5 slimme led-lampen getest, met verrassend resultaat

Door Kay
2 jaar geleden
Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

We testten vijf verschillende slimme led-kleurenlampen op gebruiksgemak en kwaliteit. Het resultaat verastte ons enigszins. Lees hier alles over de test en onze bevindingen!

De wereld van slimme verlichting wordt alsmaar groter en groter: nieuwe technologieën, nieuwe mogelijkheden en meer merken die slimme lampen introduceren. Het eerste merk dat bij de gemiddelde consument te binnen schiet als het gaat over slimme verlichting is Philips Hue. Logisch, aangezien Philips kleurverlichting en slimme verlichting jaren geleden beschikbaar maakte voor het grote publiek.

Gedurende de jaren hebben echter ook andere merken slimme (kleur)verlichting op de markt gebracht, waardoor het aanbod slimme led-verlichting sterk is toegenomen. Als je je er niet dagelijks in verdiept, is het lastig om te bepalen welk merk geschikt is voor jouw situatie. Dan ga je al snel voor het bekende merk, terwijl dat niet altijd hoeft en er ook (goedkopere) alternatieven zijn.

Daarom hebben we onze producttester Kay op pad gestuurd en gevraagd of hij verschillende merken led-verlichting eens op een rij wil zetten. Dat deed hij, letterlijk!

 

 

5 merken led-kleurverlichting

Voor deze test hebben we 5 verschillende merken led-verlichting geselecteerd met E27 fitting en met kleur:

Philips Hue

Dit merk mag uiteraard niet ontbreken in deze test. Al jaren het meest bekende en populairste merk in slimme verlichting. Voor de test gebruiken we de Philips Hue White and Color Ambiance E27 LED-lamp. Om deze lamp met je smartphone of tablet te bedienen, heb je de Philips Hue bridge nodig.

 

Trust Smart Home

Trust staat bekend om zijn scherp geprijsde smart home oplossingen (in Nederland ook wel bekend als KlikAanKlikUit). Ook zij hebben een slimme led-kleurenlamp op de markt gebracht die werkt met hun eigen bridge en app, maar ook kan worden aangesloten op de Philips Hue Bridge: Trust Zigbee E27 Led-lamp Color.

 

Innr

Dit merk is opgericht door ex-werknemers van Philips en focust zich volledig op slimme verlichting. Ook zij hebben ervoor gezorgd dat hun verlichting werkt met de Philips Hue bridge en app, naast hun eigen bridge en app. De lamp die we in deze test gebruiken is de Innr E27 led-kleurenlamp (RB185C).

 

TP-link

Een merk dat zich vooral richt op het optimaliseren en beveiligen van het Wifi-signaal in huis. Naast routers en Wifi-versterkers, hebben zij echter een slimme led-kleurenlamp ontwikkeld die direct werkt op je wifi-signaal (en waarvoor dus geen bridge nodig is): TP-link E27 Color Led-lamp – LB130.

 

myStrom

Een Zwitsers merk dat stijlvol ontworpen smart home oplossingen maakt. Het grootste verschil met de bekendere merken is dat de lamp van myStrom (evenals TP-Link) direct werkt op je wifi-netwerk. Je hebt dus geen bridge nodig. Ook niet voor de kleurenlamp die we gebruiken in deze test: de myStrom Wifi E27 Led-lamp.

 

5 ledlampen op een rij

We hebben alle vijf de ledlampen in dezelfde sta-lamp gedraaid, naast elkaar geplaatst en vervolgens aangesloten aan de bijbehorende app. De Philips Hue, Trust en Innr lamp hebben we op de Hue app aangesloten, zodat we voor deze drie lampen altijd precies dezelfde kleur selecteerden in de app en vervolgens de verschillen in daadwerkelijke lichtkleur konden waarnemen. De TP-link en myStrom lampen zijn wifi-lampen, hoeven dus niet te worden verbonden aan een bridge en werden zodoende bediend met hun eigen app (Kasa voor TP-Link en de myStrom app).

Voor de test hebben we de lampen steeds ingesteld op dezelfde kleur met maximale lichtintensiteit. De kleuren die we hebben getest zijn rood, blauw, geel, groen, helderwit, warm wit en turquoise.

De kleurentest

Voor ons oordeel bekeken we de lichtopbrengst en in hoeverre de kleur van de verlichting overeenkomt met de geselecteerde kleur in de app. We gaan in deze test uit van ‘standaard’ gebruik van de kleurverlichting, dus niet in combinatie met Ambilight bijvoorbeeld.

De volgorde van de lampen is als volgt (vlnr): Philips Hue, Trust, Innr, TP-Link, myStrom.

Roodrood-ledlamp-test

Waarschijnlijk de meest discutabele kleur om aan te zetten in huis of op kantoor, maar we durfden het aan. Wat het eerst opvalt is dat de kleuren van alle lampen redelijk overeenkomen. Het verschil zit ‘m met name in de intensiteit: de Trust en myStrom lamp geven in deze kleur net wat minder licht dan Philips en Innr. De TP-link lamp daarentegen heeft een erg hoge lichtopbrengst in de kleur rood. Al met al zagen we hier weinig verschillen, maar daar kwam later verandering in…

Blauw

blauw-ledlamp-test

Bij de blauwe kleur begonnen we de eerste verschillen te zien: de lampen die met de Hue app werden bediend zouden in theorie dezelfde kleur moeten hebben, maar dat was niet helemaal het geval. De meest in het oog springende ledlamp is die van Innr. Deze gaf een mooi egale en heldere kleur blauw, waar de Philips Hue en Trust Zigbee lamp een wat donkerdere (en dus minder felle) kleur blauw lieten zien.

De twee wifi-lampen zijn in hun eigen app op de standaardkleur blauw gezet. De myStrom lamp benaderde de kleur van de Innr en deed niet onder voor Philips of Trust. De TP-Link neigde hier echter meer naar het paarse. In de app kun je de kleur wat bijstellen, maar het verschil tussen bijvoorbeeld Innr en TP-Link is aardig groot.

Geel

geel-ledlamp-test

Een kleur die zomers aandoet, maar zeker niet hetzelfde werd weergegeven door alle ledlampen. In deze kleur was de Philips Hue lamp het meest treffend en helder. De Innr en myStrom lamp gaven de kleur goed weer, maar hadden een lagere lichtopbrengst in vergelijking met de Philips Hue lamp.

De kleur geel van de Trust Zigbee lamp week best wat af in vergelijking met Innr en Philips Hue. En dat terwijl deze drie lampen allemaal worden aangestuurd door de Hue app. De lichtopbrengst was goed, maar het gele ging meer de oranje kant op. De lamp van TP-link neigde meer naar een geel/rozige kleur, alhoewel geel was geselecteerd in de app.

Groen

groen-ledlamp-test

Deze kleur bleek de meeste verschillen te tonen tussen de verschillende merken led-lampen. We selecteerden heldergroen in de apps, maar lang niet alle lampen konden die kleur goed weergeven. Evenals bij de voorgaande kleuren gaf de Innr lamp de kleur zeer goed weer, al was het met wat minder lichtopbrengst dan de lampen van Philips Hue en TP-link. Philips Hue en Trust bleven in deze test wat achter: Philips Hue neigde meer maar geel en Trust had een wel hele lichte kleur groen.

Turquoise

turquoise-ledlamp-test

Om de kleurentest af te sluiten, wilden we eens kijken of de lampen de kleur van 50five juist konden weergeven: turquoise. De drie lampen die werden aangestuurd met de Hue app vertoonden aardig wat verschillen. Wederom opvallend (en lichtelijk verrassend) is de goede kleurweergave van de Innr lamp, die een breed kleurenspectrum kan aannemen. Philips Hue en Trust zaten hier op dezelfde golflengte en gingen wat richting paars.

De twee wifi-lampen konden in deze kleur prima mee met Innr. myStrom scoorde hier ook goed met de kleurweergave en intensiteit, waar de TP-Link wat lichter uitsloeg.

Helderwit en warm wit

De slimme led-kleurenlampen kunnen vele kleuren aannemen, maar in de praktijk gebruik je toch veelal witte of warm witte verlichting. Daarom hebben we ook die ‘kleuren’ onder de loep genomen.

Helderwit

wit-ledlamp-test

De kleur die je gebruikt als je aan het hobbyen bent of even licht nodig hebt om wat te zoeken – functionele verlichting dus. We hebben in de apps de meest heldere kleur wit geselecteerd en de resultaten waren nogal verschillend:

Philips Hue en Innr zijn de lampen die de meest witte verlichting weergaven. De Trust en myStrom lampen gingen niet verder dan warm wit licht. De TP-Link lamp gaf een paars/roze kleur weer, terwijl we in de app de meest heldere kleur wit selecteerden.

Warm wit

warmwit-ledlamp-test

Warm witte verlichting brengt sfeer met zich mee en is over het algemeen de kleur die wordt gebruikt in huis. In elke app konden we een warm witte kleur selecteren en de resultaten kwamen aardig overeen. Alle lampen waren in staat om een warm witte kleur te produceren. Alleen de lichtopbrengst verschilde. De Innr en Philips Hue lamp gaven het meeste licht, gevolgd door de rest. Deze laatste test bracht dus geen spectaculaire verschillen.

Het eindoordeel

Het meest opmerkelijke van deze test was dat de verschillende merken lampen, in sommige kleuren, toch meer verschillen dan verwacht. Nu is het doorgaans zo dat als je slimme verlichting in huis haalt, je bij één merk blijft en die verschillen er niet zijn. Mocht je bijvoorbeeld een ander merk lampen op je Philips Hue bridge aan willen sluiten en in dezelfde ruimte plaatsen als je huidige Philips Hue lampen, houd dan rekening met de verschillen in kleur.

Qua kleurweergave zijn we aangenaam verrast door de Innr lamp, die elke kleur die we in de Hue app selecteerden zeer goed kon tonen. De lichtopbrengst was aan de andere kant wel minder in vergelijking met bijvoorbeeld de Philips Hue en TP-Link ledlampen. Dus hier komt de vraag al om de hoek kijken waar je prioriteit ligt: een goede kleurweergave of fellere kleurverlichting. Elke lamp heeft een maximale lichtopbrengst van 806 lumen, maar donkere kleuren stralen echter minder licht uit dan lichtere, dus de felheid is ook afhankelijk van de kleur. Wil je meer weten over wat lumen precies inhoudt, lees dan ons blog over wat lumen is en hoeveel je nodig hebt in huis.

Over het algemeen scoorden alle lampen goed, met hier en daar wat afwijkingen. Zoals hiervoor ook weergegeven, moet je eerst nagaan waar je naar op zoek bent: wil je bijvoorbeeld slimme verlichting zonder een bridge te hoeven gebruiken, dan kom je al snel uit bij de wifi-lampen van TP-Link of myStrom. Wil je dat je slimme verlichting werkt met Apple Homekit? Dan is Philips Hue de enige optie. Als je de prijs van Philips Hue lampen aan de hoge kant vindt, ga je voor Innr of Trust Zigbee.

Ook de gebruikerservaring en mogelijkheden tellen natuurlijk mee. Philips Hue bestaat al wat jaren en heeft de app door de jaren heen geoptimaliseerd. Zo is er ook de samenwerking met Philips Ambilight, muziek en gaming, maar je kan de verlichting ook aan en uit laten gaan met het opkomen en ondergaan van de zon bijvoorbeeld. Andere merken lopen wat betreft (in-app) mogelijkheden weer iets achter.

Zo is voor iedereen de situatie anders en heeft iedereen andere verwachtingen van zijn of haar slimme verlichting. Deze test geeft je een indicatie hoe de lamp kleuren weergeeft en hoe het licht op zich is, maar de mogelijkheden van elke lamp en bijbehorende app verschilt per lamp.

Bonus! Test met Philips Ambilight

Nadat we de boel hadden opgeruimd, waren we toch benieuwd naar hoe de Innr lamp reageerde op een televisie met Ambilight. Vooral omdat de Innr lamp ons verraste met de kwaliteit van de lichtkleur.

Dus we hebben de Innr en Philips Hue lamp naast de televisie gezet, de natuurdocumentaire Planet Earth aangezet en bekeken hoe de lampen reageerden:

Zoals verwacht werkte de Philips Hue lamp naadloos en vloeiend met de kleuren op het scherm en achter de TV. Het zou ons verbazen als dit niet zo was… De Innr lamp gaf, zoals ook in de test, net wat scherpere, meer verzadigde kleuren weer. Maar er was één nadeel: bij een plotselinge overgang tussen verschillende kleuren, schakelde de lamp eerst snel terug naar wit om daarna de volgende kleur aan te nemen. Dit zorgde voor een schokkerige en flitsende weergave van de kleuren, waar de Philips Hue lamp vloeiend overschakelde tussen kleuren.

Conclusie: wil je je slimme kleurverlichting met Ambilight of muziek gestuurd gebruiken? Dan is Philips Hue toch de beste optie.

Bekijk de producten uit dit artikel

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost