Brandveiligheid

Brandveiligheid

Door met smart home technologie je apparatuur automatisch uit te schakelen wordt niet alleen sluimerverbruik voorkomen, maar zorg je ook voor brandpreventie. Veel branden ontstaan door kortsluiting in elektronische apparaten. Door gebruik van bijvoorbeeld slimme stekkers, kun je je apparatuur helemaal uit laten zetten als je niet in de buurt bent en verklein je zonder moeite de kans op brand.

Meer over beveiliging en veiligheid

Brandpreventietips

Meer dan 6000 keer per jaar rukt de brandweer in Nederland uit voor een woningbrand. De meeste branden beginnen in de keuken, maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten en open vuur. Slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten is ook één van de grootste oorzaken van een woningbrand.

Al heb je genoeg hulpmiddelen in huis om een brand te bestrijden, voorkomen is altijd beter dan genezen. 50five geeft je een paar tips:

· Maak het filter van je afzuigkap regelmatig schoon, vetresten kunnen vlam vatten;
· Zorg ervoor dat er geen snoeren onder een vloerkleed liggen;
· Verbind zo min mogelijk stekkerdozen en verlengkabels aan elkaar;
· Maak het stoffilter van je wasdroger regelmatig schoon;
· Laat kaarsen niet onbewaakt branden en zet ze ook niet in de buurt van gordijnen;
· Zet kaarsen niet in een brandbare kaarsenstandaard;
· Laat een strijkijzer niet onbewaakt achter;
· Leeg en leg een asbak niet zomaar in de vuilnisbak;
· Laat je schoorsteen regelmatig controleren en eventueel schoonmaken;
· Hallogeenlampen en spots kunnen warm worden. Slimme lampen zijn per definitie veiliger;
· Zorg ervoor dat kinderen niet in contact kunnen komen met lucifers en aanstekers.

Slimme rookmelders

Wist je dat je tijdens je slaap niks ruikt? Schaf een rookmelder aan! Rookmelders heb je in verschillende vormen. De meest gebruikte rookmelder is de optische rookmelder die rook waarneemt. Heb je meerdere rookmelders in huis, zorg er dan voor dat ze aan elkaar gekoppeld zijn. Wanneer er dan één rookmelder af gaat, dan gaat de rest ook af. Of koppel ze aan andere slimme producten, zoals slimme verlichting.

Bekijk slimme rookmelders

Slimme koolmonoxidemelder

Per jaar overlijden er tientallen mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat onzichtbaar, geurloos en smaakloos is. Voorkom vergiftiging en schaf een (slimme) koolmonoxidemelder aan. Deze kun je het beste tegen de muur plaatsen in ruimtes waar verbranding plaats vindt.

Bekijk slimme CO-melders

Smart home producten voor brandveiligheid

 1. Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder (batterij)
  Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder (batterij)
  • Controleert en test zelf
  • Nachtwacht en Lichtpad
  • Werkt op batterijen
  Speciale prijs  119,95
  Adviesprijs Normale prijs  124,95 -€ 5,00 Je bespaart 4%
 2. FIBARO Smoke Sensor
  FIBARO Smoke Sensor
  • LED- en geluidsindicatoren
  • Instelbare gevoeligheid
  • Temperatuursensor
   64,95
 3. Draadloze Honeywell Evohome-koolmonoxide (CO) detector
  Draadloze Honeywell Evohome-koolmonoxide (CO) detector
  • Lichtgevende indicatoren
  • Verschillende meldingen
  • Intern geheugen
   159,90
 4. Somfy IO rookmelder
  Somfy IO rookmelder
  • Autonoom of met TaHoma
  • Geïntegreerde sirene
  • Onderling te verbinden
   79,99

 

6 feiten op een rij

1 Bij brand heb je 3 minuten de tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.
Een brandmeldinstallatie is essentieel: het kan een brand in een vroeg stadium signaleren en lokaliseren waardoor snel kan worden ingegrepen. Een slimme rookmelder heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele rookmelder.

2 De brandweer is gemiddeld na ongeveer 8 minuten ter plaatse.
Hoe eerder de brand wordt gemeld, hoe groter de kans is dat de brandschade beperkt blijft. Met een slimme rookmelder in huis word je altijd snel gewaarschuwd. Niet alleen via de rookmelder zelf, maar ook via de app op je smartphone of tablet.

3 De meeste slachtoffers worden bij brand 's nachts niet wakker van de rookontwikkeling.
Juist daarom is het belangrijk om een slimme rookmelder in je huis op te hangen. De Nest Protect is zo’n slimme rookmelder. Bij gevaar vertelt de Nest Protect wat er aan de hand is en stuurt een melding naar het hele gezin. Het alarmeert niet alleen maar vertelt je ook wat te doen bij alarm. Daarnaast geeft de app feedback en tips over brandveiligheid.

4 De brandweer rukt gemiddeld 6000 keer per jaar voor een woningbrand.
Dat is omgerekend meer dan 115 keer per week. Gemiddeld overlijdt 1 persoon per week aan een woningbrand en belandden meer dan 15 personen per week in het ziekenhuis. Uit een test van de brandweer komt naar voren dat het sluiten van de binnendeuren de vluchttijd enorm kan verhogen en levens kan redden. Vaak wordt gedacht dat de brand zelf het meest zorgt voor slachtoffers, maar het zijn juist de vrijgekomen giftige stoffen die het gevaarlijkst zijn.

5 De meeste branden ontstaan in de keuken.
Bijna de helft van alle branden ontstaat in de keuken. Dit is ook niet geheel onlogisch omdat mensen daar het meeste met vuur bezig zijn. Vlam in de pan is oorzaak 1: een pannetje op het vuur dat vergeten wordt (is ons dat niet alleen eens gebeurd?), of een pan die oververhit raakt. Vooral voor het vergeten pannetje, is het handig om een slimme rookmelder op te hangen in de keuken. En nee, deze gaat echt niet continue piepen als je aan het koken bent. Een slimme rookmelder kan bijvoorbeeld verschillende soorten vuur herkennen, het niveau van gevaar inschatten en stoom onderscheiden van rook.

6 Koolmonoxide, ook wel bekend als CO, staat bekend als sluipmoordenaar.
Het is niet te zien of te ruiken maar koolmonoxide is erg giftig. Het is belangrijk dat je bij lekkages direct gewaarschuwd wordt. Ieder jaar belandden er zo’n 150 mensen met koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis en 11 mensen overlijden er per jaar aan. Reden genoeg dus om te zorgen voor een slimme koolmonoxidemelder in je huis. Sommige slimme rookmelders detecteren naast rook ook koolmonoxide. De betrouwbare koolmonoxidesensor in de Nest Protect gaat tot wel 10 jaar mee.