50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Laadpaal verplicht parkeerterrein bedrijven
20 okt. 2020

Wet verplicht laadpaal op parkeerterrein bedrijven

Robin
By Robin
  • meer dan 2 jaar geleden
  • Read time: 2 minutes
Elektrisch rijden is de toekomst, gezien de recente ontwikkelingen van autofabrikanten die zich steeds meer op het volledig elektrische autosegment richten. Met de explosieve stijging van het aantal elektrische voertuigen op de weg neemt ook de vraag naar laadpunten toe. Deze zijn al op veel locaties te vinden, zoals bij tankstations, in parkeergarages en op openbare parkeergelegenheden. Op 31 mei 2019 telde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 39.851 laadpunten. Daar gaan er in 2020 meer bijkomen, omdat de aanwezigheid van een laadpaal verplicht wordt voor bedrijven met 10 parkeerplaatsen of meer.

Plannen van de Europese Commissie

Een aantal jaar geleden heeft de Europese Commissie als doel gesteld dat de uitstoot van CO2 met 40% moet zijn verminderd in het jaar 2030. Op basis van dat doel zijn er plannen gemaakt om onder andere gebouwen en mobiliteit te verduurzamen. Gebouwen zijn namelijk verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 75% van de gebouwen is niet duurzaam. Dus er is werk aan de winkel en daar is door de overheid geld voor vrijgemaakt.

Laadpaal verplicht parkeerterrein bedrijven

Laadpaal bij wet verplicht

Een onderdeel van de plannen om een emissievrije toekomst te realiseren is het verplichten van oplaadpunten voor elektrische auto’s bij commerciële gebouwen vanaf 2020.

  • De wet houdt in dat vanaf 2020 bij (deels) nieuwe utiliteitsbouw* met meer dan 10 parkeerplaatsen op hetzelfde terrein minimaal één oplaadpunt voor het hele parkeerterrein moet worden geplaatst. Dus heeft u bijvoorbeeld een parkeerterrein met 20 parkeerplaatsen, ook dan is 1 oplaadpunt voldoende.

  • Verder geldt vanaf 2025 dat bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen op hetzelfde terrein minimaal één oplaadpunt moet zijn geplaatst. De eigenaar van het gebouw kan, afhankelijk van lokale vraag, zelf bepalen hoeveel oplaadpunten hij in totaal laat plaatsen.

* Utiliteitsbouw omvat alle gebouwen die geen woonbestemming hebben.

Heeft u een utiliteitsgebouw in bezit met meer dan 10 parkeerplaatsen? Dan hoeft u zich tot nu toe geen zorgen te maken.

Bestaande bouw is in 2025 aan de beurt

Zoals in de vorige paragraaf beschreven staat gaan er vanaf 2025 ook nieuwe wetgevingen gelden. Als u een bedrijf of winkel heeft met 10 parkeerplaatsen of meer in een bestaand pand, dan bent u niet verplicht om in 2020 een laadstation voor elektrische voertuigen te plaatsen. Er is aangekondigd dat dit in 2025 wel het geval zal zijn. Het is dus verstandig om nu al na te gaan denken over het plaatsen van een laadpaal. Misschien niet per se omdat het moet, maar met het oogpunt als service voor uw klanten of bezoekers. Er komen immers meer en meer elektrische auto’s op de markt en dus ook elektrische rijders. U kunt er zelfs voor kiezen om de kosten voor het gebruik van de laadpaal zodanig in te stellen dat u snel uw investering terugverdient. Zo is uw laadpaal nog rendabel ook.

Laadpaal verplicht parkeerterrein bedrijven

Subsidie voor laadpaal

Een laadpaal installeren vraagt om een investering. Gelukkig is de overheid er om u financieel te ondersteunen met verschillende subsidies, zoals de MIA en VAMIL. Zo kunt u een bepaald percentage van het investeringsbedrag aftrekken van de winst, waardoor u minder belasting betaalt.

Lees ook: Subsidie voor laadpalen en elektrisch rijden

Het kiezen van de juiste laadpaal

Als ondernemer bent u hoogstwaarschijnlijk niet bezig met het plaatsen van een laadpaal. Het is ook niet iets dat u zomaar even doet. Het is namelijk wel degelijk belangrijk om de juiste laadpaal te kiezen voor de juiste situatie. Wilt bijvoorbeeld snelladen faciliteren, wilt u zelf het tarief kunnen instellen of wilt u juist geen openbare laadpaal? Voor diverse wensen zijn verschillende laadoplossingen beschikbaar.

Onze experts helpen u graag verder als u op zoek bent naar een laadpaal voor uw bedrijf, winkel of pand. Eén van onze experts neemt dan spoedig contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Gegevensverwerking*
Robin

Written by Robin

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen voor 50five.