50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
ideale locatie laadpaal
17 apr. 2020

Wat is de ideale locatie voor een laadstation?

By Jeroen
  • Read time: 3 minutes
Ben je in het bezit van een elektrische auto? Dan is het een goede (en goedkoopste) optie om deze aan een laadstation thuis te hebben. Het tarief dat je dan met je elektriciteitsleverancier afspreekt, ligt namelijk veelal lager dan die van de publieke laadpalen. Ook is er niet altijd plek bij publieke laadpunten, met een laadpunt op je eigen oprit ben je hier in ieder geval altijd van verzekerd. Maar waar moet je op letten met de aanleg van je eigen laadstation?

Functie van een laadstation

Zoals de meeste elektrische apparaten die we kennen, moeten deze regelmatig opgeladen worden. Een elektrische auto is hier niet anders in, en dit gebeurt via een laadpaal. Je zou de laadpaal dus kunnen zien als een soort stopcontact waar je je auto mee oplaadt. Het accupakket van een elektrische auto werkt op gelijkstroom en de oplader in de auto zet de wisselstroom van de laadpaal om, dit noemen we AC- of DC-laden. Deze aan de muur gemonteerde doos die 240 volt elektriciteit levert zou je dus een oplader van je auto kunnen noemen.

In wezen is het niet meer dan een elektrisch apparaat waarmee bestuurders veilig een elektrische auto kunnen aansluiten op een stroombron. En eigenlijk is het niet eens al te moeilijk om deze zelf aan te schaffen.

Dat gezegd hebbende, er zijn belangrijke verschillen tussen de verschillende thuisladers. En er zijn een paar praktische tips om in gedachten te houden.

Lengte van de laadkabel en de laad-locatie

Stel je, voordat je een laadstation koopt, voor waar je elektrische auto geparkeerd wordt. Denk na over de ideale locatie voor dit apparaat. Meet nu de afstand tussen waar het station geplaatst wordt en waar de laadpoort zich op de auto bevindt. Zorg ervoor dat de snoer gemakkelijk kan bereiken waar het naartoe moet en denk aan de lengte voor een potentiële tweede plug-in auto op je oprit of garage.

Afhankelijk van waar je jouw laadstation plaatst, moet een elektricien misschien een paar meter leiding doorlopen. Langere koperen runs zullen installatiekosten toevoegen, maar omdat je bijna elke nacht op zal moeten laden, wilt je natuurlijk dat het zo handig mogelijk wordt gemaakt.

laadpaal locatie

Draagbaarheid

Als het mogelijk is, installeer dan het laadstation niet permanent. Met andere woorden, laat een elektricien een NEMA 14-50-stopcontact of iets dergelijks installeren (soorten stopcontacten die worden gebruikt voor dingen zoals wasdrogers). Plaats vervolgens een bijpassende plug op een pigtail die op het laadstation is gemonteerd. Vervolgens kan het laadstation direct naast het stopcontact gemonteerd en aangesloten worden. Als het moment komt dat je jouw laadstation verplaatst of besluit te verplaatsen, koppel je deze gewoon los en sluit je deze weer aan op een ander NEMA 14-50-stopcontact bijvoorbeeld.

Deze aanpak kost hetzelfde als een hard-wire installatie en maakt het apparaat direct verplaatsbaar zonder extra kosten. Als je laadstation buiten is - omdat je misschien geen garage hebt - dan kan de lokale code vereisen dat je de oplaadapparatuur bedraadt. Houd anders je opties open.

Connectiviteit

In dit tijdperk van smartphones, smart grids, smart ditjes en smart datjes, voel je je misschien gedwongen een Wi-Fi-compatibele laadstation aan te schaffen. Maar is dat wel zo slim? Hoewel deze liefhebbende producten cool klinken omdat ze timers, meters, touchscreens en mogelijkheden hebben voor het bewaken en wijzigen van laadgebeurtenissen via internet, zijn de meeste oude laad-stuurprogramma’s van mening dat connectiviteit onnodige complexiteit en kosten met zich meebrengt. In sommige gevallen, wanneer de verbinding wordt verbroken, kan het laden worden afgesloten. Bovendien zijn veel van deze op afstand bestuurbare functies direct in de auto of via mobiele applicaties beschikbaar. Het slimme geld zit dus in de minder slimme, maar duurzame laadstations. Een backoffice kan je bovendien gebruiken om je laadpaal te verhuren.

Als het bijhouden van het elektriciteitsverbruik (voor werk of belastingdoeleinden) een absolute must is, zal je jouw opladen afzonderlijk willen meten een oogje in het zijl houden voor add-on-apparaten die deze functie uitvoeren via integratie met het smart grid.

Conclusie

Het aantal elektrische auto’s in Nederland zal naar verwachting stijgen. Dit betekent dat openbare laadstations vaker bezet zullen zijn. Het zou dus een slimme investering zijn een eigen laadstation te nemen. Bij een gemiddelde laadpaal is de laadtijd 6 tot 8 uur, ook afhankelijk van de auto. Zo kun je dus je elektrische auto voor het slapen gaan aan je laadstation leggen, en zelf de tijd nemen om op te laden. Zorg ervoor dat je met een aantal punten rekening houdt, maar wanneer jouw privé laadstation eenmaal goed is geplaatst, wil je niet meer anders. Onze experts van 50five kunnen je hiermee helpen.

Gegevensverwerking*

Written by Jeroen

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.