Waarom is het beneden warm en boven koud in huis?

Door Jeroen
1 jaar geleden
Laatste aanpassing: 2 maanden geleden

Slimme radiatorknoppen zijn de oplossing.

Iedereen herkent het wel, zeker wanneer je in de winter thuiswerkt: beneden in je huis is het warm, terwijl het boven koud is. Doorgaans heeft dat te maken met een oude thermostaat, die de woning als één ruimte ziet en de rest van de radiatoren volgen dat voorbeeld. Door te werken met een zoneregeling en met slimme radiatorknoppen voorkom je het probleem dat het boven koud blijft, terwijl het beneden lekker warm is.

Koud op slaapkamer, warmer in je woonkamer

Een slimme radiatorknop stuurt de radiator aan. Na het plaatsen van een dergelijke slimme knop, stuur je de knop aan met je smartphone en kun je je woning onderverdelen in verschillende ruimtes (of zones). Zo kun je er zelf voor kiezen om het in de slaapkamer wat koeler te houden en beneden in de woonkamer juist wat warmer, of andersom. Je stelt zelf eenvoudig de temperatuur in per ruimte van je huis (of een bedrijfspand). Ruimtes waar je niet komt verwarm je simpelweg niet. Op die manier bespaar je ook nog eens heel behoorlijk op de energierekening. De populairste slimme radiatorknoppen zijn van de merken Tado en Honeywell.

Lees onze vergelijking van deze merken.

Tado radiatorknoppen koppel je met heel veel verschillende apparaten en diensten

Zeker de slimme radiatorknoppen van Tado zijn de aankoop meer dan waard. Dit alleen al om het feit dat ze met ontzettend veel andere apparaten en diensten te koppelen zijn, denk bijvoorbeeld aan Apple HomeKit. Voor je aan de slag gaat met slimme radiatorknoppen, check je wel even je huidige aansluiting om zo te zien of een converter noodzakelijk is. Niet alle slimme radiatorknoppen passen meteen op de huidige aansluiting van je radiator. Heb je bijvoorbeeld nog oude radiatorknoppen en geen thermostaatknoppen (doorgaans te herkennen aan de cijfers op de knop), dan dienen deze eerst vervangen te worden. Onze gecertificeerde installateurs kunnen je hier uitsteken bij helpen

Lees hier onze review van de Tado radiatorknoppen.

 

 

Slimme warmteregulering in de afzonderlijke kamers

Met slimme radiatorknoppen kun je veel slimmer werken met warmteregulering in de afzonderlijke kamers. Een radiatorknop beschikt vaak over een display, waarvan je handige informatie kunt halen. Met de slimme knoppen regel je de temperatuur voortaan per radiator en met behulp van de display en de ingebouwd thermometer kun je snel zien op welke temperatuur een knop is afgesteld. Dat kan natuurlijk ook simpelweg via de app op je smartphone of tablet. De knoppen van Tado zijn zelf zo slim dat ze automatisch de verwarming uitzetten als er een raam open staat. Zo verwarm je niet onnodig. 

Zo bespaar je steeds een fraai bedrag op je maandelijkse energierekening

Deze manier van verwarmen is ook interessant bij stadsverwarming, waarbij je enkel de radiatorknoppen en een bridge nodig hebt. Slimme radiatoren met zoneregeling bedien je met de speciale app en met de smartphone. Door de mogelijkheid die geboden wordt om de radiatorknop met je smartphone te koppelen, kun je gewoon overal ter wereld via internet je radiatoren aansturen. Dit is met name handig als je onderweg naar huis bent en graag in een warm huis binnenstapt. Je kunt bovendien werken met geofencing; de knoppen gaan dan automatisch uit als jij je huis verlaat en gaan pas weer aan als jij je huis weer binnenkomt of als je op een vooraf ingestelde straal van je huis af bent.

Met Honeywell verdeel je je huis in liefst twaalf verschillende zones

Het Honeywell mulitzonesysteem dat Evohome heet is ook de moeite waard als het gaat om slimme radiatorknoppen. Je kunt je huis met Honeywell indelen in liefst twaalf verschillende zones, die je elk afzonderlijk kunt verwarmen. Je kunt elke ingestelde zone een naam geven of je verdeelt ze onder in groepen. Het grote voordeel van Honeywell Evohome is dat dit systeem zeer goed samenwerkt in combinatie met vloerverwarming. Bovendien zijn er twee afzonderlijke thermostaten beschikbaar die het systeem aan sturen: voor aan/uit en voor opentherm ketels. Uit ervaring weten we dat veel mensen echter wel moeite hebben om het Honeywell Evohome systeem zelf te installeren, daarom hebben we onze eigen installateurs voor klimaatoplossingen in dienst, die je hier graag bij helpen. Dat geldt natuurlijk ook voor een Tado systeem.

Neem voor het aanschaffen van een multizone verwarmingsssysteem contact met ons op door een offerte op maat aan te vragen, inclusief de installatie ervan. Na aanvraag van een offerte neemt een van onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken om vervolgens een scherpe offerte op maat te maken.

 

 

Met dank aan een multizonesysteem (zoneverwarming) zul jij niet meer tegen de vraag aanlopen "waarom is het beneden warm en boven koud?". Opgelost. 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost