Welk alarmsysteem startpakket kies jij?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

In dit artikel zetten we drie alarmsysteem startpakketten op een rij.

Als je jezelf en je gezin optimaal wilt beschermen tegen invloeden van buitenaf, waaronder inbraak, dan schaf je natuurlijk een alarmsysteem aan. De alarmsystemen zijn tegenwoordig zo geavanceerd, dat je haast zou denken dat het afgelopen is met de inbraken in ons land, of dat althans het einde in zicht is.

 

Binnen de markt van slimme alarmsystemen zijn Gigaset, Somfy en Fibaro belangrijke spelers. Alle drie bieden ze alarmsystemen van ongeveer dezelfde prijsklassen aan, maar wat maakt ze verschillend van elkaar?

 

In dit artikel worden de volgende alarmsysteem startpakketten vergeleken:

Gigaset Smart Home Alarmsysteem L - Het enige startpakket met beveiligingscamera

De smart home alarmsysteem van Gigaset is een razend populair startpakket. De reden dat veel mensen voor deze set kiezen is namelijk doordat hij enorm compleet is. Zo bestaat deze starterset uit 3 deursensoren, 1 bewegingssensor, HD beveiligingscamera, sirene en een basisstation. Doordat deze set al redelijk wat onderdelen bevat is deze zeer geschikt voor grotere woningen. Daarbij kan de set worden uitgebreid tot maximaal 48 sensoren.

 

In tegenstelling tot de andere twee sets die worden vergeleken in dit artikel heeft deze set een HD beveiligingscamera. Deze draadloze camera is bedoeld voor gebruik binnenshuis en werkt zelfs in het donker. De camera beschikt over bewegingsdetectie zodat je een meldingen zal ontvangen wanneer er beweging door de camera geregistreerd wordt. Niet alleen de camera is overigens draadloos, dit geldt ook voor de sensoren.

 

Niet alleen is het alarmsysteem van Gigaset compleet, maar ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Zo wordt het systeem geleverd met de Gigaset elements applicatie voor je smartphone of tablet. Via deze app kan je alles instellen en monitoren. Hierbij kun je denken aan het bekijken van de (live) indoor camerabeelden tot het instellen van ‘regels’ voor de sensoren en andere smart home producten. Ook zul je push-notificaties krijgen wanneer de sensoren iets detecteren en je bent niet thuis. Erg handig!

 

Een ander groot voordeel van dit startpakket is dat de sensoren rekening kunnen houden met huisdieren. Hoe werkt dit nou? De sensoren detecteren kleine huisdieren (tot 25 kg) en zullen deze negeren. Huisdierbezitters zullen begrijpen hoe fijn dit is. Er is namelijk niets vervelender dan dat wanneer je onnodig wordt gewekt door de sirene en het uiteindelijk de schuld van je kat blijkt te zijn!

 

Het Gigaset alarmsysteem maakt gebruik van wifi, dit zou voor sommige mensen een nadeel kunnen zijn. Het vereist namelijk een stabiele wifi verbinding om het systeem op zijn best te laten werken. Is dit niet het geval, dan zou dit kleine problemen op kunnen leveren.

Somfy Protect Home Alarm – Het alarmsysteem met gepatenteerde technologie

Een andere gerespecteerde partij binnen de markt van slimme alarmsystemen is Somfy. Met een aardig compleet startpakket hoef je bij Somfy niet meer bang te zijn voor inbraak. Zo bevat dit pakket 1 bewegingsdetector, 1 sirene, 1 bridge voor de WiFi verbinding en 2 badges om het systeem te deactiveren en 3 IntelliTAG sensoren voor ramen en deuren die pogingen tot inbraak herkennen. De intelliTAG sensoren bevatten een gepatenteerde technologie waarmee trillingen bij de ramen en deuren worden geanalyseerd. Wanneer het systeem merkt dat er iets loos is, zal de sirene afgaan om te waarschuwen. Ook deze set is uit te breiden met veel sensoren.

 

In tegenstelling tot de andere twee merken, is het systeem van Somfy compitabel met Amazon Alexa en Google Assistent. Helaas niet met Siri voor de Apple-gebruikers. Dit heeft voor de smart home verzamelaars uiteraard vele voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld het alarmsysteem activeren met een spraakcommando.

 

Het monteren van de Somfy Protect Home is ook kinderspel. Zo is het volledige systeem draadloos, waardoor je geen kabels hoeft weg te werken of gaten te boren. Wanneer alles is gemonteerd kun je aan de slag met de applicatie.

 

Net als het bij alarmsysteem van Gigaset kunnen de sensoren van Somfy huisdieren van minder dan 25 kg detecteren. Somfy gaat echter nog een stap verder. Met de ‘Kids’ modus geactiveerd, kunnen de intelliTAG sensoren detecteren wanneer je kinderen thuiskomen van bijvoorbeeld school. Met de twee badges kun je het systeem op afstand, indien nodig, deactiveren.

 

Doordat ook dit systeem werkt via wifi is er een kans op storingen, dit hangt natuurlijk ook af van je wifi verbinding. Daarbij mist de beveiligingscamera ook in het startpakket, vergeleken met die van Gigaset.Uiteraard kun je deze er wel los bijkopen.

Fibaro Starterkit – Het meest complete startpakket

Ook met Fibaro word je een huis een stuk veiliger. Zeker als je kiest voor de Starter Kit, een pakket dat bestaat uit de meest gebruikte sensoren en waarvoor je de Home Center Lite gebruikt ter aansturing. Van alle aanbieders zijn de mogelijkheden die Fibaro biedt verreweg het grootst. Met de Starter Kit van Fibaro ben je in staat om lekkages en overstromingen te voorkomen, omdat er gebruik gemaakt wordt van de Flood Sensor, onder meer bij je wasmachine. Een Smoke Sensor beschermt je tegen brand en er kan ook gedetecteerd worden of er sprake is van temperatuurwisseling. Met de Motion Sensor detecteer je vreemde bewegingen en met de deur- en raamsensoren zorg je dat geen dief meer via deze wegen binnenkomt. Je kunt met Fibaro en de Smart Plug overal je apparaten in- en uitschakelen via je smartphone. Hoewel de alarmset van Fibaro erg uitgebreid is, ontbreekt ook bij deze set een beveiligingscamera. Echter valt dit ook op te lossen door deze er los bij te kopen.

 

Je moet eerst wel je Home Center Lite programmeren op je computer, iPad of smartphone. Nadat je de ethernet kabel hebt aangesloten kun je beginnen met programmeren. Middels een duidelijke handleiding en video’s wordt je stap voor stap door het installatieproces geholpen. Heb je dat gedaan, dan zul je merken dat Fibaro ongekend veel mogelijkheden biedt. Kies je voor de Starter Kit dan krijg je Home Center Lite met stroom en ethernet kabels, een bewegingssensor met batterij, een lekkage sensor met batterij, een raam- en deur openingssensor met batterij, een slimme socket en een rookmelder met batterij. Het alarmsysteem van Fibaro is heel compleet en dat maakt ook de prijs- kwaliteitsverhouding uitstekend.

 

Een ander groot voordeel van het Fibaro alarmsysteem is dat er gebruik wordt gemaakt van een Z-Wave netwerk in plaats van wifi. Dit is een netwerk wat minder storingsgevoelig is doordat de sensoren onderling communiceren. Je zou het kunnen vergelijken met bluetooth.

Welk alarmsysteem is het meest geschikt voor jou?

Alle drie de alarmsystemen werken met geavanceerde bewegingssensoren die samenwerken met een app. Waar het verschil vooral in zit tussen de drie startpakketten is hoe compleet de pakketten zijn. Als we hier naar kijken zou de Fibaro startpakket winnen. Deze heeft veel verschillende onderdelen in één pakket, wel ontbreekt de beveiligingscamera. Dit is gelijk een belangrijk voordeel van het Gigaset starterpakket. Hoewel Somfy niet het meest complete startpakket heeft, zijn er voor dit systeem wel veel uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst. Daarbij ondersteund Somfy als enige spraakassistenten en maken zij gebruik van eigen (gepatenteerde) technologie. Ook de keuze van Fibaro voor Z-Wave zou een doorslaggevende factor kunnen zijn. Echter is dit vooral interessant wanneer je wifi verbinding erg onstabiel is.

 

Alle drie de systemen hebben aardig wat overeenkomsten, maar ook een aantal belangrijke verschillen. De vraag is hoe belangrijk bepaalde factoren voor je zijn. Twijfel je als nog? Vraag onze experts om hulp!

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost