Een laadpaal voor je plug-in hybride?

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Moet een hybride auto ook opgeladen worden via een laadpaal?

Hybride, plug-in hybride en een volledig elektrische auto. Als leek zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je weet al niet precies wat dan het verschil is tussen een hybride en een plug-in hybride auto, laat staan dat je iets weet over het laadproces van de accu van deze auto’s om elektrisch te kunnen rijden. Voor je de ideale laadpaal voor je plug-in hybride op je oprit hebt staan, lees jij jezelf eerst goed in. Kennis is macht, ook als het om elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s gaat, auto’s die overigens ook wel PHEV auto’s genoemd worden: plug-in hybrid electric vehicle.

 

 

Wel en niet van buitenaf op te laden

Moeilijk is het overigens helemaal niet. Een volledig elektrische auto rijdt - niet verrassend - uitsluitend op stroom. Een hybride auto kan behalve aangedreven worden door een verbrandingsmotor ook elektrisch rijden. De benodigde energie wordt opgewekt door met name regeneratieve remenergie. Een hybride auto, zoals de modellen van Toyota, kan niet van buitenaf van elektriciteit worden voorzien. Dat is ook meteen hét grote verschil met een PHEV. Want deze auto’s laad je ook van buitenaf op door de auto aan te sluiten op een elektriciteitsnetwerk. 

Aan het stopcontact kan het laadproces wel tussen de tien en vijftien uur duren

Heb jij een PHEV, dan wil je die uiteraard het liefst thuis opladen. Waarom? Omdat dit én gemakkelijk is - je laadt bijvoorbeeld op als je slaapt - en omdat dit wat betreft de elektriciteitskosten ook meteen de goedkoopste manier van opladen is. De combinatie laadkabel en stopcontact werkt in principe wel, het laadproces duurt dan echter wel behoorlijk lang, soms wel ergens tussen de tien en de vijftien uur. Ideaal is het dus niet, alleen al vanwege het feit dat het laadproces zo nogal lang duurt. Het is bovendien niet helemaal ongevaarlijk, omdat de laadkabel ontzettend heet wordt bij deze manier van laden.

Lees ook: Hoe snel kun je je auto opladen met een laadpaal?

Zo laad je tenminste een keer zo snel op

Een laadpaal voor je plug-in hybride is veel sneller. Toegegeven, het vraagt een investering. Die verdien je echter wel terug. De exacte snelheid van laden is afhankelijk van het vermogen. Je hebt laadpalen van 3.7, 7.4, 11 en 22 kW, aan de snelwegen vind je daarnaast nog zogenaamde snelladers. Overigens zijn er ook steeds meer luxere laadpalen die heel slim rekening houden met de apparaten in je woning, zoals er tegenwoordig laadpalen beschikbaar zijn die over allerlei technische snufjes beschikken. Denk hierbij aan geavanceerd technieken zoals dynamic load balancing. Het is maar net wat jij voor een laadpaal over hebt en wat je budget is.

 

 

Laat de laadpaal voor je PHEV vooral door specialisten aanleggen

Met een laadpaal thuis, een stekker die past bij de auto en de bij je auto meegeleverde laadkabel is opladen thuis geen enkel probleem meer. Jij laadt dan je PHEV op wanneer jij dat wenst en tegen een gunstig tarief, namelijk simpelweg het tarief van je energieleverancier. Onderweg kun je ook met je plug-in hybride prima uit de voeten bij de publieke laadpalen. Voor het echter zover is, is het goed te weten dat het zeer verstandig is om je laadpaal voor je PHEV vooral aan te laten leggen door specialisten. Het vergt toch behoorlijk wat technische kennis om een laadpaal op de enige juiste wijze aan te sluiten. Bovendien zijn professionals in staat om de kabels netjes weg te werken en weet je dat door een professionele aanleg de veiligheid ook gewaarborgd is. Hoewel het maatwerk blijft, kun je ervan uitgaan dat als jij een laadpaal aanschaft en aan laat leggen tussen de €1500 en €2500 kwijt bent. De exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren zoals de afstand tussen de laadpaal en de meterkast, de capaciteit van de laadpaal en extra functionaliteiten. Maar dan weet je zeker dat je jarenlang plezier aan de laadpaal zult hebben.

 

Een laadpaal professioneel aan laten leggen? Neem dan contact op met onze specialisten van Groenopladen.nl.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

2 maanden geleden
3 maanden geleden door Jeroen
4 maanden geleden door Joost
5 maanden geleden door Joost