50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
Hybrid power knop zwart
19 okt. 2020

Kunt u een hybride auto opladen met een laadpaal?

Joost
By Joost Gerrits
  • meer dan 1 jaar geleden
  • Read time: 4 minutes
Als we het hebben over een elektrische auto of een EV (electric vehicle of elektrisch voertuig), dan wordt in vrijwel alle gevallen gesproken over een volledig elektrische auto. Een hybride auto valt niet onder deze categorie. Hybride auto’s zijn nog relatief ‘nieuw’ op de markt, waardoor sommige aspecten mogelijk nog niet geheel duidelijk zijn. Heeft u kort geleden een hybride auto aangeschaft of bent u van plan dit binnen korte tijd te doen? Dan bent u wellicht benieuwd hoe u dit voertuig oplaadt. In dit artikel vertellen we u meer over de verschillende soorten hybride auto’s, het laden van een hybride voertuig en de vraag of u hier een laadpaal voor nodig heeft.

Highlights

  • Er zijn verschillende soorten hybride voertuigen: half hybride, volledig hybride en plug-in hybride.
  • Een laadpaal kan interessant zijn voor plug-in hybride voertuigen. Deze zijn er namelijk voor gemaakt om van tevoren op te laden.
  • U kunt ervoor kiezen om dit voertuig aan huis op te laden middels een laadpaal thuis of door gebruik te maken van een publieke laadpaal.
  • Het hebben van een eigen laadpaal heeft in vergelijking tot het gebruik van een publieke laadpaal verschillende voordelen.

De verschillende hybride auto’s

Voor de goede orde; een hybride auto is een auto die voor de aandrijving verschillende technieken combineert. Of zoals de Verenigde Naties stellen: “een hybride auto is een voertuig waarin minimaal twee energie omzetters en twee in de auto ingebouwde systemen ter opslag van energie aanwezig zijn ter aandrijving van de auto”. Wanneer we nader naar de hybride auto’s kijken, zijn er verschillende typen van elkaar te onderscheiden:

  • Half hybride - Bij half hybride of mild hybride auto’s is het niet mogelijk om volledig op elektriciteit te rijden. De elektromotor is slechts een ondersteuning van de verbrandingsmotor, welke op bepaalde momenten of tijdens bepaalde situaties/acties ondersteuning biedt. Hierdoor kan het brandstofverbruik met ongeveer 10% worden gereduceerd. Rijdt u in de stad? Dan is dit percentage zelfs rond de 15%.

  • Volledig hybride - Het verschil met de volledig hybride auto’s is dat het bij deze voertuigen wél mogelijk is om volledig elektrisch te rijden. Bij dit type auto kunt u zowel op de elektromotor als op de verbrandingsmotor rijden en u kunt tevens zelf schakelen tussen de twee. Dit betekent dat beide krachtbronnen onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. Wilt u liever beide motoren gebruiken en daarmee de elektromotor als ondersteuning gebruiken? Ook dat is mogelijk!

  • Plug- in hybride - Als laatste de plug-in hybride auto’s. Dit type hybride auto is de enige die u kunt opladen via het elektriciteitsnetwerk en waar u dus een laadpaal voor kunt gebruiken. De accu van deze auto is groter dan deze van andere hybride auto’s, waardoor ook het mogelijke aantal elektrische kilometers hoger is.

vrouw met smartphone en laadkabel

Moet u een hybride auto opladen?

Vrijwel alle hybride auto’s laden automatisch op tijdens het rijden. Wanneer er wordt geremd komt er energie vrij en deze wordt vervolgens opgeslagen in de accu(‘s). Deze techniek wordt regeneratief remmen genoemd. Deze energie wordt vervolgens gebruikt op het moment dat u weer optrekt. Dus, moet u een hybride auto opladen? Een half of volledig hybride auto opladen is helaas niet mogelijk. Dat kan dus alleen op de bovengenoemde manier. Heeft u een plug-in hybride voertuig? Ook dan kunt u uw hybride auto opladen tijdens het rijden. Daarnaast is het echter ook mogelijk om gebruik te maken van een laadstation.

Het gebruik van een laadpaal om te laden

Wanneer u kiest voor een plug-in hybride auto, kunt u uw auto opladen middels een elektrische laadpaal. Net als bij een volledig elektrische auto heeft u verschillende oplaadopties: het gebruik van een particuliere laadpaal (o.a. laadpaal thuis of laadpaal op kantoor) of een publieke laadpaal. Een laadpaal thuis laten plaatsen kan overigens alleen als u over eigen grond beschikt. Heeft u geen eigen grond of niet genoeg ruimte om een laadpaal te laten plaatsen? Dan kunt u ervoor kiezen om een aanvraag te doen voor een openbare laadpaal bij uw gemeente. Houd er wel rekening mee dat het hier gaat om een openbaar laadpunt, wat betekent dat iedere EV-gebruiker van dit laadstation gebruik kan gaan maken. Wanneer u de mogelijkheid heeft om op eigen terrein te plaatsen, is dit in veel gevallen een betere optie. Niet alleen bent u dan altijd verzekerd van een plek, de kosten voor thuisladen zijn ook nog eens lager dan de kosten voor openbaar laden.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Het (laten) plaatsen van een laadpaal thuis

Wanneer u de keuze heeft gemaakt om een laadpaal voor thuis aan te schaffen en ook het model laadstation al heeft uitgekozen, rust alleen nog de vraag wie dit laadstation gaat installeren. Aangezien er meer technische kennis is vereist dan in eerste instantie vaak wordt verwacht bij de installatie van een laadpaal, is het verstandig om dit over te laten aan een specialist. Bovendien bent u er dan van verzekerd dat de installatie goed verloopt en u jarenlang plezier kunt hebben van uw eigen laadstation. De kosten die u betaalt voor een installatie zijn onder andere afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Zo betaalt u meer wanneer de route van de meterkast naar het laadstation langer is en er bijvoorbeeld meer graafwerk moet worden verricht. Ook zijn de technische aanpassingen van invloed op de uiteindelijke prijs. Normaal gesproken betaalt u tussen de 1500 en 2000 euro voor de aanschaf en aanleg van een laadpaal bij u thuis.

Lees ook: Zelf laadpaal installeren: kan en mag dat?

Tips laadpaal installatie

Kiezen voor een hybride auto?

De urgentie om snel te moeten laden wanneer de accu leeg dreigt te raken is bij een hybride auto minder groot dan bij een volledig elektrische auto. Bij hybride auto’s heeft u immers de mogelijkheid om zowel op de elektromotor als de verbrandingsmotor te rijden. Zeker in de stad is het gebruik van de hybride auto aan te raden, omdat deze auto minder uitstoot en het relatief gezien voordeliger is dan een brandstofauto. Een hybride auto is naar verhouding zuinig in gebruik, waardoor u niet alleen uw steentje bijdraagt aan een schonere wereld, maar ook nog eens kosten bespaart!

Uw hybride auto opladen middels een laadpaal thuis? Vul onderstaand formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte op maat. Onze specialisten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.