50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Spaarvarken laden 50five
08 feb. 2021

Hoeveel kosten elektrische auto's per kilometer?

Els Content specialist 50five
By Els
  • meer dan 1 jaar geleden
  • Read time: 5 minutes
Het rijden van een elektrische auto is voordeliger dan een brandstofauto, maar wat kost elektrisch rijden per km dan precies? Er worden verschillende tarieven voor elektriciteit gebruikt en hoe verschillen deze van bijvoorbeeld benzine? Daarnaast is thuis laden goedkoper dan openbaar laden.

Vriendelijker voor het milieu

De fiscale voordelen van elektrisch rijden zijn significant én ze zijn goed voor het milieu. Rijden in een elektrische auto is in elk geval rijdende groenste manier van autorijden momenteel. Heeft u een elektrische auto, dan stoot u gedurende de levensduur van de auto namelijk ongeveer de helft van de CO2 uit van een ‘gewone’ auto. De verwachting is dat dit verschil alleen maar verder op zal lopen.

Elektriciteit per kilometer goedkoper dan benzine en diesel

Omgerekend is elektriciteit per kilometer goedkoper dan benzine, veel goedkoper zelfs.

Want wat kost benzine bij de pomp aan de snelweg? Dan bent u toch al snel tegen de €2 per liter kwijt. Gemiddeld betaalt u in Nederland €1,985 voor een liter benzine (september 2020, volgens United Consumers). Als uw auto vervolgens zes liter benzine verbruikt per 100 kilometer, wat overigens behoorlijk zuinig is (bijna 1 op 17), dan kost dit u omgerekend bijna €0,12 per kilometer. 

De dieselauto is wat dat betreft iets goedkoper. Een liter diesel kost momenteel zo’n €1,61 aan de pomp en een dieselauto is met gemiddeld 1 op 20 ook wat minder gulzig. Doet u vervolgens dezelfde berekening, dan kost de dieselauto ongeveer €0,08 per kilometer.

Hoeveel goedkoper de kosten van elektrische auto's zijn, is sterk afhankelijk van op welke plek u uw auto oplaadt. Wilt u het meest voordelig opladen, dan laadt u thuis op. Dit om de simpele reden dat u de prijs per kilowattuur prijs direct aan de eigen energieleverancier die u thuis hebt betaalt. Hoewel het een momentopname blijft, betaalt u dan momenteel €0,23 per kWh. Bij een bedrijfspand bent u nog iets voordeliger uit. Als u een gewone elektrische auto rijdt die 15 kWh voor honderd kilometer nodig heeft, dan is omgerekend de kilometerprijs €0,035. De helft dus van een gemiddelde dieselmotor!

Kleine disclaimer: laad u uw auto voornamelijk op bij een openbare laadpaal, dan betaalt u gemiddeld al snel €0,35 per kWh. Een laadpaal thuis is dus essentieel als u veel kilometers rijdt.

Wat zijn de kosten van elektrische auto's per gereden kilometer?

kosten elektrische auto per kilometer

Tip: Combineert u uw laadpaal thuis met zonnepanelen op uw dak, dan bent u natuurlijk helemaal goedkoop uit.

1 op 59, hoe dan?

Hoe zuinig een auto rijdt wordt doorgaans uitgedrukt in hoeveel kilometers u kan rijden per liter. Zo rijdt een auto op benzine, zoals hierboven al benoemd, gemiddeld 1 op 17 en een dieselauto 1 op 20. Vergelijkt u de kosten per liter vervolgens met de elektrische auto, rijdt een elektrische auto in vergelijking met diesel in feite 1 op 47. Vergelijkt u het met benzine, dan loopt dit zelfs op tot 1 op 59, mits u een eigen laadpaal hebt.

Rijdt u LPG? Dan zijn uw kosten per kilometer niet veel duurder dan openbaar laden. Hebt u echter een eigen laadpaal? Dan bent u met een elektrische auto per kilometer ongeveer de helft minder kwijt.

Laadpaal sneller dan het stopcontact

Laten we kijken naar de kosten voor een laadpaal thuis. Een laadpaal thuis biedt nogal wat voordelen. Zo laadt u wanneer u dat wilt en is het behoorlijk goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. Bovendien laadt u zo veel sneller op dan wanneer u een gewoon stopcontact gebruikt. Heb u een middenklasser, dan heeft u met een regulier stopcontact al snel tussen de vijftien en twintig uur nodig om de accu op te laden. Ook wordt het tegelijkertijd gebruiken van andere grote apparaten in huis lastig. Dit gaat aan een laadpaal veel – zeker drie keer – sneller. Hebt u een 3-fase aansluiting, dan is het zelfs mogelijk om tien keer zo snel op te laden. 

Voor het laten plaatsen van een laadpaal thuis of een laadstation bij een kantoorpand, bent u doorgaans tussen de €1.200 en €2.000 kwijt, afhankelijk onder andere van uw auto, uw elektrische installatie thuis en de afstand die gegraven moet worden. Door een laadpaal met Dynamic Load Balancing te nemen zorgt u er bovendien voor dat u ondertussen nog gewoon de was kan doen.

Tijd voor transparante prijzen

Voor het laden aan een publieke laadpaal bent u gemiddeld genomen in Nederland €0,35 per kWh kwijt, een snellader is nog duurder met ruim €0,60 per kWh. Er zit overigens nogal wat verschil tussen de prijzen van de publieke laadpalen. De prijzen variëren per aanbieder van een laadpas, per afgesloten abonnement, per laadpaal, per beheerder van het laadpunt, per stad en per provincie. Soms veranderen de prijzen zelfs gedurende de dag. Let maar eens op, anders dan bij een gewone benzinepomp ziet u bij de laadpaal zelden tot nooit een bord met de prijs per kWh. En dat is toch best bijzonder.

Wat kost een EV per km

Dat vindt ondertussen ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die constateert dat nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden er behoefte is aan duidelijkheid en heeft al aangedrongen op transparante tarieven bij openbare laadpalen. Het is dus afwachten tot er onvermijdelijk ingegrepen wordt.

Betalen doet u achteraf

U betaalt overigens steeds achteraf. Om gebruik te maken van een openbare laadpaal, is een laadpas noodzakelijk waarmee u uzelf aan- en afmeldt. Dat pasje is weer gekoppeld aan de betaalrekening of een creditcard. 

Nu u weet wat de gemiddelde kosten zijn voor het opladen van uw auto, zult u ook overtuigd zijn van het feit dat elektrisch rijden veel goedkoper rijden is. Daar zitten de kosten dus niet in. Die zitten wat betreft elektrisch rijden meer in de aankoop van een elektrische auto. Die hoge prijs wordt vooral veroorzaakt door de accu. Het is de verwachting dat de prijzen voor het accupakket de komende jaren verder gaan dalen. In dat geval zullen de prijzen van elektrische auto’s en die op brandstof rijden op gelijk niveau komen te liggen. Tegelijkertijd heeft een elektrische auto veel minder onderhoud nodig dan een brandstofauto en betaalt u minder wegenbelasting. Onderaan de streep is een elektrische auto in verbruik dus nog veel goedkoper. Koopt u een elektrische occasion? Dan hebt u zelfs recht op subsidie. 

Verschil van honderd euro

Nu al wint de elektrische auto het van de brandstofauto als u kijkt naar de maandelijkse kosten, zekerlijk als u hem zakelijk rijdt (lease). Daarbij is ook de afschrijving van een nieuwe auto meegenomen. Dit heeft vooral te maken met de brandstof, het onderhoud van de auto, de verzekering en ook de belastingen. Neemt u een elektrische middenklasser, dan bent u per maand zo’n €600 kwijt. Neemt u een middenklasser op benzine, dan bent u tenminste honderd euro duurder uit. Bij een diesel schrikt u helemaal van de afschrijving. 

Hieronder een video van Bright die ook mooi het verschil laat zien:

Actieradius is gestegen

Wat ook in het voordeel spreekt van de elektrische auto als u kijkt naar de kosten, is dat de actieradius de afgelopen jaren steeds verder steeg. U hebt al elektrische auto’s waarmee u 450 kilometer kunt rijden. Daarom valt ook dit bezwaar weg ten aanzien van elektrisch rijden. Zeker in ons land, waar de meeste autoritten korter zijn dan 100 kilometer. Dat betekent dus dat u heen en weer kunt zonder dat u op hoeft te laden. En moet u onderweg toch stoppen bij een publieke laadpaal, dan weet u vanaf nu wat u dat ongeveer gaat kosten. Zorg er dus voor dat u goed opgeladen op weg gaat!

Op zoek naar een laadstation voor thuis?

Zoals we al aangaven is het slim om te kiezen voor een laadpaal thuis als u zo goedkoop mogelijk wilt rijden. Bovendien biedt het vele voordelen.

Lijkt dit u wat? 50five biedt complete laadpaal installaties inclusief alle toehoren zoals een laadpas of laadbeheer abonnement. Vul vrijblijvend het onderstaand formulier in en onze experts gaan aan de slag met een offerte op maat!

energieprijzen
keuzehulp blog
Doorloop de nieuwe keuzehulp en ontvang een offerte op maat gebaseerd op uw situatie en wensen.
Gegevensverwerking*
Els Content specialist 50five

Written by Els

Schrijft blogs over de e-mobility en klimaatoplossingen van 50five.