Wat kan ik monitoren op afstand met Apple HomeKit?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Houd je huis in de gaten met het ideale smart home platform voor Apple-gebruikers.

Apple HomeKit (ook wel de ‘Woning’ app) is dé toepassing voor Apple-gebruikers waarmee jij je smart home aanstuurt in één overzichtelijke app of met Siri. Via je iPhone kun je daardoor afzonderlijke apparaten bedienen, scènes instellen of bepaalde zaken in de gaten houden. Dat is handig wanneer je jouw smart home helemaal naar je hand wilt zetten en niet allerlei afzonderlijke apps wilt gebruiken per smart home product. Bovendien zorgt het voor een stukje extra veiligheid. In dit artikel kom je te weten wat de mogelijkheden van HomeKit precies zijn als het op het monitoren op afstand aankomt.

Dit heb je nodig voor de Apple HomeKit

Apple HomeKit is het centrale systeem dat jouw smart home aan elkaar koppelt. Om de apparaten in je woning aan te sturen moet je beschikken over een device van Apple, zoals een iPhone, iPad of Apple Watch. Het belangrijkste is dat jouw apparaat op iOS 8 of hoger draait. Eerdere versies functioneren ook, maar dan loop je veel opties mis wat we daarom niet aanraden.

Naast een Apple device, heb je slimme apparaten die werken met HomeKit nodig. Er zijn momenteel al meer dan 50 merken die samenwerken met Apple HomeKit, een aantal dat groeiende is. Een aantal grote merken zijn Philips Hue, Sonos, Tado, EVE en Netatmo.

 

 

Een geautomatiseerd huis dankzij HomeKit

Met behulp van HomeKit kun je veel aspecten van wonen en leven verbeteren. Je verhoogt het gemak waarmee je de apparaten in je huis aanstuurt. Door veel te automatiseren kun je ervoor zorgen dat slimme apparaten op elkaar inspelen, waarmee jij je kwaliteit van leven verbetert. Bedenk bijvoorbeeld dat de thermostaat en je lampen uitgaan wanneer je tegen Siri zegt dat je gaat slapen, terwijl ook de gordijnen automatisch sluiten. De kracht van HomeKit zit hem in de toepassing, niet in losse producten. Dankzij HomeKit koppel je smart home producten aan elkaar die in eerste instantie enkel los te bedienen waren. Wat voor producten moet je dan aan denken?

Monitor het klimaat in je huis met Apple HomeKit

Een toename in comfort is een belangrijke reden om te kiezen voor Apple HomeKit. Je voelt je pas echt helemaal thuis wanneer je je helemaal op je gemak voelt. Een fijne temperatuur is belangrijk, maar ook de luchtvochtigheid speelt een grotere rol dan veel mensen denken. Via Apple HomeKit krijg je inzicht in de temperatuur en de luchtvochtigheid in je huis, zelfs wanneer je niet thuis bent. Zo zorg je ervoor dat je wanneer je ’s morgens opstaat de verwarming voor je aangaat en de gordijnen geopend worden.

Tado is bijvoorbeeld een toonaangevend merk op het gebied van slimme klimaatbeheersing dat samenwerkt met Apple HomeKit. Dankzij Tado kun je per kamer in je huis zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid monitoren. Het bedrijf biedt bovendien ook een oplossing om je airco slim te maken. Ook de slimme thermostaten van Honeywell en Netatmo werken via het HomeKit framework.

 

 

Veiligheid in en rond je woning met Apple HomeKit

Aan beveiligingsmogelijkheden is er absoluut geen gebrek binnen HomeKit. Denk hierbij aan camera's, deurbellen met camera, rookmelders en bewegingssensoren. Ook als je niet thuis bent, kun je de staat van je woning in de gaten houden. Dat is uiteraard ook handig wanneer je in bed ligt en er iets in je achtertuin geregistreerd wordt door je alarmsysteem. Ziet je beveilingscamera beweging? Dan stel je in dat automatisch de buitenverlichting aangaat en je een signaal krijgt op je smartphone, waarop je direct kunt zien wat er aan de hand is.

Ook een slimme deurbel is een handige toevoeging aan jouw HomeKit systeem. Hiermee kun je altijd zien wie er voor de deur staat en kun je zelfs met deze persoon communiceren. Zo vertel je de pakketbezorger dat je net even naar de supermarkt bent en is het in combinatie met een smart lock zelf mogelijk de deur voor hem te openen, zodat hij het pakketje achter de deur kan zetten. Ongewenste gasten aan de deur? Vermeld ze dan vast dat je de politie belt!

Bekende beveiligingsmerken die je helpen bij de monitoring en veiligheid van je woning die werken met HomeKit zijn onder andere Netatmo, EVE en Arlo.

 

 

De kracht van combineren

Zoals eerder vermeld zit de kracht van HomeKit hem niet in losse producten, je moest juist de combinatie opzoeken. Zo kun je dankzij slimme buitenverlichting en camera’s actief je voor- of achtertuin monitoren als je rare geluiden hoort of niet thuis bent. Een ander goed voorbeeld is dat je ervoor kunt zorgen dat je thermostaat automatisch je cv-ketel uitzet wanneer je rook- of CO-melder problemen opmerkt. Zo voorkom je grotere problemen en schade. Dankzij HomeKit breng je je volledige huis in kaart in één overzichtelijke app en heb je hier te allen tijde controle over. Het is daarmee zonder twijfel hét smart home systeem voor Apple-gebruikers, waarbij je geholpen wordt door Siri. Om je een goede start te bieden hebben we bij 50five een aantal speciale HomeKit-pakketten samengesteld. Hiervoor kozen we enkel de beste producten die samenwerken met het framework. Ontdek deze pakketten hieronder hieronder.

Let er wel op dat het noodzakelijk is een HomeKit hub te installeren wanneer je buitenhuis gebruikt wilt maken van HomeKit. Hiervoor kun je een Apple TV, iPad of Apple Homepod gebroken. Omdat de Homepod nog niet beschikbaar is in Nederland en de hub altijd aan moet staan en thuis moet zijn, raden we aan hiervoor een Apple TV te gebruiken.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost