50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Elektrische auto opladen
26 okt. 2020

Eigen laadpaal openbaar maken, kan dat?

Joost
By Joost Gerrits
  • ongeveer 2 jaar geleden
  • Read time: 3 minutes
Het aantal mensen dat de overstap maakt naar elektrisch rijden wordt elk jaar vergroot. Het is niet alleen een duurzame investering, het kan u ook nog eens flink wat kosten besparen. Het enige waar u wel rekening mee moet houden is dat u uw elektrische auto op tijd aan de lader legt. Dit kan bij een openbare laadpaal of door het plaatsen van een privé laadpaal bij uw woning. De kosten van een laadpaal thuis kunt u deels terugverdienen door uw privé laadpaal openbaar te maken. In dit artikel leest u alles over de voordelen van een laadpaal thuis, het verhuren hiervan en wat het laadpaal verdienmodel inhoudt.

Highlights

  • Het hebben van een laadpaal thuis levert u verschillende voordelen op: u bent altijd verzekerd van een plek voor uw deur en de kosten van laden zijn lager dan bij gebruik van een openbare laadpaal.
  • De aanschaf van een laadstation is een investering, maar door de laadpaal open te stellen aan andere EV-gebruikers verdient u dit snel terug.
  • De meest voordelige manier om anderen gebruik te laten maken van uw laadstation, is door zelf het laadtarief in te stellen.

Het opladen van een elektrische auto

Als gebruiker van een elektrische auto bent u gebonden aan een laadstation. Zonder uw auto geregeld op te laden, zult u niet kunnen rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw EV op te laden: gebruikmaken van een openbare laadpaal of een laadpaal voor thuis laten plaatsen. Momenteel zijn er ruim 107.000 openbare laadpunten waar u gebruik van kunt maken, waaronder zo’n 3.400 snelladers. Wilt u het liefst een eigen laadpaal laten plaatsen? Dat is ook mogelijk, mits u eigen terrein heeft waarop het laadstation geïnstalleerd kan worden. Woont u in een huurwoning of heeft u simpelweg geen plek om een laadstation te laten plaatsen, dan kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen voor de plaatsing van een openbare laadpaal. Houd er rekening mee dat het hier gaat om een openbaar laadstation waar iedereen gebruik van kan maken. Woont u in het centrum van de stad en vraagt u een openbare laadpaal aan? Dan is de kans zeer aanwezig dat betaald parkeren van toepassing zal zijn op de plek waar de laadpaal komt te staan.

Lees ook: Wanneer mag een laadpaal op eigen terrein of openbaar geplaatst worden?

opladen evbox

De voordelen van een eigen laadstation

Eén van de grootste voordelen van een laadpaal thuis is dat u altijd verzekerd bent van een plek om uw elektrische auto op te laden. U hoeft hierdoor niet (meer) bezig te zijn met het vinden van een beschikbare openbare laadpaal. Zodra u thuis bent kunt u uw elektrische auto gemakkelijk inpluggen en opladen. Een ander groot voordeel is de verlaging in kosten, want het energietarief is thuis relatief gezien lager dan bij publieke laadstations. Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u zelfs nog meer kosten besparen. Wanneer u op de piekmomenten uw auto oplaadt, kunt u het productieoverschot verminderen. Een eigen laadstation biedt u dus voornamelijk gemak, maar ook op financieel gebied heeft het voordelen.

Lees ook: Bijna gratis uw auto opladen met zonnepanelen

Een laadpaal verhuren

Heeft u de keuze gemaakt om een elektrische laadpaal te laten plaatsen? Dan kunt u ervoor kiezen om deze ook openbaar aan te bieden. Op het moment dat u ervoor kiest om uw eigen laadpaal te verhuren, komt deze automatisch op de lijst met openbare laadstations te staan. Dit betekent dat iedereen kan zien dat uw laadpaal openbaar is en ook iedereen van dit laadstation gebruik kan gaan maken. U maakt dan als het ware een semi publieke laadpaal van uw eigen laadstation. Wilt u uw eigen laadpaal verhuren? Dan is het verstandig om vooraf te bedenken hoe u de kosten gaat verrekenen en wat het laadpaal verdienmodel zal zijn.

Het is handig om een onafhankelijk beheersysteem te koppelen aan uw laadstation wanneer u de kosten voor het opladen wilt verrekenen. U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een systeem waarbij EV-gebruikers middels een laadpas hun voertuig kunnen opladen aan uw lader. De energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat de verbruikte energie wordt verrekend met de eigenaar van de laadpas. Waar u ook voor kunt kiezen, is om het laadtarief voor gastgebruikers zelf in te stellen. De energieleverancier verrekent dan periodiek de laadopbrengsten met de kosten die u als laadpaal eigenaar heeft moeten betalen. Dit is overduidelijk de meest voordelige optie voor laadpaal eigenaren. Hiermee kunt u het tarief net wat hoger laten uitvallen, waardoor u verdient aan het laden van anderen. Het terugverdienen van de kosten van het laadstation gaat hierdoor een stuk gemakkelijker en sneller. De termijn waarop u deze kosten zult terugverdienen zijn uiteraard afhankelijk van het aantal personen dat gebruikmaakt van uw laadstation.

Lees ook: Hoe werkt de 50five laadpas?

laadpaal thuis evbox

Het laten plaatsen van een laadstation

Vindt u het een geruststellend idee om op elk moment van de dag te kunnen laden? Dan is de aanschaf van een laadstation thuis voor u hoogstwaarschijnlijk de beste optie. Een laadpaal thuis installeren is in eerste instantie een investering, maar door de privé laadpaal openbaar te maken kunt u de kosten van plaatsing geheel terugverdienen. Zo maakt u het niet alleen uzelf gemakkelijker, maar doet u ook de buurman en buurvrouw er een plezier mee.

Bent u geïnteresseerd in een eigen laadstation? Vul dan onderstaand formulier vrijblijvend in en kom erachter welke slimme laadpaal het beste bij u past. Onze specialisten nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

energieprijzen
keuzehulp blog
Doorloop de nieuwe keuzehulp en ontvang een offerte op maat gebaseerd op uw situatie en wensen.
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.