Nanoleaf komt met nieuwe panelen: de Nanoleaf Shapes

Door Bobbi
4 maanden geleden
Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

Met de nieuwe panelen van Nanoleaf Shapes heb je nóg meer vrijheid om patronen te maken waar jij blij van wordt. Eerder dit jaar bracht Nanoleaf de zeskantige vormen (hexagons) uit. Nu zijn daar nog Triangles en Mini Triangles bijgekomen, die je onderling allemaal kunt combineren. In deze blog ontdek je waarom je de nieuwe Nanoleaf Shapes in je huis wil hebben!

Nieuwe Nanoleaf Shapes

Deze nieuwe vormen hebben dezelfde functionaliteiten als de Nanoleaf Shapes Hexagons. Denk bijvoorbeeld aan het meekleuren van de lampen op het ritme van de muziek die je luistert of de content op je beeldscherm. Ook kun je de panelen eenvoudig van kleur laten veranderen door ze aan te raken. Heb je de oude driehoekige Nanoleaf panelen in huis? Deze kun je helaas niet combineren met de nieuwe Nanoleaf Shapes.

Bedienen van de Shapes

De Nanoleaf Shapes ondersteunen Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa. Hierdoor kun je de panelen bedienen met je stem. Daarnaast wordt er ook een fysieke afstandsbediening met de Shapes meegeleverd en kun je de panelen bedienen met de speciale Nanoleaf app. Van deze app is onlangs een vernieuwde en verbeterde versie verschenen.

Patronen zonder gaten

De kleine en grote driehoekige panelen kun je verbinden met de zeshoekige panelen van Nanoleaf. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld gebruiken om de gaten op te vullen die ontstaan als je zes driehoeken samenvoegt. Je creëert er mooie symmetrische patronen mee. Of je kiest juist voor lekker asymmetrisch en abstract.

De Shapes installeren

Het installeren van de Nanoleaf Shapes doe je door de panelen aan elkaar te bevestigen en vervolgens elk paneel aan de muur te plakken met de meegeleverde, dubbelzijdige bevestigingskussens. Zodra ze goed vastzitten, leidt de app je door een aantal eenvoudige stappen om aan de slag te gaan. Al snel is het eindresultaat te zien, namelijk een verrassende hoeveelheid licht dat uit deze lichtgewicht panelen komt. Om het meeste uit de Nanoleaf Shapes te halen, raden we aan om goed rond te neuzen in de app. Zo ontdek je snel wat alle mogelijkheden van de panelen zijn.

Wat kun je er allemaal mee?

De Nanoleaf Shapes hebben een bijna overweldigend aantal functionaliteiten. Om te beginnen geven ze simpelweg heel helder licht, waardoor je leefruimte fijner verlicht wordt dan met welk ander slim gloeilamp systeem dan ook. Maar wanneer je de Shapes alleen voor de fijne verlichting gebruikt, mis je een hele hoop. Wil je je woonkamer bijvoorbeeld omtoveren tot een privé-nachtclub? Laat de Shapes dan mee veranderen en zich aanpassen aan de muziek waar je naar luistert. Dit werkt al wanneer de luidspreker in dezelfde kamer staat en het volume op een redelijk niveau klinkt.

Heb je kinderen of vind je het zelf leuk om spelletjes te spelen? Dan zijn er verschillende games die je op je Nanoleaf kunt installeren. Deze games werken met de aanraakbediening van de panelen en je kunt kiezen uit titels zoals Whack-A-Mole en Pac-Man. Het zijn allemaal vrij eenvoudige games, maar wel een leuke ervaring die je zintuigen prikkelt.

Net als de slimme verlichting van Philips Hue, kun je de Nanoleaf Shapes ook koppelen aan je tv of een ander scherm. De panelen reflecteren dan wat er op het scherm gebeurt. Dit geeft een bijzonder extraatje aan de beleving wanneer je iets aan het kijken bent. Daarnaast werken de Nanoleaf Shapes samen met een hoop andere slimme apparaten, waardoor je met een stemopdracht eenvoudig iets verandert. Ook kun je door de IFTTT-ondersteuning handige snelkoppelingen instellen.

Zijn ze geschikt voor jou?

Ben je er nog niet helemaal uit of je de Nanoleaf Shapes wil gaan aanschaffen? Wij zetten de voordelen en nadelen even kort voor je op een rij.

Ze zijn wel geschikt als…

 • Je jouw leefruimte een upgrade wil geven.
  Net als een mooi meubelstuk geven de Nanoleaf Shapes je kamer meteen een toffe twist. Het is relatief simpel, maar de panelen verlichten de ruimte goed en zien er daarnaast stijlvol uit.
 • Je jouw zintuigen wil prikkelen.
  De Nanoleaf Shapes maken je kamer een stuk interessanter. Ideaal als je kinderen hebt, want die zullen het leuk vinden om met de panelen te spelen.
 • Je op zoek bent naar iets bijzonderders dan gloeilampen of lichtstrips.
  Slimme verlichting is een grote ontwikkeling doorgaan en de Nanoleaf Shapes zijn het hoogtepunt daarvan. Het is daarnaast eenvoudiger om te installeren dan lichtstrips.

Ze zijn minder geschikt als…

 • Je een klein budget hebt.
  De Nanoleaf Shapes zijn niet goedkoop. Vooral niet als je eenmaal fan bent en verder wil uitbreiden.
 • Je de muren niet vertrouwd.
  Als je behang op je muren hebt, dan kan dit beschadigd worden door de bevestigingskussens. In dat geval kan het een optie zijn om te investeren in een wandmontagekit.
 • Je er helemaal geen tijd in wil stoppen.
  Je kunt de Nanoleaf Shapes installeren en gewoon hun gang laten gaan, maar dan krijg je geen waar voor je geld. Je hebt er het meeste aan als je regelmatig in de app kijkt en zoekt naar de verlichtingsopties die op dat moment bij je passen.

Inspiratie nodig?

Ben je overtuigd van de Nanoleaf Shapes, maar ben je nog een beetje inspiratieloos als het aankomt op het verzinnen van een design? Kijk dan eens rond op de Instagram van Nanoleaf. Hier vind je heel veel voorbeelden van creaties bij mensen thuis, zodat je een goed beeld hebt van wat er allemaal mogelijk is en wat bij jouw interieur en leefstijl zou passen.

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost