De hoogtepunten van CES 2019 voor je smart home

Wat worden de techtrends in 2019?

7 januari 2019

Groter, beter en veel meer mogelijkheden. De grootste tech- en gadgetbeurs van de wereld gaat op 8 januari weer van start in Las Vegas. Dat betekent dat leveranciers alles uit de kast halen om de wereld te laten zien welke innovaties we allemaal in huis willen én moeten hebben. Wat voor slimme innovaties en toffe smart home producten kunnen we dit jaar tijdens CES 2019 verwachten?

Wat is CES?

CES staat voor Consumer Electronics Show en is een internationale beurs die jaarlijks wordt gehouden in Las Vegas. De eerste editie werd gehouden in 1967 en 52 jaar later is deze beurs toonaangevend als het gaat om de introductie van bijzondere en innovatieve tech-producten. Zo werden in het verleden de bezoekers verrast met de introductie van de videorecorder (1970), het Nintendo Entertainment System (NES, 1985), de DVD (1996) en oled-tv (2008). Vorig jaar werd door Google groots uitgepakt met Google Assistant, terwijl in 2017 Amazon de wereld kennis liet maken met Alexa.

Slimme innovaties

De beurs is een perfect moment voor leveranciers om hun producten te introduceren, omdat er veel media-aandacht voor is. Om toch nog wat aandacht te kunnen scoren tussen de andere introducties, laten veel leveranciers in de aanloop naar de beurs al wat nieuws lekken. Zo zagen we al een kledingopvouwrobot (Foldimate), een slimme biertapper (LG HomeBrew) en een rugzak om je smartphone draadloos op te laden (Targus Mobile ViP+ Backpack) voorbij komen.

Dit zijn de belangrijkste berichten in het nieuws tot nu toe, met de meest actuele berichten bovenaan:

Kleurende peertjes van Lifx

Lampen die meerdere kleuren tegelijk kunnen tonen. Dat is de kracht van de nieuwe kleurende ledverlichting van Lifx. Deze ‘candelabra bulbs’ komen in het derde kwartaal van 2019 op de markt. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld een flikkerende kaars simuleren. Volgens de berichten heeft iedere lamp dertig zones die afzonderlijk kunnen kleuren. Je verandert de kleuren van de lampen door in de app met je vinger over een canvas te bewegen Lifx kondigt ook aan dat de Tile, de vierkante ledpanelen, aanraakgevoelig worden en dus reageren op aanraking. Die technologie zat al in de bestaande panelen, maar de functie wordt door een software update in februari beschikbaar gemaakt.

Siri krijgt groene vingers door Gardena

Houd je tuin bij door te praten met Siri of vanuit de Apple Home app. Het Gardena Smart System krijgt namelijk HomeKit-ondersteuning en dat opent de tuindeuren om vanaf de bank je tuinwerkzaamheden uit te voeren. Onder het Gardena Smart System vallen robotmaaiers, Smart Water Control, Smart Irrigation Control, Smart Sensor en Smart Power. Hiermee maai je het gras, regel je de besproeiing, bestuur je de irrigatiezones, beheer je het waterverbruik en kun je de vochtigheid van de grond meten.

Een nieuwe videodeurbel van Ezviz met microSD-kaart

De nieuwe DB1 Video Doorbell van Ezviz geeft je de keuze voor het opslaan van de beelden. Je kunt een microSD-kaart tot 128GB in de deurbel plaatsen of je kunt gebruik maken van de optionele cloudopslag. Volgens Ezviz werkt deze videodeurbel ook met Amazon Alexa en Google Assistant. Ezviz introduceerde op CES 2019 ook een buitencamera op batterijen, de C3A, met een resolutie van 1080p, een bewegingssensor, tweewegcommunicatie en een basisstation, de W2D, met een sirene van 100 decibel.

Zeshoekige panelen van Nanoleaf

Nanoleaf breidt het assortiment van lichtpanelen uit met een zeshoekige vorm. Er is verder nog weinig bekend over deze panelen, maar volgens de nieuwsberichten werken ze hetzelfde als de eerder aangekondigde vierkante lichtpanelen. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld ook op stemcommando’s werken met Alexa, Siri en Google Assistant. De aangepaste vorm is dus vooral een verbetering vanuit esthetisch oogpunt: ze zien er mooier uit.

Een betere combinatie tussen slimme en 'domme' producten met Fibaro

De Smart Implant, Home Center, Walli en de Rainbow Controller zijn vier nieuwe producten van Fibaro die een betere link leggen tussen domme en slimme producten. De Smart Implant laat je producten zonder internetverbinding integreren in je smart home. Het maakt domme producten slim en zijn vervolgens te bedienen met een app. De nieuwe app voor het smarthomesysteem van Fibaro heet Home Center. Fibaro Walli is de verzamelnaam voor de slimme stopcontacten en schakelaars. De Rainbow Controller is een module voor gekleurde ledverlichting en is gericht op Apple-gebruikers. Met deze module kunnen gebruikers het licht bedienen.

De Google Assistant wordt een tolk en kan nog veel meer

De slimme display speaker van Google vertaalt automatisch en direct wat je zegt in een andere taal. Volgens Google spreekt de Assistent 27 talen. Ook komt er binnenkort een functie die automatisch een punt of komma na je uitgesproken zin zet, zodat je dat niet hoeft te benoemen wanneer je een bericht dicteert aan de Assistant. Google laat daarnaast weten dat Google Assistant ook wordt ingebouwd in Google Maps en dat betekent dat ook alle iPhones kunnen worden uitgerust met deze slimme assistent. Met Google Assistant Connect wordt het voor derde partijen eenvoudiger om de Google Assistant in hun eigen apparaten in te bouwen, zoals een aangekondigde slimme wekker van Lenovo.

Bedien je Sonos met je stem via Google Assistant

De slimme speakers van Sonos krijgen dit jaar de Google Assistant, naast Amazon Alexa, door een software-update. De geruchten gingen al langer, maar nu wordt dit nieuws bevestigd door Google. Hiermee kunnen eigenaars van de Sonos One en Sonos Beam hun favoriete muziek beheren met de Assistant. Google liet ook weten dat de andere Sonos-modellen een update zullen krijgen.

Complete beveiliging met Arlo

Arlo komt in 2019 met een compleet beveiligingssysteem at bestaat uit een sensor, een sirene een afstandsbediening en een hub. De bestaande camera’s van Arlo kunnen worden gekoppeld aan deze set. Arlo introduceert ook het label ‘Works with Arlo’ voor camera’s en andere producten van andere producenten, zodat consumenten weten of ze die kunnen gebruiken binnen het beveiligingssysteem van Arlo. Dit werkt op Z-wave en Zigbee.

Nieuwe buitenlampen en sensoren voor Philips Hue inclusief betere slaap

Het assortiment van Philips Hue wordt aangevuld met nieuwe buitenlampen en een bewegingssensor. De sensor meet beweging tot 12 meter en zorgt ervoor dat je buitenlampen aanspringen bij beweging. Het apparaat werkt op een accu en kan zichzelf tijdelijk uitschakelen bij daglicht. De nieuwe buitenlampen komen in witte en gekleurde varianten. Hue gebruikt binnenkort ook enkele handige functies van de Google Assistant voor je binnenverlichting. De lampen gaan bijvoorbeeld langzaam aan voordat je wekker gaat en gaan ’s avonds weer langzaam uit als je dat vraagt aan de Google Assistant. Hiermee laten Philip Hue en Google je beter in slaap vallen en laten ze je fijner wakker worden.

Vind je spullen overal met Tile

Nooit meer je spullen kwijt. Tile, bekend van de trackers, gaat samenwerken met fabrikanten van Bluetooth Low Energy-chips, zoals Qualcomm. Hierdoor wordt de zoekfunctie van Tile in de apparaten met die chips ingebouwd. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld je oordopjes snel terug te vinden.

Nieuwe camera’s en beveiliging van Arlo met HomeKit

Arlo, het cameramerk van Netgear, brengt nieuwe camera’s op de markt met HomeKit-ondersteuning. De bestaande Arlo Pro 2 camera’s krijgen ook HomeKit-ondersteuning. Hiermee kun je bijvoorbeeld de beelden bekijken via de Woning-app op je Apple-apparaat. Het zorgt er ook voor dat je meerdere slimme apparaten via HomeKit aan elkaar kunt koppelen: de muziek en lampen gaan automatisch aan als er beweging is. Het aangekondigde beveiligingssysteem bestaat uit een sirene, sensor en afstandsbediening.

TP-Link maakt stap naar wifi6-standaard

De Deco X10 is het nieuwe mesh-systeem van TP-Link en komt in het derde kwartaal van 2019 op de markt. Dit systeem werkt op de wifi6-standaard, de nieuwste standaard voor een snel en betrouwbaar wifi-signaal. TP-Link brengt ook de RE300 op de markt, een mesh-product dat vooral werkt als extender om mesh mogelijk te maken bij bestaande routers van TP-Link.

Sensor analyseert de kamer voor je Honeywell Home T9 en T10 Pro thermostaten

De nieuwe Home T9 en T10 Pro slimme thermostaten van Honeywell krijgen een externe sensor om de temperatuur, luchtvochtigheid en beweging te analyseren. Deze sensor werkt alleen met de nieuwste thermostaten en kan niet worden gekoppeld aan andere thermostaten van Honeywell. Sensoren krijgen dus een belangrijke rol bij de verwarmingsystemen van Honeywell, zodat je meer inzicht krijgt, Ook waarschuwt het systeem als het bijvoorbeeld te warm is in een bepaalde ruimte. Beide thermostaten ondersteunen Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT en SmartThings. Dat betekent bijvoorbeeld dat je met je stem kunt vragen om de temperatuur te verhogen of te verlagen. 

Je favoriete kunst op de muur met Netgear Meural

Raak je snel uitgekeken op de kunst aan de muur? Dan is de Meural Smart Canvas van Netgear iets voor jou. Dit is een uit de kluiten gewassen digitale display van 1080p met een wifi-verbinding. Je sluit een jaarlijks abonnement af en je krijgt toegang tot meer dan 30.0000 afbeeldingen van kunstenaars over de hele wereld.

Kijk wie er klopt met de nieuwe Door View Cam van Ring

De nieuwste videodeurbel van Ring plaats je over het kijkgat in je deur. De videodeurbel komt aan de buitenkant en heeft een knop om aan te bellen, terwijl de batterij aan de binnenkant van de deur hangt. Deze deurbel heeft ook een sensor en voelt wanneer mensen aankloppen. De beelden van de videodeurbel zijn via de app te bekijken en te beantwoorden. Ring gaat nog een stapje verder in de beveiliging van je huis en komt met Smart Lighting, een serie aan slimme buitenverlichting met bewegingssensor. De lampen werken samen met de beveiligingcamera’s van Ring en gaan dus aan als er beweging wordt gedetecteerd.

Netgear brengt je snel internet thuis en onderweg

Een draagbare 5G-modem zodat je altijd snel internet hebt, waar je ook bent. Dat is wat de Nighthawk Mobile Hotspot van Netgear je belooft. Netgear denkt ook aan internet bij je thuis, want het bedrijf introduceert de Orbi Whole Home Wi-Fi. Dit is de combinatie van een modem met een router en vervangt de kabelmodem die je van je internetprovider krijgt en is een update naar de nieuwe wifi6-standaard. 

De Google Assistant luistert mee op 1 miljard apparaten 

Android-telefoons, iPhones, televisies, smartwatches, slimme speaker en slimme displays. De Google Assistant is deze maand op 1 miljard apparaten beschikbaar, zo stelt Google in een aankondiging voor CES 2019. En dat aantal bleef in mei 2018 nog steken op 500 miljoen apparaten. Google laat weten dat de Assistant nu in dertig talen beschikbaar is in tachtig landen. Hoe meer beschikbaar, hoe meer de slimme assistent wordt gebruikt, zo lijkt het. Volgens Google is het gebruik in de afgelopen twaalf maanden verviervoudigd. Deze indrukwekkede aankondiging wordt gedaan voor het evenement, we zijn natuurlijk benieuwd waar Google mee komt tijdens CES. 

De slimme videodeurbel van Netatmo met Apple HomeKit

In 2018 zagen we de introductie van de slimme videodeurbel en die werd in korte tijd enorm populair. In 2019 zijn er meer fabrikanten die op de markt komen met een eigen videodeurbel. Netatmo, bekend van de thermostaten en camera’s, introduceert op CES 2019 een eigen videodeurbel met Apple HomeKit-ondersteuning. De deurbel start een videogesprek als er iemand aanbelt, je kunt de camera gebruiken as beveiligingscamera en de beelden worden opgeslagen op een interne microSD-kaart. Dat betekent dat je geen abonnement nodig hebt. Deze deurbel met camera is de eerste in zijn soort die samenwerkt met Apple en dat betekent dat je met Siri kunt praten om te kijken wie er voor je deur staat en dat je deze camera kunt koppelen aan andere apparaten die werken met Apple HomeKit. Volgens Netatmo ligt deze deurbel in de tweede helft van 2019 in de winkels (en bij 50five natuurlijk).

De televisies van Samsung stellen zich open voor Google, Apple en Amazon

De smart-tv’s van Samsung uit 2018 en 2019 krijgen een update, zodat ze films en series uit iTunes van Apple kunnen laten zien. Apple wil er zo voor zorgen dat de eigen streamingdienst op meer apparaten kunnen draaien. Volgens Samsung zorgt de update ook voor ondersteuning van AirPlay 2. De televisies krijgen later dit jaar ook een update voor Amazon Alexa en Google Assistant, zodat deze televisies kunnen reageren op stemcommando’s die je aan je slimme speaker geeft. Dit was voorheen alleen maar mogelijk met Bixby, de eigen slimme assistent van Samsung, maar nu maakt Samsung een inhaalslag met de andere assistenten.

Amazon Alexa op meer dan 100 miljoen apparaten

Alexa, de slimme assistent van Amazon, werd twee jaar geleden geïntroduceerd op CES en inmiddels zijn er wereldwijd 100 miljoen apparaten waar deze assistent op draait. Dit zijn niet alleen producten van Amazon zelf, want veel fabrikanten rusten hun producten uit met deze slimme assistent. Er zijn 150 producten met Amazon Alexa ingebouwd, er zijn meer dan 28.000 smarthome-apparaten van meer dan 4500 producenten die werken met Alexa en er zijn inmiddels meer dan 70.000 skills (geprogrammeerde commando’s) voor Alexa.

Dit weten we tot nu toe. We houden de ontwikkelingen in de gaten en melden interessant nieuws over smart home apparaten als het naar buiten wordt gebracht.