50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Tesla Model 3
09 jun. 2020

Hoe kun je een Tesla Model 3 het beste opladen?

Robin
By Robin
  • Read time: 3 minutes
Hoe laad je een Tesla Model 3 het beste op? Dat kan op verschillende manieren, die allemaal verschillen in laadtijd en kosten. Voor welke manier je het beste kunt gaan, dat leggen we uit in deze blog.

Vernieuwde Tesla Model 3

Voordat we je alles vertellen over het opladen van de Tesla Model 3, is het leuk om te weten dat de Model 3 een flinke update heeft gekregen. De vernieuwde Model 3 is te herkennen aan de zwarte raamlijsten en deurgrepen. De achterklap is voortaan elektrisch te bedienen en hij heeft een nieuw wieldesign gekregen. Binnenin de auto is de middentunnel anders ingedeeld. De klepjes in pianolak hebben een minder vlekgevoelige matzwarte kleur gekregen en de middenconsole is afgewerkt met hetzelfde kunstleer als de stoelen.

Tesla Model 3 opladen

De vernieuwde Tesla Model 3 komt daarnaast ook verder op een volle accu:

  • De Standard Range Plus had een rijbereik van 409 km, deze is nu vastgesteld op 430 km.

  • De Longe Range had een bereik van 560 km, nu is dat 580 km.

  • De Performance had een bereik van 530 km, de vernieuwde versie komt uit op 567 km.

Daarnaast zijn de vierwielaangedreven Model 3’s ook sneller gemaakt. De Longe Range gaat nu in 4,4 seconden van 0 naar 100, voorheen was dit in 4,6 seconden. De Performance gaat nu in 3,4 seconden naar de 100, dat is 0,1 seconden sneller dan voorheen.

Lees ook: Elektrische auto actieradius: wat heb je écht nodig?

Tesla Model 3 opladen

Onderweg laden

Je kunt je Tesla Model 3 op verschillende manieren opladen. Ben je onderweg en moet je de Model 3 bijladen of heb je (nog) geen laadpaal thuis? Dan kun je de Model 3 eenvoudig opladen bij een openbaar laadpunt. In Nederland lopen we voorop met het aantal laadpalen, dus je hoeft zeker niet stil komen te staan. Wil je graag zo snel mogelijk weer onderweg zijn? Dat is geen probleem, want Tesla is niet alleen het neusje van de zalm als het op elektrische auto’s aankomt, maar ook op het gebied van opladen. Tesla heeft namelijk een Europees netwerk met Superchargers aangelegd en blijft deze steeds verder uitbreiden. Deze Superchargers zijn gemaakt om je auto supersnel op te laden en je vindt ze overal in Europa.

In het stopcontact (of toch niet?)

Sowieso krijg je bij het kopen van een nieuwe Tesla de laadkabels er altijd bij. Deze zou je in theorie rechtstreeks op een stopcontact aan kunnen sluiten, toch raden we dit af. Ten eerste omdat het simpelweg heel lang duurt. Het kan meer dan 24 uur duren voordat de Model 3 volledig via het stopcontact is opgeladen. Daarnaast wordt met het laden van een elektrische auto veel stroom gebruikt, zeker door een auto met een accu zo groot als die van een Tesla. Je kan dan bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser niet gebruiken wanneer je auto aan het opladen is. Niet heel handig natuurlijk, maar het belangrijkste nadeel is dat het laden via het stopcontact onveilig is (als er geen begrenzer wordt gebruikt). De oplader kan extreem warm worden en daardoor loop je het risico dat er brand ontstaat. Geen goed idee dus!

Laadpaal thuis

Hoe kun je je Tesla Model 3 dan wel opladen? Dit kun je het beste doen met een laadpaal thuis of bij je bedrijfspand van bijvoorbeeld EVBox. Dit is de voordeligste manier van opladen en veel veiliger en sneller dan laden via een stopcontact. Je kunt je auto dan ‘s nachts opladen, waardoor je elke ochtend met een volle accu wegrijdt. Het is natuurlijk wel een investering om een laadpaal aan te schaffen en te laten installeren, maar deze investering wordt meestal binnen enkele jaren terugverdiend. Thuisladen kost in Nederland ongeveer tussen de 21 en 35 cent per kWh, terwijl dit bij een openbaar laadstation al snel tussen de 30 en 59 cent per kWh is. Heb je ruimte voor een laadpaal op je eigen terrein? Dan raden wij door de Tesla Model 3 de volgende laadpalen aan:

Tesla Model 3 opladen

De Alfen Eve Single Pro

De EVBox Elvi Socket

  • RFID reader

  • Upgrade naar max 32A

  • Zakelijk verrekenen mogelijk

  • Vanaf €924

Deskundig advies en installatie

Een laadpaal werkt met hoge stroom, daarom is deskundige installatie belangrijk. Je wil natuurlijk dat de installatie veilig verloopt en dat je laadpaal het naderhand perfect doet. Onze installateurs zijn gecertificeerd en getraind door de aanbieders van de laadpalen die we aanbieden. Als het nodig is sturen we twee installateurs, om te zorgen dat de installatie altijd binnen één dag is uitgevoerd.

Tesla Model 3 opladen

Wil je graag persoonlijk advies? Dan kun je onze keuzehulp invullen. Je kunt dan meteen zien welke laadpalen het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Als je vervolgens je gegevens achterlaat stellen we een digitale offerte op maat voor je op.

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.