Philips stopt met Nest ondersteuning

Door Bobbi
4 maanden geleden
Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

Sinds 17 november van dit jaar is Philips Hue gestopt met de ‘Works with Nest’ ondersteuning. Dit kwam niet als een verrassing: Google kondigde in mei vorig jaar al aan ermee te gaan stoppen en nieuwe gebruikers kregen deze functie daarom al niet meer.

Wat is ‘Works with Nest’?

Nest is vooral bekend van de Nest Learning Thermostat, een slimme thermostaat die je kunt bedienen met je smartphone. Het bedrijf bestaat sinds 2010, maar werd in 2014 overgenomen door Google. Naast de thermostaat hebben ze inmiddels ook de Nest Cam, een slimme beveiligingscamera, en de Nest Protect, een slimme rook- en koolmonoxidemelder. Eerder stelde Nest ‘Works with Nest’ beschikbaar, waarmee andere leveranciers hun apparaten konden aansluiten op het Nest platform. Deze apparaten waren te herkennen aan het ‘Works with Nest’-logo.

Waarom stopt ‘Works with Nest’?

In een blogbericht op de eigen website van Nest geven zij aan dat ze één ervaring aan willen bieden voor ontwikkelaars en consumenten via het ‘Works with Google Assistant’-programma. Hier komen dan zowel de Nest-producten als producten van externe fabrikanten in. Ontwikkelaars krijgen van Nest het advies om ervoor te zorgen dat hun apparaten Google Assistant ondersteunen. Deze wijziging van ‘Works with Nest’ naar ‘Works with Google Assistant’ is onderdeel van het nieuwe beleid van Google om alle Home en Nest apparaten onder de Nest-vlag te brengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de opvolgers van de Google Home-speaker allemaal onder de Nest-naam uitgebracht worden. Nest accounts worden geïntegreerd naar Google accounts, daarvoor hebben Nest accounts een uitnodiging ontvangen.

Minder toegang tot gevoelige data

Google noemde nog een reden om te stoppen met ‘Works with Nest’, namelijk het delen van gevoelige data. ‘Works with Nest’ gaf veel partners toegang tot informatie over Nest-producten. Deze informatie bestond bijvoorbeeld uit data over je aan- of afwezigheid, temperatuurinstellingen en mogelijkheden om camera’s aan of uit te schakelen op basis van externe gebeurtenissen. Google heeft besloten dat zo min mogelijk externe partners nog toegang krijgen tot deze data met ‘Works with Google Assistant’, tenzij consumenten hier nadrukkelijk toestemming voor geven.

Philips Hue en Nest

Philips Hue was een van de merken die de ‘Works with Nest’ ondersteuning had. Hierdoor konden je Hue lampen samenwerken met de Nest producten in je huis. Je kon bijvoorbeeld de Nest Cam gebruiken om het licht automatisch uit te laten gaan wanneer je een ruimte verliet. Of je kon de lampen fel aan laten gaan wanneer de Nest Protect rook detecteerde, zodat je gemakkelijk kon vluchten.

Overschakelen naar ‘Hey Google’

Het bedrijf achter Philips Hue, Signify, heeft laten weten dat ze van ‘Works with Nest’ gaan overstappen naar ‘Works with Google Assistant’. Wil je toegang hebben tot dezelfde functies als voorheen? Dan moet je je Philips Hue account aan de Google Home App koppelen. Hiervoor doorloop je de volgende stappen:

  1. Zorg dat alle apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten.
  2. Open de Google Home app op je smartphone of tablet.
  3. Voeg de Philips Hue lampen toe bij Apparaten.
  4. Voer je accountgegevens van Philips Hue in.
  5. Zorg voor de juiste namen van de lampen.
  6. Wijs de verlichting aan specifieke ruimtes toe.

Wat merk je van deze overgang?

Waarschijnlijk zul je weinig van deze overgang merken. Toen dit nieuws net uitkwam werd er veel geklaagd door gebruikers die bang waren dat bepaalde functionaliteiten zouden verdwijnen. Nu weten we gelukkig dat deze functies blijven bestaan, alleen dan in het jasje van het ‘Hey Google’ programma.

‘Hey Google, zet de lampen aan’

Wist je dat je jouw slimme Philips Hue verlichting ook kunt bedienen met je stem? ‘Hey Google, zet de lampen aan’ is dan nog maar het begin. Aan je Google Assistant kun je bijvoorbeeld ook vragen om de lampen te dimmen of om specifieke scènes of programma’s af te spelen. Vraag Google bijvoorbeeld om de concentratie-stand in te schakelen in je werkkamer, zodat je je daar optimaal kunt concentreren, terwijl je kinderen in de woonkamer genieten van een film met de verlichting gedimd in relax-stand.

Upgrade naar Philips Hue Bridge 2.0

Wil je ervoor zorgen dat jouw Philips Hue verlichting klaar is voor de toekomst, maar gebruik je momenteel nog de eerste versie van de Philips Hue Bridge? Dan raden we je aan om deze te upgraden naar de Bridge 2.0. Het is sinds juni dit jaar namelijk al niet meer mogelijk om met de eerste versie je slimme lampen te bedienen met spraakbediening (via een Google Assistant). Wanneer je overstapt naar de nieuwere versie (Philips Hue Bridge 2.0) weet je zeker dat je de komende tijd vooruit kunt. Signify heeft namelijk laten weten dat deze bridge ‘future proof’ is en je dus niet bang hoeft te zijn dat deze binnenkort ook verouderd is.

Ben je op zoek naar een oplossing of maat of weet je nog niet precies wat je zoekt? Neem dan contact met ons op en krijg advies op maat van onze smart home experts.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost