Welke rol speelt Amazon in je smarthome?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

De slimme speaker met Amazon Alexa als middelpunt van je smarthome.

Je hebt ze vast wel eens gezien, die plaatjes op je slimme apparaten met de tekst: ‘Works with Apple HomeKit’, ‘Works with the Google Assistant’ en ‘Works with Amazon Alexa’ of ‘Just ask Alexa’. De mogelijkheden van Apple en Google zijn hier al wat bekender, omdat dit in het Nederlands werkt. De grote onbekende is vooralsnog Amazon Alexa. Wat kun je met Amazon Alexa en welk rol kan Amazon spelen in je smarthome?

Introductie nieuwe Amazon producten

In landen als Amerika en Engeland zijn de slimme apparaten, zoals de Amazon Echo, enorm populair. Volgens recent onderzoek van Canalys heeft de Amazon Echo wereldwijd een marktaandeel van 50 procent. De producent kondigde eind september zelfs de introductie aan van veertien slimme apparaten. De Echo Show is bijvoorbeeld Amazons smart display, de Echo Dot en Echo Plus zijn de slimme speakers en de Echo Sub is de subwoofer. Het bedrijf kondigde ook de Echo Input, Echo Link, Echo Link Amp, de Echo Auto, een spraakgestuurde magnetron en de Echo Wall Clock aan als uitbreiding op het bestaande portfolio van smart producten met de geïntegreerde Alexa-assistent.

Amazon in Nederland

De introductie van veel nieuwe en slimme apparaten klinkt veelbelovend, maar voordat je helemaal enthousiast raakt: in Nederland en België zijn deze apparaten niet volledig te gebruiken. Amazon Alexa is namelijk de spraakassistent die nog geen Nederlands spreekt, in tegenstelling tot de Google Assistant en Siri. Je kunt wel een internationale versie van de Amazon Echo in Nederland en België krijgen via de Duitse website van Amazon, maar dan moet je Alexa aanspreken in het Engels.

Wat is Alexa?

Alexa is de virtuele assistent van Amazon en is vernoemd naar de wereldberoemde bibliotheek van Alexandrië. Deze slimme assistent werd het eerst gebruikt door de slimme speakers Echo en Echo Dot van Amazon. Het is vergelijkbaar met HomeKit van Apple, de Google Assistent of Microsoft Cortana. Je kunt deze digitale assistent gebruiken door ertegen te praten. Alexa begrijpt wat je zegt en zet dat vervolgens om in een actie.

Just Ask Amazon Alexa

Hoe werkt Alexa?

Je activeert deze slimme assistent door een woord uit te spreken. Je hebt daarbij de keuze uit vier codewoorden: Alexa, Echo, Amazon of Computer.  Alexa spreekt momenteel Engels, Duits, Frans en Japans, maar is verkrijgbaar in 38 landen over de hele wereld. Je kunt Alexa vragen om muziek af te spelen, alarmen in te stellen of informatie op te vragen. Je kunt Alexa voice control ook gebruiken om andere slimme apparaten met je stem te besturen als je die hebt gekoppeld met elkaar. Amazon werkt hard om Alexa in veel meer apparaten te integreren, want deze slimme assistent zit ook al in sommige auto’s, robots, koelkasten en horloges. Het ecosysteem van leveranciers die werken met Amazon is dus enorm groot.

Wat zijn Alexa Skills?

Alexa kan communiceren met andere slimme apparaten met zogeheten Alexa Skills. Dit zijn geprogrammeerde vaardigheden en er zijn momenteel meer dan 30.000 Alexa Skills. Er wordt een onderverdeling gemaakt in Smart Home Skills (bedienen van je smarthome), Flash Briefing Skills (laten voorlezen van informatie) en Custom Skills (interacties met andere systemen). Je bepaalt zelf welke vaardigheden je toevoegt aan je eigen Alexa in de bijbehorende app van Amazon. Veel leveranciers van slimme apparaten maken hun eigen Alexa Skill, zodat hun apparaten naadloos samenwerken met Alexa.

