Slimme verlichting per ruimte: hoeveel lumen heb je nodig?

AU
Door Audrey
2 jaar geleden
Laatste aanpassing: 5 maanden geleden

Wat is lumen? En waar moet je nog meer op letten als je slimme verlichting aanschaft voor een ruimte? Wij leggen het uit!

Zachte, sfeervolle verlichting in de woonkamer, goede werkverlichting boven het aanrechtblad, heldere verlichting in de badkamer en een dimbare lamp op je nachtkastje: in elke ruimte van het huis gebruik je verlichting die past bij de activiteit in die ruimte en de sfeer die je daar wil creëren door het juiste type lamp.

 

Slimme verlichting stelt je in staat om gemakkelijk de hoeveelheid licht en kleurtemperatuur te bepalen per lamp en per ruimte. Maar ook binnen het aanbod van slimme verlichting bestaan verschillen in de mate van verlichting die elke lamp kan opleveren en welke kleuren en kleurtemperaturen een lamp kan aannemen. Daarom leggen we je uit waar je op moet letten als je slimme verlichting in een specifieke ruimte wil plaatsen.

Watt is Lumen?

De lichtopbrengst van traditionele gloeilampen wordt aangeduid in watt. ‘Watt?’ Ja, die grap hebben we allemaal wel eens gehoord... Hoe hoger het wattage, hoe feller het licht. Wat is het aantal watt dat je nodig hebt in je lamp voor het beste licht? In tegenstelling tot wat velen denken, is watt een aanduiding van het elektrisch vermogen, niet van lichtopbrengst. Daarvoor wordt lumen gebruikt. Watt is dus niet hetzelfde als Lumen.

Met het verdwijnen van de gloeilamp en de komst van (slimme) energiezuinige LED-lampen, wordt het aantal lumen duidelijker weergegeven op verpakkingen. Een LED-lamp kan namelijk met een veel lager wattage (laag energieverbruik) evenveel licht opbrengen (lumen) als een gloeilamp. Omdat je wil weten hoeveel licht van een lamp afkomt, check je dus het aantal lumen.

Hoeveel lumen is een watt?

Die vraag kun je ook omdraaien natuurlijk: hoeveel watt is een lumen? Omdat lumen pas recent wordt gebruikt en het wattage voor velen nog een goed idee geeft van de lichtopbrengst van een lamp, hebben we het wattage en het aantal lumen dat daarmee gepaard gaat op een rij gezet. De tweede kolom geeft aan welke LED-lamp een gloeilamp van dat wattage kan vervangen en hoeveel wattage de LED-lamp daarvoor gebruikt:

Gloeilamp (lichtopbrengst) LED-lamp (wattage)
15 Watt (90 lm) 136 lm (≈ 1,7 W)
25 Watt (220 lm) 249 lm (≈ 2,8 W)
60 Watt (710 lm) 806 lm (≈ 9,5 W)
75 Watt (935 lm) 1055 lm (≈ 11 W)
100 Watt (1340 lm) 1521 lm (≈ 13 W)
150 Watt (2160 lm) 2453 lm (≈ 24 W)
200 Watt (3040 lm) 3452 lm (≈ 27,7 W)

 

Wil je je 60 Watt gloeilamp, die 710 lm licht oplevert, vervangen voor energiezuinige LED-verlichting? Dan doe je er goed aan om een LED-lamp met een lichtopbrengst 806 lm aan te schaffen om evenveel licht te verkrijgen. Ter vergelijking: de 806 lm LED-lamp heeft slechts een wattage van 9,5! Dat betekent dat je flink bespaart op je energierekening.

Op de verpakking van dimbare LED-lampen wordt altijd het maximaal aantal lumen vermeld, als je de lamp op 100% felheid zet.

Om het nog een stukje complexer te maken, zie je ook wel eens het aantal lux voorbij komen als het gaat om licht. Lux is een eenheid om de verlichtingsterkte aan te geven. De lux is de sterkte die je nodig hebt om een bepaalde oppervlakte (het aantal vierkante meters van dat oppervlakte) te verlichten. Dit heetf dus direct te maken met de lumen, de lichtopbrengst per lichtbron. De lux reken je uit met de volgende rekensom: 1 lux = 1 lumen/m².

De kleurtemperatuur van een lamp

Naast lumen, heb je ook te maken met de kleurtemperatuur of tint van verlichting. Met de kleurtemperatuur van een lamp wordt bedoeld of de lamp een warme of koude uitstraling heeft. Vergelijk bijvoorbeeld de warme kleur van zonsondergang met de koude kleur van een TL-buis. Je kunt je voorstellen dat een warme kleurtemperatuur meer sfeer uitstraalt en koele kleurtemperaturen meer geschikt zijn om mee te werken.

De kleurtemperatuur van een lamp wordt gemeten met de schaal van Kelvin (K). Deze waarde vind je ook terug op de verpakking van lampen en is niet te verwarren met de kleur die een lamp heeft: hiermee wordt de kleurtint aangeduid. De kleur wit kan namelijk vele verschillende tinten hebben.

De getoonde schaal van Kelvin loopt uiteen van 0 K tot 10.000 K. Om een idee te geven wat het verschil is daartussen, hebben we verschillende waarden voor je beschreven:

 

Kleurtemperatuur (Kelvin)

Verlichting voor binnenshuis varieert over het algemeen tussen 2000 K en 5600 K, waarbij lagere waarden worden gebruikt om sfeer te creëren. Hogere waarden worden gebruikt om een taak te verrichten, waarbij goede verlichting nodig is. Denk bijvoorbeeld aan verlichting van het aanrechtblad. Onthoud dat het hier niet gaat om de felheid (lumen) van de lamp, maar de wittint van de lamp.

De tint van een lamp is echter wel van invloed op het aantal lumen dat deze uitstraalt: hoe warmer de tint (dus minder Kelvin), hoe minder lumen een lamp uitstraalt.

De juiste verlichting voor elke ruimte

50five biedt verschillende merken en typen slimme verlichting, met elk hun eigen specificaties en mogelijkheden: maximale lichtopbrengst, kleur(tinten) en dimbaarheid. Hiermee kun je je verlichting per ruimte afstemmen op je wensen, maar ook op de benodigde hoeveelheid licht voor bijvoorbeeld het lezen van een boek, koken, relaxen en werken. 

Om je te helpen in het verlichten van je huis, hebben we een aantal ruimtes op een rij gezet met een indicatie van het totaal aantal lumen per viierkante meter of het aantal lumen per ruimte. Let op: het aantal lumen hangt dus af van de grootte van de ruimte. Ook geven we advies op het gebied van dimbaarheid, kleurgebruik en stellen we enkele producten voor.

Hoeveel lumen heb je nodig per ruimte?

Woonkamerverlichting

Woonkamerverlichting

Verlichting in de woonkamer wordt gebruikt om sfeer te creëren, zodat je je comfortabel en ontspannen voelt. Het totaal aantal lumen in deze ruimte bedraagt tussen de 500 en 1000 lumen. De woonkamer is zeer geschikt voor dimbare lampen en kleurenlampen om je omgeving precies af te stemmen op je activiteit of gevoel.

Eetkamerverlichting

In deze ruimte gebruik je over het algemeen wit licht van verschillende tinten, dus het is aan te raden om ook te kijken of je de tint aan kan passen. Tijdens een chique diner met kaarslicht zet je de lamp uiteraard niet op de maximale stand. Aan de andere kant, is het ook fijn als het licht boven tafel wat feller en witter kan zetten. Om te hobbyen bijvoorbeeld. Het aantal lumen boven de eettafel varieert tussen de 500 en 850.

Keukenverlichting

Keukenverlichting

Tijdens het koken is het fijn als je goed licht hebt. Niet alleen zodat je ziet waar je je mes in zet, maar ook om recepten of verpakkingen te kunnen lezen. We zijn immers niet allemaal topkoks. Je verlicht je aanrechtblad met spots of strips, die veel helder licht uitstralen. In de keuken gebruik je tot 850 lumen in totaal. De werkverlichting varieert van 500 tot 800 lumen. 

Slaapkamerverlichting

Slaapkamerverlichting

En toen was er LICHT! Je partner die vroeg in de ochtend het groot licht of de nachtlamp fel aanzet in de slaapkamer, terwijl jij nog even kon slapen. Velen hebben het al eens meegemaakt, terwijl slaapkamerverlichting zoveel subtieler kan. En niet alleen subtieler, maar ook slimmer en sfeervoller! Gebruik zachte, koele kleurverlichting om tot rust te komen. Wat feller wit licht om een boek te lezen of warme tinten om een flinke dosis sfeer op te wekken. Verschillende kleuren en tinten verlichting hebben ook verschillende effecten op lichaam en geest.

Omdat je soms sfeer wil, en soms wat meer licht nodig hebt om te lezen of om je favoriete paar sokken te zoeken, heb je in je slaapkamer verschillende mogelijkheden nodig. Over het algemeen zouden lampen in je slaapkamer tussen de 400 en 850 lumen moeten opwekken. Dat niet alleen: om af te wisselen tussen sfeerverlichting en functionele verlichting is het ook fijn om kleuren en kleurtinten te kunnen kiezen. Stel via de app bovendien een sleeptimer in om je in slaap te sussen en een wake-up light om geleidelijk wakker te worden.

Tuinverlichting

Tuinverlichting

Decoratieve en functionele verlichting is ook in de tuin te vinden. Eerstgenoemde gebruik je als je gezellig buiten wil zitten of om het tuinpad mooi te verlichten. Het geeft je tuin net dat beetje extra. Aan de andere kant kun je ongewenste indringers afschrikken door een bewegingssensor te combineren met een fell schijnwerper. Het aantal lumen dat nodig is voor in de tuin varieert tussen de 500 en 1000 lumen, afhankelijk van het gebruik (sfeer of functioneel). De Ring Floodlight camera en schijnwerper levert zelfs 1500 lumen.

Wij adviseren:

Netatmo Presence (camera + verlichting)

Ring Floodlight (camera + verlichting)

Philips Hue Outdoor

Slimme verlichting direct bestellen?

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost