kanalen uit de lucht waarna je vervolgens door de lijst met stations kunt bladeren. En het is radio in de best mogelijke geluidskwaliteit; het wordt vergeleken met de kwaliteit van een cd. Het ontbreken van ruis, getik en andere vervelende bijgeluiden is een verademing en dat verbetert de luisterervaring.

Alfabetische lijst

Het systeem werkt daarnaast heel eenvoudig, want je hoeft niet meer alle FM-radiofrequenties te onthouden. De DAB+-ontvanger scant het volledige netwerk en je kiest de gewenste zender aan de hand van een alfabetische lijst op het display van de ontvanger. Zo luister je altijd naar je favoriete radiostation in de beste geluidskwaliteit en dat is verder helemaal gratis. Je hebt dus geen abonnementskosten, je hoeft nergens in te loggen en het kost je geen data van je internetabonnement.

Geschikte ontvanger nodig

Australië, België, Duitsland, Gibraltar, Hongkong, Italië, Malta, Nederland, Tsjechië, en Zwitserland bieden inmiddels DAB+ aan, maar nog niet veel consumenten lopen warm voor deze digitale radio. De langzame introductie van DAB+ was namelijk een beetje een kip-ei-probleem. Er waren nog niet veel DAB+-ontvangers op de markt en ze werden als te duur bestempeld, het gebruik bij consumenten bleef daarom achter en daardoor bleef het aanbod van ontvangers ook beperkt, waardoor de kosten hoog bleven.

Week van de Digitale Radio

Het goede nieuws is wel dat deze ontvangers steeds goedkoper worden en dus meer mensen gebruik kunnen maken van de voordelen. Diverse campagnes worden nu in het leven geroepen om het gebruik van DAB+ aan te moedigen. In Nederland is de Week van de Digitale Radio al een aantal jaren een bekend fenomeen en in Vlaanderen startte op 12 november de week van de digitale radio. De grote Vlaamse radiostations besteden uitgebreid aandacht aan DAB+ en de voordelen ervan.

DAB+ wordt snel de standaard

De bedoeling is dat binnenkort DAB+ de standaard wordt en afscheid wordt genomen van FM-radio. België maakt vaart: in september 2018 moesten de landelijke radiostations digitaal uitzenden en rond 2022 wordt de omschakeling van FM naar DAB+ definitief gemaakt. Noorwegen is al volledig over op DAB+, Zwitserland gaat tussen 2020 en 2024 over en Nederland heeft, net als de meeste Europese landen, geen einddatum voor FM afgesproken.

DAB+ komt er dus zeker aan, maar nog niet iedere ontvanger is hier geschikt voor. Wij hebben gelukkig de oplossing: bij 50five vind je diverse betaalbare DAB+ radio’s. Bekijk ons assortiment en heb nooit meer last van ruis op de radio!

Bekijk hier onze DAB+-radio's:

 1. Imperial Dabman i200CD Stereo DAB+ en Internetradio (Zwart)
  Imperial Dabman i200CD Stereo DAB+ en Internetradio (Zwart)
  • CD-speler
  • Verbindt met Spotify
  • Internet, digitaal & analoog
  € 229,00
 2. Imperial Dabman i200 Stereo DAB+ en Internetradio (Zwart)
  Imperial Dabman i200 Stereo DAB+ en Internetradio (Zwart)
  • Weersverwachting
  • Verbindt met Spotify
  • Internet, digitaal & analoog
  € 149,00
 3. Imperial Dabman i150 DAB+ en Internetradio (Hout)
  Imperial Dabman i150 DAB+ en Internetradio (Hout)
  • Internet, digitale & analoge radio
  • Tijdweergave, alarm modus & slaaptimer
  • App of afstandsbediening
  € 133,00
 4. Imperial Dabman i450 DAB+ en Internetradio (Zwart)
  Uitverkocht
  Imperial Dabman i450 DAB+ en Internetradio (Zwart)
  • Internet, digitale & analoge radio
  • De perfecte keukenradio
  • Spotify compatibel
  € 209,00