Wat kun je met Amazon in je smarthome?

Er zijn dus enorm veel Alexa Skills ontwikkeld voor je smart home en dat aantal groeit iedere dag. Dat is ook de reden waarom je dus op veel apparaten de tekst ‘Works with Amazon Alexa’ ziet staan. Denk bijvoorbeeld aan je Nest thermostaat die je kunt bedienen met je stem of het laten voorlezen van het nieuws van de NOS. De Philips Hue Skill laat je slimme verlichting van Philips Hue bedienen met je stem. Je hoeft dan alleen nog maar aan Alexa een bepaalde stand te vragen en Alexa regelt de besturing.

 

 

De rol van de slimme speaker van Amazon

Om die slimme apparaten met je stem te kunnen bedienen, heb je de app van Alexa of een slimme speaker van Amazon met Alexa nodig. Tijdens de presentatie van de nieuwe Amazon-producten werd duidelijk dat Amazon een centrale rol in het huishouden wil spelen en de slimme speaker moet daarbij het middelpunt zijn van de besturing van je slimme huis. De luidsprekers werken met ZigBee, zodat ze kunnen communiceren met andere smarthome-apparaten. De nieuwste versie van de Echo Plus heeft zelfs een ingebouwde temperatuursensor, zodat die ook kan worden gebruikt om je slimme verwarming automatisch aan te sturen.

Amazon en ZigBee

Het grote voordeel van ZigBee is dat de communicatie veel minder energie kost dan bij wifi. Sensoren en slimme lampen werken bijvoorbeeld met ZigBee, omdat ze geen constant signaal hoeven te versturen of ontvangen. Dat betekent ook dat ze geen constante internetverbinding hebben en daarom werken deze apparaten met een hub. Door de hub kunnen deze ZigBee-apparaten wel communiceren met het internet en andere apparaten, zoals je smartphone. De Echo Plus kan de rol van de hub overnemen. Je kunt dus losse slimme lampen kopen en die verbinden met je Echo Plus, zodat je ze toch kunt bedienen met je stem. En als je wifi-signaal wegvalt, kun je via de Echo Plus nog steeds je gekoppelde slimme apparaten bedienen. Dat is natuurlijk handig in noodgevallen.  

Innovaties in de slimme speakers

Amazon werkt dus hard aan het verbeteren van de integratie met andere apparaten, maar zorgt er ook voor dat de slimme speakers zelf beter en slimmer worden. Het bedrijf breidt de slimme speakers namelijk uit met allerlei handige functies. Zo kun je de nieuwste versies van de speakers gebruiken als beveiligingssysteem, omdat ze het geluid van brekend glas kunnen herkennen en automatisch een alarmsignaal kunnen sturen. Een andere nieuwe functie is de ‘frustration free set-up’. Hiermee praat de slimme speakers op de achtergrond met de slimme apparaten om zelf de juiste instellingen te bepalen. Zo wordt het realiseren van je smarthome nog eenvoudiger.

Amazon werkt dus al met heel veel slimme apparaten samen, maar vooralsnog kun je de Nederlandse versies van de Amazon Echo, Amazon Echo Dot en Amazon Echo Plus niet kopen in Nederland. Dat betekent ook dat je smarthome nog niet in het Nederlands kan worden bediend. Pas wanneer deze Amazon speakers naar Nederland komen én Nederlands spreken, worden de volledige mogelijkheden van Amazon in smarthomes benut.

We kunnen niet zeggen wanneer dat is, maar we kunnen je wel dit beloven: als we ons assortiment aanvullen met deze slimme speakers van Amazon, helpen wij je met het maken van de juiste keuze!

Wil je je huis automatiseren met een Nederlandstalige slimme assistent? Dan raden we je aan om gebruik te maken van de Google Assistant of Apple HomeKit

Ontdek producten die met Alexa samenwerken.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost