Hoe ziet de wetgeving voor elektrische steps eruit?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Aan deze regels moeten gebruikers van elektrische steps zich houden

Elektrische steps kunnen zomaar een standaard onderdeel van het straatbeeld te worden. Het zijn handige elektrische vervoersmiddelen die je snel en op een groene manier naar je bestemming brengen. Helaas zijn er nogal wat onduidelijkheden over de regelgeving. Mede daardoor wordt er af en toe kritiek geuit op het gebruik van e-steps.

Volgens sommige mensen zijn steprijders de enige weggebruikers die zich niet aan de regels hoeven te houden. Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Toch wordt het de hoogste tijd dat de Nederlandse overheid met een heldere wetgeving komt. In dit artikel kun je in ieder geval alvast de huidige regels inzien.

De weg naar een heldere elektrische step wetgeving

Veiligheid gaat boven alles in het verkeer. Daarom zijn er heldere regels opgesteld. De elektrische step is nog relatief nieuw. Voor veel mensen zijn de regels daarom niet helemaal duidelijk. Dat komt deels omdat de Nederlandse overheid nog geen specifieke regels voor steps heeft opgesteld. Toch is het voor een groot deel duidelijk wat wel en niet mag met een elektrische step.

Met je e-step de openbare weg op

Een elektrische step is een gemotoriseerd voertuig, net als een elektrische auto. In Nederland mogen alleen gemotoriseerde voertuigen die goedgekeurd zijn door de RDW de openbare weg op. Voor elektrische steps zijn de keuringen nog iets minder goed georganiseerd. Hierdoor worden er ook veel steps verkocht die niet gekeurd zijn. Dat komt mede doordat de elektrische step gezien wordt als een een apparaat dat je voor je plezier gebruikt. Met de modellen zonder een keurmerk van de RDW mag je officieel de weg niet op. Je kan de step dan alleen voor recreatieve doeleinden op eigen terrein gebruiken. Je kunt eenvoudig controleren of een e-step deze status heeft op de website van het RDW.

Een e-step moet aan dezelfde eisen voldoen als een snorfiets

Veel mensen denken dat een elektrische step aan dezelfde regels moet voldoen als een snorfiets. Dat klopt, mits de elektrische step is aangemerkt als een bijzondere bromfiets. De Segway regels zijn dus gelijk aan de elektrische step regels. De status van bijzondere bromfiets kan een step alleen krijgen na keuring van de RDW. Pas dan mag je de openbare weg op.

man op elektrische step

Aan deze regels moet je je houden

Om op een snorfiets te mogen rijden heb je geen helm of rijbewijs nodig. Hetzelfde geldt dus voor een elektrische step. Je zult ook op het fietspad moeten rijden als dat mogelijk is. Wanneer er geen fietspad aanwezig is, dan zul je zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg moeten rijden. Het is belangrijk dat je jouw elektrische step verzekert als je deel wilt nemen aan het verkeer. In Nederland moet elk gemotoriseerd voertuig namelijk minimaal WA-verzekerd zijn.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om op een elektrische step te mogen rijden

De minimale leeftijd om op een elektrische step te mogen rijden is 16 jaar. Je hoeft geen bromfietscertificaat of een rijbewijs te hebben om deel te mogen nemen aan het verkeer. De elektrische step regels zijn voor een groot deel af te leiden uit de regels voor snorfietsen. 

De maximumsnelheid van een elektrische step

Er is veel onduidelijkheid over hoe hard je met een elektrische step mag rijden. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur. Dat geldt dus ook voor een elektrische step. Als een gemotoriseerd voertuig hogere snelheden kan behalen, dan is de rijder verplicht om een helm te dragen. 

Overige regels om legaal de weg op te gaan

Een elektrische step is een veilig voertuig, zo lang je je maar aan de regels houdt. Je moet bijvoorbeeld altijd verlichting op de step installeren. Zowel een voor- als een achterlicht is verplicht. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je in het donker de weg op gaat of wanneer het zicht slecht is door bijvoorbeeld hevige mist. De lampjes kunnen permanent op de fiets bevestigd zitten, maar losse lampjes mogen ook. Daarnaast moeten er reflectoren gemonteerd zijn.

Een leensysteem voor de elektrische step

In de landen om ons heen, zoals België, Frankrijk en Duitsland, zijn de elektrische steps al wat meer ingeburgerd. Daar is onder andere het huursysteem populair. Via een applicatie kun je beschikbare steps in de buurt vinden. Met een pincode kun je deze vervolgens ontgrendelen. Jezelf op deze manier vervoeren is erg goedkoop. Bij de meeste applicaties betaal je per rit. Je zit dus nergens aan vast. Bovendien kun je de step gewoon op je bestemming achterlaten, zolang je hem maar op een verantwoordelijke plek neerzet. Ook in Nederland zijn dit soort initiatieven inmiddels in volle gang. Vooral in grote steden zal dit zomaar aan kunnen slaan. Omdat we in Nederland veel fietsen, loopt het tot nu toe allemaal iets minder snel dan in andere Europese landen. In de grote steden kan dat snel veranderen. Wellicht zijn er binnenkort elektrische steps in Amsterdam en elektrische steps in Rotterdam via een applicatie te huren.

De belangrijkste regels voor elektrische steprijders

Het is belangrijk dat je step is gekeurd door het RDW en dat je verzekerd de weg op gaat. Verder moet je op het fietspad rijden als dat nodig is. De maximumsnelheid voor een elektrische step is 25 kilometer per uur. Je hoeft geen helm te dragen en een kenteken is ook niet nodig. Als je je aan deze regels houdt, dan is de elektrische step een comfortabel en veilig voertuig.

Ontdek hier ons aanbod elektrische steps.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost