Zo laat je je slimme lampen inspelen op zonsopkomst en ondergang

Laatste aanpassing: 6 maanden geleden

Het wordt als een van de grootste voordelen van slimme verlichting beschouwd.

Hoe zet je jouw lichten aan als de zon ondergaat? Dat is een van de vragen die je hardop stelt als je je slimme lampen in wilt laten spelen op de zonsondergang en de zonsopgang. Want het wordt toch wel als een van de grote voordelen beschouwd, het feit dat je ’s ochtends je bed niet uit hoeft om de lampen aan te doen.

Je bespaart zo ook nog eens energie

Je kunt natuurlijk met een tijdschakelaar werken en zo zorgen dat de verlichting bijvoorbeeld om 18.00 uur aan gaat. Het kan echter nog gemakkelijker. Omdat het in de winter nou eenmaal veel eerder donker wordt dan in de zomer, is het beter dat de lichten dan wat eerder aangaan, terwijl ze in de zomer juist wat later aan hoeven. Bovendien kun je zo energie besparen, omdat de lampen niet onnodig staan te branden.

Verlichting van Philips Hue schakelt zo automatisch in bij zonsondergang

Met slimme verlichting kun je dit instellen. Gewoon via ‘instellingen’ van je smart home. Stel je hebt verlichting van Philips Hue. Ook die kun je via de app instellen zodat ze bij zonsondergang vanzelf aan gaan. Hoe? Je opent de app van Philips Hue en kiest voor ‘routines’. Vervolgens kies je voor ‘andere routines’. Daarna klik je op ‘aangepaste routine maken’ waarna je een routine kunt toevoegen. Je selecteert nu de optie ‘bij zonsondergang’. Standaard wordt een nieuwe routine ‘routine 1’ genoemd, maar die naam pas je gemakkelijk zelf aan. Je kiest daarnaast ook op welke dagen van de week de door jou ingestelde routine zijn werk moet doen.

Meteen verlichting of heb je liever geleidelijke verlichting?

Bij de optie ‘transitie’ kun je vervolgens aangeven of je de verlichting meteen aan wilt zetten of dat je liever hebt dat de verlichting heel geleidelijk aan zal gaan bij zonsondergang. Vervolgens kun je via de optie ‘waar’ een bepaalde ruimte selecteren en selecteer je het huis of de ruimtes waarop deze routine toegepast moet worden. Je kunt daarna bovenaan op het pijltje terug klikken als je klaar bent.

Bepaal de ruimte, het moment en de kleur van de verlichting

Heb je een bepaalde ruimte toegevoegd, dan kun ook nog aangeven welke kleur of scene je voor die ruimte kiest. Je kunt vervolgens aangeven via ‘kamer(s) uitschakelen om’ aangeven of je bepaalde verlichting in bepaalde ruimtes op een bepaald moment uit wilt schakelen. De verschillende instellingen wat betreft de routines activeer je steeds door op de schakelaars te klikken.

De ene dag is de andere niet, de tijd van zonsondergang verschilt dus ook per dag

Ook als je Fibaro smart home hebt, kun je een scene maken dat het licht aangaat en uitgaat bij zonsopkomst en zonsondergang. Dit kun je ook prima doen voor de buitenlamp, die ook automatisch aangaat als het buiten donker wordt. Dat moment – wanneer het donker wordt dus – verschilt van dag tot dag. Bovendien mag het licht soms ook nog best een bepaalde periode blijven branden als het donker is geworden. Als je bij Fibaro instelt dat een scène moet beginnen bij zonsopgang en je kiest voor de optie 1800 seconden in het vakje naast zonsopgang, dan blijft de lamp na zonsopgang nog gewoon een half uurtje aan.

Als het bedienen van de wandschakelaar lastig is

Ook KlikAanKlikUit biedt je de mogelijkheid om de verlichting te automatiseren. Behalve voor zonsopkomst en zonsondergang is dit gewoon handig. Stel je maar eens voor dat je met tassen vol boodschappen voor je deur staat en je niet meer in staat bent om een gewone wandschakelaar te bedienen.

Speciale timer voor zonsondergang en zonsopkomst

De automatisering van je verlichting biedt gewoon meer comfort en neemt die eeuwige twijfel weg of je al dan niet de verlichting wel hebt uitgezet. KlikAanKlikUit biedt verschillende opties om verlichting automatisch in te schakelen. Zo kun je gaan werken met beweging en kun je met het ICS-2000 control station ook timers instellen. KlikAanKlikUit maakt het je dus eveneens mogelijk om jouw lampen automatisch in of uit te schakelen als de zon opkomt of als de koperen ploert juist ondergaat. Je combineert dan de ASBST schemersensor met een ontvanger naar keuze en bedient de lampen geheel automatisch, of je kiest bij KlikAanKlikUit voor het instellen van een speciale zonsopgang/ondergang timer met het ICS-2000 control station.

Stel Hue in met behulp van IFTTT

Ook met IFTTT schakel je automatisch de HUE-verlichting in bij zonsondergang. Open in dat geval de IFTTT applicatie op je iPhone, iPad of iPod Touch en tik op het kommetje. Vervolgens kies je het tandwiel om de instellingen te openen. Je gaat naar ‘channels’ en zoekt Philips Hue. Daarna klik je op ‘activate’. Je koppelt Hue nu aan IFTTT door daarna gewoon de procedure te volgen die aangegeven wordt.

Kies je voor alle verlichting of voor slechts een lamp?

Je kunt nu ook kiezen welke specifieke verlichting je in wilt schakelen wanneer de zon onder gaat. Je kunt kiezen voor alle verlichting, maar ook voor slechts een bijzondere lamp. Overigens zijn de lampen van Philips Hue niet te groeperen. Heb je de procedure doorlopen, dan schakelt de verlichting dus voortaan in als de zon onder gaat. Online en met behulp van je app kun je het ook weer – tijdelijk – uitschakelen. Hiermee laat IFTTT zien dat het helemaal niet moeilijk is om er mee te werken, iets dat nog wel eens verondersteld wordt.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

5 dagen geleden
1 maand geleden door Jeroen
1 maand geleden door Joost
2 maanden geleden door Joost