Onbezorgd op vakantie met een elektrische auto

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Zo ga je onbezorgd en zuinig op reis met een elektrische auto!

Elektrische auto's zijn tot steeds meer in staat. Het vermogen van de batterijen neemt toe waardoor je verder kunt rijden. Ook zijn er nieuwe technieken die ervoor zorgen dat je batterij razendsnel opgeladen kan worden. Hiermee kunnen de tussenstops onderweg flink ingekort worden. Er moet uiteraard wel rekening gehouden worden dat je tussenstop een oplaadpunt heeft. Daar verschijnen er gelukkig steeds meer van. Door deze ontwikkelingen is het inmiddels mogelijk om zonder problemen met je elektrische auto op vakantie te gaan. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening meer moet houden.

Op vakantie gaan met een elektrische auto vraagt om iets meer planning

Een elektrische auto vakantie is zeker mogelijk wanneer je auto een behoorlijke actieradius heeft, zodat je 300 tot wel 450 kilometer op één volle accu rijden. De actieradius is vooral afhankelijk van de capaciteit van je batterij. Je zult elke keer bij een oplaadpunt moeten zijn voordat je accu leeg is. Het is dus belangrijk dat je in de gaten houdt of er op je route genoeg van deze oplaadpunten elektrische auto zijn. In omliggende landen zoals Duitsland, België en Frankrijk komen er steeds meer plekken waar je de accu op kunt laden, maar ze zitten momenteel een stuk verder uit elkaar dan je in Nederland gewend bent. Hierdoor is het des te belangrijker dat je de route goed inplant. 

Op vakantie kan de actieradius van je elektrische auto kleiner zijn

Bovendien zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je op vakantie minder ver kunt rijden met een volle accu dan je gewend bent. Je auto is meestal belast met meer gewicht dan normaal gesproken het geval is. Dat zorgt ervoor dat de accu per kilometer meer arbeid moet leveren. Nederland is een erg vlak land, wanneer je door een heuvel- of bergachtig gebied moet rijden, dan zal dat meer vragen van de batterij. Ook kunnen extreme temperaturen bijdragen aan het sneller leeg zijn van je accu. Dat kan komen omdat het heel warm, of juist heel koud is.

Hogere snelheden hebben invloed op de actieradius

Vakantiegangers rijden over het algemeen een groot gedeelte van de route op de snelweg. De meeste auto's verbruiken de minste energie als je rond de 90 kilometer per uur rijdt. Als je iets langzamer rijdt dan de toegestane snelheid op de snelweg, dan zul je dus verder komen met één volle batterij. Uiteraard ben je dan wel iets minder snel op je bestemming. 

Bedenk van tevoren waar je de accu gaat opladen

Goed voorbereid de weg op gaan is het allerbelangrijkste wanneer je op vakantie gaat. Ga je op vakantie met elektrische auto, dan vraagt dat om net iets meer planning. Verken je route goed voor je op pad gaat. Probeer van tevoren in te plannen bij welke oplaadpunten je gaat stoppen. En houd rekening met vertraging en onderbrekingen waardoor je accu eerder leeg is dan verwacht. Onderweg kun je opgehouden worden door onvoorziene omstandigheden, zoals files, wegwerkzaamheden of omleidingen. Probeer je tussenstops om op te laden dus niet te strak in te plannen. Het is verstandiger om een marge in te bouwen. Bij de website oplaadpalen.nl vind je alle openbare laadstations in Europa. 

Neem de juiste kabel mee om je auto op te laden

Niet alle landen hebben dezelfde aansluitingen voor stroom als in Nederland. De aansluitingen die ze in Frankrijk gebruiken zien er bijvoorbeeld heel anders uit. Zorg er dus wel voor de je de juiste kabel met de correcte aansluiting voor het betreffende land bij je hebt. Het is verstandig om een standaard oplader mee te nemen die je op het normale stroomnetwerk van een land aan kunt sluiten. Hiermee ben je altijd in staat om wat stroom bij te laden, hoewel dit wel veel langzamer gaat dan wanneer je gebruik maakt van toegewijde oplaadpunten met een snellaadfunctie of je laadpaal thuis.


Ontdek hier de verschillen tussen een snellader en een standaard laadpaal thuis


 

De juiste laadpas meenemen is nog belangrijker

De laadpas die je in Nederland gebruikt om je elektrische auto op te laden kun je niet overal gebruiken. In sommige landen moet je een specifieke laadpas van een bepaalde aanbieder hebben om gebruik te maken van de laadpalen. Deze moet je eerst aanvragen. Het duurt minstens een paar dagen voor je de pas in huis hebt. Ook hierbij is het dus erg belangrijk dat je ruim van tevoren begint met het plannen van de reis.

De kosten van op vakantie gaan met een elektrische auto

Per kilometer kun je met een elektrische auto geld besparen, het is simpelweg goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Daar staat tegenover dat de aanschaf van een dergelijke auto duurder is, al zal je deze vaak leasen. Bovendien zal de capaciteit van de accu dalen over het gebruik van een aantal jaren, een verschijnsel dat je ook ziet bij bijvoorbeeld telefoons of laptops. Een elektrische auto leasen voor je vakantie is mogelijk een goede uitkomst. Je profiteert dan van de lage kosten per kilometer en je bent niet verantwoordelijk voor de aanschaf van een elektrische auto.


Hier lees je hoe je financieel kunt profiteren van een elektrische auto


 

Met de juiste voorbereiding is een vakantie met een elektrische auto goed mogelijk

De landen om ons heen worden steeds meer geschikt voor het rijden met een elektrische auto. Er komen onder andere steeds meer oplaadpunten. Als jouw elektrische auto een behoorlijke actieradius heeft, dan kun je in veel landen met een gerust hart op vakantie gaan. Het belangrijkste is dat je jezelf goed voorbereid. Neem de juiste laders mee, en bepaal van tevoren waar je de auto gaat opladen. Met een goed uitgestippelde route is een elektrische auto ongeveer net zo snel als een auto die op brandstof rijdt. Daar komt bij dat je flink wat kosten bespaart en je op een groenere manier reist.

Bekijk meer informatie over laadstations op Groenopladen.nl.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost