Kun je elektrisch rijden op zonnestroom?

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden

Gratis autorijden is niet langer slechts een utopie.

Iedereen weet ondertussen gelukkig dat elektrisch rijden talloze voorbeelden biedt. Behalve dat het goedkoper is en het je dus heel veel in je portemonnee scheelt, is elektrisch rijden vooral duurzaam rijden. Er worden minder broeikasgassen uitgestoten en het wordt allemaal nog duurzamer als je op zonnestroom gaan rijden. Laten we dat dus een logische volgende stap noemen binnen de opmars die elektrisch rijden doormaakt, iets waar ondertussen al meer en aan gewerkt wordt. Bovendien zal de auto op zonnestroom meer mogelijkheden krijgen. Dit zijn mogelijkheden die niet zozeer op de autoweg liggen, maar die het wel mogelijk maken om meer duurzame energie in ons leven te integreren.

Op zonnestroom rijden is nog goedkoper en nog veel duurzamer dan elektrisch rijden

Op zonnestroom rijden is nog goedkoper dan elektrisch rijden en alleen die gedachte al maakt rijden op zonnestroom een zeer interessante optie. Bovendien wordt rijden zo nog duurzamer als je op gaat laden aan (thuis) laadpunten waar de elektriciteit door zonnepanelen is opgewekt. Berekend is dat achttien zonnepanelen voldoende elektriciteit kunnen leveren om 20.000 kilometer op jaarbasis te rijden met de elektrische auto. Nadat je de zonnepanelen aangeschaft hebt kost die stroom je verder niets.

 

 

Laad de stroom die nodig is voor het opladen van de auto zelf op

De normale situatie is dat de kosten die gemaakt worden voor de elektriciteit waarmee de auto opgeladen wordt op de energierekening komen. De totale energierekening gaat dus omhoog als je thuis elektrisch oplaadt. Voorheen betaalde je immers alleen de stroom die jouw huishoudelijke apparaten gebruikten, daar komt nu een deel voor het opladen van je auto bij. Doorgaans is de stroom die je elektrische auto verbruikt ongeveer gelijk aan de rest van je huishouden, dat betekent dus een verdubbeling.

Kies je voor zonnepanelen, dan wek je zelf je stroom gewoon op. Dan geldt dat elke kWh die opgewekt wordt, wegvalt van de energierekening die je elke maand betaalt voor de elektriciteit, Op die manier is de investering in zonepanelen ook snel terugverdiend. Vergoed je werkgever jouw kilowatturen of krijg je een vergoeding per kWh omdat je een leaseauto rijdt? Dan kun je hiermee de terugverdientijd van de zonnepanelen aanzienlijk verkorten.

Slimme lader brengt zonne-energie direct naar de auto

Ga je op zonnestroom rijden, dan is ook echt elke gereden kilometer duurzaam. Er worden geen broeikassen meer uitgestoten tijdens het rijden. Als jouw auto aan de laadpaal staat en de zonnepanelen genereren op hetzelfde moment elektriciteit, dan gaat de opgewekte energie rechtstreeks naar de auto. Sommige slimme laders (zoals een Zappi of Smappee, regelen dat automatisch voor je en maken het ook inzichtelijk. Het is dus een fabel dat de opgewekte energie met zonnepanelen eerst aan het net aangeboden wordt en pas later weer richting de auto gaat. 

 

 

Als de zon maar schijnt en de wind maar waait

Er is echter altijd een toekomst en ook aan de zonnekomst in relatie tot zonnestroom wordt hard gewerkt. Zoals de ontwikkelingen rondom de elektrische auto nooit stilstaan, zal dit ook voor de mogelijkheden gelden om op zonnestroom te rijden het geval zijn. Nog meer zal elektrisch vervoer ontwikkeld worden en zal meer aandacht zijn voor duurzame energie. Bekend is dat onze duurzame energiebronnen ons schone elektriciteit bieden. Als nadeel wordt wel eens opgevoerd dat er alleen elektriciteit gegenereerd wordt als de bron ook daadwerkelijk beschikbaar is, dus als daadwerkelijk sprake is van de zon die schijnt en de wind die waait.

In de toekomst zullen de elektrische auto’s zelf voor een oplossing van dat probleem gaan zorgen. Het is de bedoeling dat de auto’s in de toekomst gebuikt worden als een soort van opslag.  Het zou zelfs een optie kunnen zijn om eventueel energie terug te leveren aan de woning, mocht daar energie noodzakelijk zijn. De elektrische auto zou zelfs terug kunnen leveren aan het energienetwerk. Op deze manier wordt op zonnestroom rijden niet alleen een manier om elektrisch rijden op duurzame energie nog schoner. De auto’s kunnen straks ook gebruikt worden om het gebruik van nog heel veel meer duurzame energie mogelijk te maken.

Een auto met zonnepanelen op het dak?

De Nederlandse Lightyear One die binnenkort op de markt komt, heeft zonnepanelen op het dak. En is de zon er even niet, iets dat in ons land nog wel eens wil gebeuren, dan kun je de auto altijd op de reguliere wijze opladen. Daarnaast worden er uitgebreid tests gedaan met een zout- en wateraccu in een accu. De batterij van de auto zou dan een langere levensduur hebben en de accu zou bovendien beter betaalbaar zijn.

Wil jij je auto ook opladen met zonne-energie? Neem dan contact op met onze specialisten van Groenopladen.nl. Zij bekijken met jou de beste opties voor een laadpaal, eventueel in combinatie met zonnepanelen als je die nog niet hebt.

 

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen

1 maand geleden
2 maanden geleden door Jeroen
3 maanden geleden door Joost
4 maanden geleden door Joost