Mag je zomaar gebruik maken van een laadpaal?

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Kan je je auto opladen met iedere willekeurig laadpaal?

Nee, je mag niet zomaar gebruik maken van een laadpaal als je in een elektrische auto rijdt. Maar reden voor paniek hoeft dat niet te zijn, want Nederland heeft zo ongeveer de meeste oplaadpunten van de EU en dus kun je altijd wel ergens in de buurt je auto opladen. Behalve of je al dan niet bevoegd bent een laadpaal te gebruiken, is het ook maar de vraag of elke laadpaal wel geschikt is om jouw auto op te laden. We leggen je graag de regels uit rond betaald parkeren bij een laadpaal

Zorg wel voor een laadkabel en de juiste stekker

Je kunt je auto op verschillende manieren opladen; dat kan via het stopcontact thuis of bijvoorbeeld bij een openbaar oplaadpunt. Rijd je elektrisch, dan kun je een eigen oplaadstation op eigen terrein bezitten, maar kun je ondanks dat ook gewoon openbaar laden. In zowel eigen land als in het buitenland kun je altijd bij openbare oplaadpunten terecht om de auto op te laden. Zorg dan wel dat je altijd een laadkabel in de auto hebt met uiteraard de goede stekker. Dan heb je ook de vrijheid om op andere plekken te parkeren en tegelijkertijd je auto op te laden. Je wilt natuurlijk niet stil komen te staan.

Pas voor laadpaal

Om de auto bij openbare laadpunten op te kunnen laden dien je wel in het bezit te zijn van een laadpas. Er zijn tal van aanbieders die dergelijke passen beschikbaar hebben en je vraagt de passen vaak gratis of tegen een geringe vergoeding aan. Er zijn passen die je zowel particulier en zakelijk kan gebruiken. De onmisbare laadpassen die je nodig hebt voor het opladen van je elektrische auto werken volgens een backoffice systeem.

Overzicht beschikbaar met alle openbare laadpunten

Als je auto opgeladen moet worden, dan is het wel handig dat je weet waar je dat kunt doen. Er zijn verschillende online tools beschikbaar die een overzicht geven van alle openbare laadpunten en die je ook kunnen vertellen welk laadpunt het dichtst bij je locatie is. Het feit dat je thuis een oplaadstation hebt aangelegd doet niets af aan het feit dat je ook gewoon openbaar op kunt laden.

Wil je bij iemand anders thuis jouw auto opladen? Dan ligt dat aan de eigenaar van het laadstation op eigen terrein. Zij kunnen ervoor kiezen van hun privé laadpaal een openbaar laadpunt te maken. Dat moeten ze wel aangeven zodat ze opgenomen worden in het overzicht van openbare laadpunten. Het verbruik wordt uiteraard verrekend en de eigenaar van een privé laadpaal kan zo de investering in het laadstation terugverdienen.

Let op: heb je een type 1 of een type 2 stekker nodig?

Thuis kun je voor een laadpaal kiezen, maar kun je ook besluiten een installatie aan de wand te nemen. Er zijn tegenwoordig ook oplaadpunten beschikbaar die twee auto’s tegelijk op kunnen laden. De variant aan de wand is overigens ook als laadzuil beschikbaar. Als je daarnaast plannen hebt om een laadstation op eigen terrein te creëren, denk dan wel aan de lengte van de kabel. De afstand van laadpunt tot de vierwieler verschilt uiteraard per situatie. Let ook op de stekker; heb je een type 1 stekker nodig of dien je over een type 2 stekker te beschikken? Kijk ook of je in de groepenkast een vrije groep beschikbaar hebt. Zo niet, laat dan een extra groep maken door een professional.

Snellaadpunten zijn nog schaars in ons land

In principe kun je dus met je elektrische auto terecht bij drie verschillende laadpunten: bij je thuis, een publieke laadpaal (inclusief die op privéterrein) en de snellaadpaal. De publieke laadpalen zijn vaak in eigendom van de gemeente. Heel zelden kun je ze gratis gebruiken. In negen van de tien gevallen heb je een laadpas nodig. Hoewel Nederland over een uitstekend netwerk beschikt van laadpunten, is de snellaadpaal nog schaars in ons land. Als je ze vindt, dan vind je ze met name op de grotere carpoolplaatsen en langs de drukke snelwegen. Ook nu geldt: zonder laadpas kun je er geen gebruik van maken en houd er rekening mee dat je wel even moet wachten voor je aan de beurt bent.

Mocht jij op zoek zijn naar een laadpaal in parkeergarage, dan zul je er hier ook weinig van vinden. Is er een laadpaal beschikbaar, maar staat hier een niet elektrische auto voor? Dan kan de bestuurder van deze auto een laadpaal boete krijgen. Hierdoor is het zeker aan te raden om regelmatig de vraag te stellen: mag ik parkeren bij een laadpaal? Hiermee voorkom je onnodige boetes.

Al in een half uur een volle accu

Heb je een laadpunt gevonden waar jij de auto mag en kunt laden, dan is het afhankelijk van hoe leeg je accu is hoe lang het opladen precies duurt. Als je de accu volledig op wilt laden, dan heb je hier thuis soms wel tussen de acht en tien uur voor nodig. Dit heeft onder meer te maken met andere apparatuur die in je huis om stroom vragen. Ga je ‘tanken’ bij een openbaar oplaadpunt, dan kan de accu vaak in vier uur volledig opgeladen worden.

Bij de snellaadpalen kan je accu al binnen dertig minuten opgeladen worden. Behalve dat deze snellaadpalen (DC-laders) nog schaars zijn, is het ook maar de vraag of je auto geschikt is voor een snellader. Of dat al dan niet zo is staat in het instructieboekje van je elektrische auto.

Kortom; op de online tools vind je alle openbare laadpunten die tot je beschikking staan, inclusief de privé laadstations die ook openbaar gebruikt mogen worden. Daar kun je altijd terecht, mits je een geldige pas voor een laadpaal hebt. Uiteraard kun je ook zelf een eigen laadstation aanschaffen, mits je beschikt over eigen terrein. In andere gevallen moet je een vergunning aanvragen voor een oplaadpunt op gemeentegrond.

Op Groenopladen.nl vind je alle informatie over slimme laadoplossingen voor bij je thuis. 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost