50five e-mobility logo tagline50five e-mobility logo
installateurs poseren in tuin
11 nov. 2020

Laadpaal installeren: hoe werkt dat?

Joost
By Joost Gerrits
  • ongeveer 2 jaar geleden
  • Read time: 4 minutes
Als u (binnenkort) elektrisch rijdt, heeft u een manier nodig om de accu van uw elektrische auto op te laden. Dit kan door gebruik te maken van een openbare laadpaal, maar u kunt er ook voor kiezen om een laadpaal thuis te laten installeren. Openbaar laden is, mede dankzij de hogere kosten, minder voordelig dan thuisladen. Bovendien biedt een thuislader u de mogelijkheid om op de (voor u) meest gunstige momenten te laden. Benieuwd hoe de installatie van zo’n thuislader in zijn werk gaat? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten.

Highlights

  • Mede dankzij de complexe werkzaamheden en het verhoogd brandgevaar is het verstandig een laadpaal installatie uit te besteden aan professionals.
  • U zult rekening moeten houden met de aansluiting (1-fase of 3-fase) in uw meterkast, de plek van plaatsing en de gewenste slimme functies van de laadpaal.
  • De hoogte van de installatiekosten is afhankelijk van de aansluiting in uw meterkast, de afstand tussen de meterkast en de laadpaal en de eventuele extra werkzaamheden.
  • De aanschaf van een laadpaal is een flinke investering, maar wel een die u in de loop der jaren zeker terugverdient.

Een laadpaal thuis installeren

Om gebruik te kunnen maken van een laadpaal of laadstation, moet deze geïnstalleerd worden. Aangezien er sprake is van een relatief hoge spanning op het elektriciteitsnet, kan het gevaarlijk zijn om zelf een laadpaal installatie te installeren. Naast het trekken van kabels en het aansluiten van de laadpaal, moeten er verschillende aanpassingen worden gedaan in de meterkast. Mede dankzij de complexiteit en het verhoogde brandgevaar, is het verstandig om een klus als deze over te laten aan gecertificeerde installateurs.

Lees ook: Zelf laadpaal installeren: kan en mag dat?

installateur bij meterkast

Waar moet u rekening mee houden?

Een laadpaal thuis installeren kunt u dus het beste overlaten aan vakmannen. Wanneer u het besluit heeft genomen er een te laten installeren, zijn er echter wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

  • Ten eerste is het van belang om u te verdiepen in de aansluiting die aanwezig is in uw meterkast. Voor onze installateurs is het namelijk essentieel om te weten of u een 1-fase of 3-fase aansluiting heeft. Dit bepaalt het maximaal mogelijke laadvermogen en is daarom van invloed op de installatie.

  • Ten tweede is het verstandig om vooraf na te denken over de plek van plaatsing. Bent u van plan de laadpaal op eigen grond te laten plaatsen? Dan is de afstand vanaf de meterkast tot de laadpaal van belang voor de installatie. Een langere afstand betekent een langere kabel, wat zal resulteren in hogere kosten. Wilt u de laadpaal op gemeentegrond laten plaatsen? Dan zijn er, naast de afstand van de meterkast tot de laadpaal, nog andere factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Voor het laten plaatsen van een laadstation op gemeentegrond is namelijk een vergunning vereist én u zult deze laadpaal open moeten stellen aan anderen. Het is niet mogelijk om een laadpaal op gemeentegrond te laten plaatsen en deze alleen voor eigen gebruik te houden.

  • Ten derde is het raadzaam om voorafgaand aan de aanschaf te kijken van welke slimme functies u graag gebruik wilt gaan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan functies als dynamic load balancing, gezichtsherkenning en automatische facturering. Niet elk merk en niet elk type laadpaal biedt deze functies aan. Wanneer u een duidelijk beeld heeft van uw wensen, is het gemakkelijker om te weten wat de juiste laadpaal voor u is.

Lees ook: Wat is dynamic load balancing?

laadstation in doos

Het installatieproces

Wanneer u een laadpaal inclusief installatie aanschaft bij 50five, zal een gecertificeerde professional de laadpaal bij u thuis komen installeren. De laadpaal wordt in dat geval altijd direct aangesloten op uw meterkast. Om dit te kunnen realiseren wordt een aardlekautomaat in de meterkast geplaatst en wordt een nieuwe stroomgroep aangemaakt. Het aanmaken van deze nieuwe stroomgroep is nodig om uw huis te beschermen tegen overbelasting. Nadat de installateur de meterkast heeft geprepareerd, zal er een muurdoorboring worden gemaakt zodat de kabels van de meterkast naar buiten kunnen worden getrokken. De installateur zal deze kabels vervolgens buiten het huis ingraven.

Als deze werkzaamheden achter de rug zijn, is het tijd om de laadpaal te installeren. Onze 50five installateur plaatst de laadpaal op de door u gekozen plek en sluit vervolgens de kabels aan op de laadpaal. Wanneer het van toepassing is zal de installateur de laadpaal ook direct verbinden met uw thuisnetwerk. Wanneer het laadstation is geplaatst en verbonden is, zal de installateur de werking van het station samen met u controleren. Ook zult u, wanneer u dit wenst, uitleg en advies ontvangen over het gebruik van laadpaal.

Lees ook: Wat komt er kijken bij het graafwerk voor een laadpaal?

Kosten laadpaal installatie

De kosten om een laadstation aan huis te laten installeren zijn afhankelijk van een aantal factoren. Wij hebben deze hieronder voor u op een rij gezet:

  • Het type aansluiting (1-fase of 3-fase);

  • De afstand tussen de meterkast en het laadstation;

  • Eventuele extra werkzaamheden (bijv. laadpaal verbinden met een netwerk).

Uiteindelijk zal de installatie van een laadpaal u zo’n € 400,- tot € 800,- kosten. Let op: dit zijn enkel de kosten voor installatie. De aanschafprijs van de laadpaal komt hier nog bovenop. Ook deze kosten kunnen, net als de installatiekosten, verschillen per laadstation. Dit is onder andere afhankelijk van de kenmerken en specificaties van uw auto, maar ook van de extra opties die u wenst te hebben. Wilt u exact weten wat de installatie (incl. aanschaf) u zal gaan kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte op maat aan bij ons.

installateur bij deur

Conclusie laadpaal installeren

Al met al kan gesteld worden dat een laadpaal installeren een behoorlijke investering is. De prijs van de laadpaal en de kosten voor installatie kunnen tezamen al snel oplopen tot € 2000,-. Ondanks dat de aanschaf van een laadpaal u flink wat zal kosten, is het een investering die u in de loop der tijd zeker terugverdient. Naast dat het u, na verloop van tijd, kosten zal besparen, is het hebben van een thuislader ook nog eens erg comfortabel en gemakkelijk. U kunt hiermee namelijk zelf bepalen wanneer u laadt, waardoor u de meest voordelige momenten kunt uitkiezen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het voertuig altijd ’s nachts op te laden.

Wilt u een laadpaal thuis kopen en ook de installatie uitbesteden? Zoek dan bij voorkeur een bedrijf dat de installatie en de levering van de laadpaal in één keer voor u uit handen kan nemen. Dit verkleint de kans op miscommunicatie en bovendien kunt u in dat geval advies krijgen over het gehele proces. Neem gerust contact met ons op voor vragen en adviezen, of vul onderstaand formulier vrijblijvend in om een offerte op maat van ons te ontvangen.

Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs.