Kleurverlichting in huis: méér dan alleen sfeer

Laatste aanpassing: 6 maanden geleden

Kleurverlichting doet meer dan alleen sfeer brengen in huis. Het heeft ook positieve effecten op lichaam en geest!

Kleurverlichting in huis: méér dan alleen sfeer

Je staat er niet elke dag bij stil, maar kleur speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn voorkeur qua kleur op esthetisch vlak: koop je de auto in het rood of blauw? Welke kleur verf je de muur? Koop je dat jasje in het groen of turquoise?

Of je iets mooi vindt in een bepaalde kleur is subjectief, maar niet geheel willekeurig: kleuren roepen namelijk emoties op en die hebben weer invloed op ons lichaam. Word je helemaal blij van roze? Dan is de kans groot dat je kledingkast overwegend roze gekleurd is. Heb je een hekel aan die kleur? Trek dan vooral geen roze aan, want je voelt je er waarschijnlijk niet prettig in.

De invloed van kleur is niet alleen van toepassing op materiële zaken, maar ook vooral op de omgeving waar je je in bevindt. De omgeving waar je je toch het meest comfortabel en ontspannen wil voelen is je eigen huis. Daarom zetten we uiteen waarom kleurverlichting in huis van meerwaarde is en hoe dit je lichaam en geest positief kan beïnvloeden.

De effecten van kleurverlichting

In de interieurarchitectuur speelt kleur(verlichting) een erg belangrijke rol. Het geeft ruimtes een bepaalde sfeer en uitstraling, die direct invloed heeft op diegenen die zich in die ruimte bevinden.

De effecten van kleur in een huis

Stel je eens voor dat je een kamer in loopt met geheel zwarte of donkere muren. Je krijgt het gevoel dat de muren op je afkomen en de ruimte kleiner aanvoelt dan deze in werkelijkheid is. Als je diezelfde kamer met witte muren in zou lopen, lijkt het alsof deze ineens een stuk groter is. Heldere en warme kleuren (oranje, geel, rood) zorgen er bijvoorbeeld voor dat objecten groter en dichterbij lijken te zijn. Dit is het ruimtelijke effect van kleur. 

Met sfeerverlichting kun je de kleuren van een kamer vervolgens accentueren of juist wat afzwakken. Een grijze muur zou je bijvoorbeeld wat stimulerender kunnen maken met een warme kleur of juist ontspannender met een koele kleur verlichting.

De effecten van kleur op lichaam en geest

Naast de besproken ruimtelijke effecten, zijn kleuren ook van invloed op je lichaam, geest en emoties als je in een ruimte bent. Vele wetenschappelijke onderzoeken zijn hier inmiddels aan gewijd en op basis daarvan is zelfs een alternatieve geneeswijze ontwikkeld, die gebruik maakt van kleurverlichting: chromotherapie.

Verschillende kleuren verlichting hebben verschillende effecten op lichaam en geest. We zetten de meest voorname effecten van primaire en secundaire kleuren, zodat je deze thuis kan toepassen met je eigen kleurverlichting:

Rood
De kleur die het meest wordt gelinkt aan opwinding, energie en kracht. Het is een warme kleur en van positieve invloed als je moe bent of je even wat minder energiek voelt. Ook verhoogt deze kleur je hartslag en lijkt de tijd sneller te gaan. Deze kleur verlichting werkt tevens libido-verhogend, dus kleurverlichting in de slaapkamer kan meer dan alleen rust brengen...

Blauw
Een koele kleur, meestal gelinkt aan rust, kalmte en vertrouwen. Het is de kleur die vooral van invloed is op de geest: het brengt sereniteit en helpt je beter te concentreren. Het is de meest aangename kleur ter wereld volgens vele onderzoeken, maar kan eveneens koud overkomen. Een extra trui kan geen kwaad als je de blauwe kleur gebruikt wanneer je thuis werkt.

Geel
Een sterke en stimulerende kleur. In tegenstelling tot rood heeft geel vooral effect op de geest: het verhoogt je zelfvertrouwen en vrolijkt je op. Optimisme is een belangrijke emotie die deze kleur opwekt. Voel je je dus wat down? Verlicht de ruimte om je heen geel!

Groen
De kleur van harmonie en balans. Het is een opvallende kleur, zonder dat deze hard binnenkomt, zoals rood. Daarom is het effect rustgevend en stelt het ons gerust. Groen wordt namelijk primair gelinkt aan veiligheid en voedsel. McDonald’s heeft haar huisstijl niet zomaar veranderd van rood-geel naar groen-geel...

Paars
De spirituele kleur, die je stimuleert om je op jezelf te richten. Veelal gebruikt als men mediteert.

Het heeft tevens een luxe ondertoon en wordt gelinkt aan de beste kwaliteit: het is een koninklijke kleur. Let wel op, want paars kan in een verkeerde setting ook goedkoop overkomen. Zorg dus dat je interieur past bij deze kleur om écht indruk te maken als je bezoek krijgt.

Oranje
Combineert de fysieke effecten van rood met de oppeppende effecten van geel: het is een kleur die plezier uitstraalt. Ook focust het de geest op lichamelijk comfort (warmte, onderdak) en sensualiteit. Dus als je een feestje geeft is oranje de uitstekende kleur verlichting.

Onze kleurverlichting

Kleurverlichting draagt dus niet alleen maar bij aan hoe je huiskamer, slaapkamer of keuken eruit ziet, maar je kan je op fysiek en geestelijk vlk ook beter gan voelen door kleur. Wat ons betreft is kleurverlichting daarmee écht van meerwaarde in een huishouden.

Op 50five bieden we verschillende typen kleurverlichting met ieder zijn eigen voordelen en werkwijze, zoals Philips HueTrust Zigbee en MyStrom.

Wil je meer weten over de verschillen tussen bepaalde merken sfeerverlichting? Lees dan ons artikel, waarin we drie soorten kleurverlichting op een rij hebben gezet.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

5 dagen geleden
1 maand geleden door Jeroen
1 maand geleden door Joost
2 maanden geleden door Joost